☺Поръчайте сега! БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА над 99.00 лв до 24 часа!☺

Кое да изберем? Софтшел или хардшел.

Как да изберем между хардшел и софтшел яке?

 

При покупката на „яке за планина“ много хора се колебаят как да изберат най-подходящия вариант за нуждите си и често ни задават въпроса „Каква е разликата между хардшел и софтшел яке?“ В тази статия ще ви отговорим на този въпрос и ще се опитаме подробно да разгледаме хардшел материите -  т.нар „мембранни дрехи“.

 

Каква е разликата между софтшел и хардшел материите?

 

Както се разбира още от името, хардшел и софтшел се различават първо по твърдостта на материята, от която са изработени – хардшел материите  са по-ригидни, липсва им еластичност, а софтшел са по-меки, приятни на допир и осигуряват по-добра свобода на движенията.

 

Софтшел материи

 

Софтшел якетата и панталоните са изработени от устойчива найлонова или полиестерна външна материя с мек, еластичен и приятен на допир до кожата вътрешен слой. Тя се разтяга в няколко посоки и осигурява пълна свобода на движенията. Голям приоритет на софтшел материите е дишането на плата, което трябва да бъде максимално ефективно, защото основната им цел е да служат по време на спортни натоварвания като бягане, колоездене, катерене, планинарство и други, когато се загряваме повече. Що се отнася до защитата, която този тип якета и панталони осигуряват, можете да разчитате на чудесна ветроустойчивост и умерена водоустойчивост. Последната се изразява в полагането на защитен водоотблъскващ слой, изработен от хидрофобни молекули (синтетични молекули, които „не харесват“ водните молекули и ги отблъскват като не позволяват проникването им в плата). Този слой действа чудесно при мъгла и леки и краткотрайни превалявания, но не може да ви гарантира защита при по-силен дъжд и бързо „пропуска“. За пролетно-лятна употреба, плюс на софтшел материите е, че в повечето случаи съхнат много бързо, но можем спокойно да приемем, че те са подходящи основно за активно движение и спорт при ветровито, но сухо време.

 

Софтшел материи

 

Какво можем да кажем за водоотблъскващото покритие и защо то не действа така ефективно като т.нар. „мембрана“ в хардшел якетата? – Малко физика от CR :)

 

Водоотблъскваща промазка

 

Принципът на действие на т.нар DWR слой (Durable Water Repellancy) използва високото повърхностно напрежение на водата. Когато тя се докосне до хидрофобна повърхност (молекули, които не могат да взаимодействат химически с нея и я отблъскват), тя физически не може да влезе в съприкосновение с тях и автоматично се „отдръпва“ като оформя капка. Затова обикновено докато DWR слоя на дрехата ни е здрав (докато тя е нова или прясно импрегнирана) при намокряне виждаме образуване на капчици. Разбира се, DWR слоевете, използвани в индустрията са различни. Добрите препарати разполагат хидрофобните молекули равномерно върху плата и така осигуряват ефективна защита. Не толкова добрите препарати оставят „слепи точки“, където няма хидрофобни молекули и плата пропуска водата навътре. Проблем при DWR слоя е, че той се износва бързо и при по-сериозен дъжд (т.е по-високо налягане на водата върху плата) водата пренебрегва хидрофобното отблъскване, прониквайки във всяка точка, в която това е възможно. Този проблем не съществува при мембранните дрехи, както ще разберете след малко.

 

Качествени препарати за импрегнация можете да намерите при нас. Специалистите от Grangers разработват нежни формули, които не могат да навредят на материята. 

 

Хардшел материи

 

Тези ригидни, корави материи са предназначени да бъдат вашия сигурен защитник при сериозно разваляне на времето – силен вятър и дъжд, снеговалеж и бури. Цялата им конструкция цели едно единствено нещо: да ви запази сухи в особено неблагоприятни условия в много лошо време. Това „да останете сухи“ е въпрос на баланс в две посоки: да не прониква влага отвън и вие самите да не отделяте влага при потене, която да ви измокри отвътре. Макар че по същество идеята е проста, технологичната изработка на такъв тип материи никак не е лесна и постоянно се развива със създаването на все по-нови и нови полимери.

 

Хардшел якета

 

Можете да разгледате нашите предложения за хардшел якета и панталони.

 

Конструкцията на хардшел плата се състои от 3 слоя:

  • Външен „твърд“ слой от здрави, износоустойчиви материи – обикновено полиестер или полиамид. Тя също притежава DWR покритие като допълнителна защита.
  • Т.нар „мембрана“, която поддържа баланса между водна защита и дишане на плата.
  • Вътрешен „по-мек“ и по-приятен на допир слой, който защитава фината мембрана от вашата собствена пот (която може да я увреди) и от механично нараняване. Под него понякога има изолационен материал (пух или синтетика) – обикновено в ски якета и топли зимни градски якета.

 

ВСИЧКИ мембранни платове притежават 3 слоя. Тогава защо на някои якета пише 3L (3Layers), а на други 2L и дори 2.5L? Разликата е в начина, по който те са свързани помежду си. Тази разлика обикновено определя колко леко и компактно е якето, което е доста важно при избора на яке за планина.

 

Еднослойни, двуслойни и трислойни мембрани.

 

2L – Мембраната (зелено) е положена така, че е плътно свързана физически само с външния слой (жълто). Това прави тези платове по-дишащи, но в почти всички случаи е добавен топлоизолиращ слой, който защитава мембраната. Такъв е случаят с много ски якета – по този начин въпреки необходимата изолация за ски и сноуборд в студените зимни месеци, плата все пак не запарва прекалено много. Минус е доста по-високото тегло и по-малката компактност.

 

2.5L - Мембраната (зелено) е свързана с външния слой, но от вътрешната страна има допълнителна 0.5L защитна промазка (точки). Платът е по-компактен, лек и няма нужда от изолационен слой. Обикновено тази конструкция се среща в по-градски модели, предвидени за умерени натоварвания.

 

3L - Мембраната (зелено) е свързана както с външния слой, така и с вътрешен (червено) допълнителен слой. Много по-здрава, лека и компактна.

 

Често ни питат защо яке с чиста трислойна мембрана струва повече от същата мембрана, вградена в същия модел, но СЪС изолация? Звучи странно, нали? Хем имаш изолация, хем плащаш по-малко? Тайната е свързана с производствения процес – изработката на трислоен хардшел плат изискват сложно и скъпо „ламиниране“, което плътно запечатва трите слоя заедно и осигурява лекота и компактност.

 

Преди да отворим темата за това какво точно представлява междинния слой, т.нар мембрана, и как действа, ще се спрем на двата параметъра, по които обикновено избираме хардшел дрехи: воден стълб и дишане.

 

Воден стълб

 

Това е параметър, обуславящ водоустойчивостта на плата. Буквално той ни показва колко висок може да стане един стълб от вода, разположен върху квадратен сантиметър от плата преди водата да проникне през плата. Водният стълб се измерва в мм и разбира се, в лабораторна среда не се определя с гигантски цилиндри по 10-20 м, а се използва машина, която прилага налягане върху плата до момента, в който той пропусне, а после налягането се конвертира в мм воден стълб. Когато става дума за дрехи, започваме от 3000 мм – това е леко лятно яке, предвидено за преходи в умерено лошо време. Високият клас хардшел мембрани предлагат 10 000 мм и нагоре, а най-добрите модели притежават 20-25 000 мм воден стълб. При палатки, шатри и тенти водна защита от 3000 мм и нагоре се счита за много добра.

 

Воден стълб на плата

 

Дишане на плата

 

Този основен параметър дава отговор на въпроса „Защо да не си купя просто дъждобран за 14 лв вместо хардшел яке за 400 лв?“ Дишането на плата е от изключителна важност, когато говорим за планински преходи и спортове в планината – то определя дали ще се намокрим от собствената си пот. Колкото по-висока е дишаемостта на плата, толкова по-сигурно е, че ще се чувстваме добре и ще останем сухи независимо от това, което сме предвидили.

 

Дишането показва количеството водна пара (в грамове), което може да премине през м2 от дадена материя в рамките на 24 часа à MVTR = Moisture Vapour Transmission Rate или най-просто казано скоростта на отделяне на влага през плата. Мерната единица е гр/м2/24ч.

 

Проблемът при определяне на тази стойност е, че тя е изключително променлива в реални условия и зависи преди всичко от влажността на атмосферата, както разбира се и от индивидуалната склонност към потене на всеки човек. Защо за разлика от водния стълб дишането е различно на различни места и при различни хора? Защото плата не може насила да изгони водната пара отвътре навън. Той просто оставя пространство за нея да излезе по естествен път, НО физиката определя, че този естествен път се движи по нещо, наречено концентрационен градиент. За да не става твърде сложно ще го обясним така: Когато вие отделяте много пара (например при активно движение), а влажността навън е сравнително малка то тази пара бърза да заеме празното откъм влага пространство навън и се отделя много ефективно от вас (високо дишане на плата), но ако влажността е висока, скоростта на поток на парата навън е много по-малка, тъй като това празно пространство е много по-малко (разликата между концентрацията на влага отвътре и отвън е по-ниска и вече нищо не кара водната пара да бърза да излезе, няма т.нар концентрационен градиент).  

 

Това е причината често да срещате на етикета надпис: „20 000 мм воден стълб, ДО 20 000 гр/м2/24 ч дишане“ – това означава, че дрехата гарантира 20 000 гр/м2/24ч дишане при ниска влажност на въздуха, но може да се представи по-слабо, ако влажността е висока.

 

Прилагаме таблица с параметрите на често срещаните мембрани в магазин CampingRocks. Тя може да ви даде приблизителна насока за възможностите на различните дрехи и да ви помогне в избора на екипировка за вас.

 

Често срещани мембрани и техните параметри

 

Какво точно представлява мембраната?

 

На пазара вече има различни полимери, които имат различен механизъм на действие, но ние ще се спрем на 2 основни типа: порестите мембрани (Gore Tex, DryPlay, Ventia, Bergans Element Active и други) и молекулярните мембрани (Dermizax, DermizaxNX, Ascent Shell и други).

 

Порести мембрани

 

Порестите мембрани като изключително популярната GoreTex мембрана са направени от изключително тънък слой (~0.01 мм) от разтегнат (Expanded) ПолиТетраФлуороЕтилен (ePTFE) = ТЕФЛОН. Те съдържат над 1.4 млрд пори/см2.

 

"Всяка пора е над 700 пъти по-голяма от водна молекула (газообразно състояние) и над 20 000 пъти по-малка от капка вода."

 

Това означава, че през пората може да излизат водни молекули под формата на пара (образувани от топлината, която генерирате, когато се потите), но не може да проникне вода отвън.

 

 

Този изключително прост механизъм действа безотказно... докато след известно време порите не започнат да се запушват и плата не се захаби. Можете да удължите живота на любимата дреха като редовно я импрегнирате, т.е подновявате външния DWR слой. Taка външния плат има още един слой защита и мембраната се износва по-бавно като поддържа високите си характеристики по-дълго време. Износването на мембраните не означава, че до 1-2 години носене изведнъж ще започнат рязко да пропускат вода – то означава, че постепенно високите параметри, които предлагат в началото намаляват с времето. Все пак при адекватна грижа за дрехата, можете да разчитате дълги години на добра защита.

 

Молекулярни мембрани

 

Молекулярните мембрани са по-устойчиви във времето и изискват по-рядка поддръжка. Затова въпреки по-високата си цена, са по-добър избор особено, ако сте редовни в планината не само, защото ще издържат по-дълго, а и защото често предлагат отлично дишане – доста по-високо от порестите мембрани.

 

Например, Dermizax мембраните (разработка на японската фирма Toray) използват хидрофилни (обичащи водата) полиуретанови молекули. Полиуретанът е много здрава материя, устойчива на механично въздействие. Този механизъм залага на това, че водната молекула е дипол – т.е подобно на магнит има положително (+) и отрицателно (-) заредена страна. Положителният полюс идва от водородните атоми, а отрицателния – от кислородния. Хидрофилните полиуретанови молекули, от които е направена мембраната имат отрицателен заряд – те притегалят водните молекули като се целят в положително заредената страна на водната молекула – двете се свързват. Всяка полиуретаново молекула подава водна молекула на съседа си докато не се образува жива верига, която отвежда водната капка навън.

 

Dermizax мембрана

 

Огромен плюс на тези мембрани е, че се активират от топлина. Т.е, когато се движите активно и се загреете, вашата топлина активира мембраната (кара молекулите да се движат по-бързо), която започва много ефективно да увеличава скоростта на отвеждане на парата навън. Така самата материя буквално „диша“. Благодарение на тази възможност на мембраната да се напасне по вашия ритъм и топлоотделяне, този тип мембрани имат изключително ефективно дишане, което ги прави най-висок клас в изработката на туристическа екипировка.

 

За всеки, който е стигнал със статията чак до тук, можем да кажем – Физиката свърши!

 

Можем да ви посъветваме да следите тези неща при избор на хардшел екипировка:

 

За какво ще ви служи вашият хардшел?

 

Ако става дума за зимна употреба в града или каране на алпийски ски – можете да заложите спокойно на мембранно яке с изолация (2-2.5L), тъй като на пистата шансът за проливен дъжд е минимален, а якета с воден стълб от 8-10 000 мм ще ви свършат чудесна работа в снеговалеж. Моделите с тези показатели са на по-ниска цена и често използват меки и приятни на допир материи, които почти наподобяват софтшел материите.

 

Ако планирате ски туринг, активно движение в планината, бягане, колоездене, катерене, ски алпинизъм и тн спортове с голямо натоварване, при които следите едновременно за защита, дишане и леко тегло, бихме ви насочили към трислойните хардшел мембрани без изолация. Там можете да се фокусирате върху дишането на плата, защото почти всички модели имат водна защита от 15-20 000 мм, а основните разлики се откриват в проветрението. Ние предлагаме модели с дишане от 20 000 до цели 50 000 гр/кв.м/24 ч, а на какво точно ще заложите зависи от вас – какъв бюджет сте си определили и колко професионално и активно спортувате в планината.

 

Какви детайли ви трябват?

 

Важен детайл е наличието на вентилационни отвори за проветрение – под мишниците при якетата и на бедрата при панталоните. Независимо колко дишащ е плата, тези ципове често ще седят отворени, когато се движите активно и са незаменим източник на прохлада.

 

Хубаво е качулката да се регулира, за да можете да лавирате – от ходене само по качулка до използването с каска или голяма и топла зимна шапка.

 

Тъй като планинските приключения често изискват носенето на раница с кръстен колан (или катерачна седалка) е много полезно джобовете на хардшел якето да са позициониране една идея по-високо, за да са достъпни дори, когато кръстния колан е здраво закопчан.

 

Допълнителни екстри като джоб за ски карта, ски пола, кърпичка за ски маска и тн са удоволствия, които можете да намерите в голяма част от моделите и вие сами можете да прецените какво ви е нужно за максимален комфорт.

 

Ски якета

 

Надяваме се, че сме ви били полезни, а ако имате каквито и да е въпроси, винаги можете да се обърнете към нас за съвет и насока! 

 

Източници на снимките в тази статия:

Галерия Bergans of Norway

Галерия Picture Organic

https://showerspass.co.uk/

https://www.gore-tex.com/

https://www.dermizax.toray/

Назад към всички статии