• Необходимо е да влезете в профила си, за да видите вашите любими продукти!
 • Вашата кошница е празна!
Какво е мерино вълна?
 1. Мерино овца
 2. Мерино термо бельо
 3. Мерино блуза за ски
 4. Мерино термо бельо за ски

Какво е мерино вълна?

 • Share

Какво е мерино вълна?

 

Мерино вълната или също така наричана мериносова вълна е висококачествена вълна с превъзходни свойства, която се добива от специална порода овце, които се казват мерино овце. Мерино овцете са познати още от средновековието и още от тогава са високо ценени, заради качеството на тяхната вълна. Благодарение на вълнените им кожуси, мерино овцете са пригодени да издържат на всякакъв климат и да живеят на слънце, студ, сняг или вятър.

 

Какви са качествата на мерино вълната?

 

Мерино вълната е високо ценена и харесвана от всички (производители и потребители), поради много причини:

 

 • много фина и мека материя (30 % по-фина от стандартната вълна), която е приятна на допир и не дразни (боцка) кожата. Качеството на вълнените влакна се измерва спрямо тяхната дебелина и мекота. Приема се, че мерино влакна с големина под 19 микрона са от най-добро качество и може да се използват за продукти, като термо бельо, които са в директен допир с кожата на човека.
 • оптимално регулира температурата, като изолира студа и притежава охлаждащ ефект, когато е топло, тъй като отвежда излишната топлина при прегряване.
 • има много добро съотношение топлина към тегло. Продуктите от мерино вълна са изключително леки, но имат по-добри топлинни свойства от стандартната вълна и другите материи.
 • за разлика от много други популярни платове, като синтетични материи или памук, мерино вълната ще пази топло дори когато е мокра, което е от съществено значение за всички любители на планинарството, зимните спортове и живота сред природата като цяло.
 • има много добра абсорбираща способност, като мерино дрехите могат да попият значително количество влага и вода - до 30 % от собственото си тегло, но благодарение на добрата дишаемост на материята те пропускат влагата да се изпари и дрехите да изсъхнат много бързо.
 • благодарение на антибактериалната молекула, която естествено се намира в извлечената вълна (ланолин) , бактериите отговорни за миризмата на пот са унищожени и мерино дрехите ви няма да имат неприятни миризми в продължение на няколко дни носене.
 • влакната на мерино вълната абсорбират вредната радиация и защитават кожата от ултравиолетовите лъчи.

 

За какво се използва мерино вълната?

 

Днес, както преди повече от осем века, мерино вълната са използва за изработка на най-качествените дрехи. Заради своите чудесни терморегулиращи свойства е силно приложима при спортно –туристическото облекло, където е необходим материал, който да бъде едновременно лек и приятен на допир, добър изолатор, дишащ, еластичен и устойчив. Най-добрите марки за туристическо облекло използват мерино вълна за своите продукти за планинарство, колоездене, бягане, ски спортове и др.

 

Как се поддържат продукти от мерино вълна?

 

Дрехите, изработени от мериносова вълна не изискват някаква специална поддръжка. Могат да се перат в пералня при максимална температура 30 градуса, без използване на центрофуга и с обикновен перилен препарат или с такъв специализиран за вълна. При пране не трябва да се добавят омекотители или белина.

При сушене се препоръчва да се простират и оставят да изсъхнат по естествен начин. Не е добре за материята да бъде оставена да се суши на пряка слънчева светлина, върху радиатор или да се слага в сушилна.  След първите си 2-3 употреби, се препоръчва  да изперете вашата мерино дреха отделно, за да се намали появата на къси влакна от плата.

 

Какви продукти от мерино вълна се предлагат в CampingRocks.bg?

 

Термо бельо от мерино вълна на Bergans of Norway

Термо бельото на норвежката марка за туристическа екипировка Bergans of Norway е изключително популярно и високо ценено, тъй като е изработено от 100 % мерино вълна от най-високо качество. Bergans предлага широка гама от термо блузи, тениски, клинове, като всички продукти са отличават с превъзходни терморегулиращи свойства, много са меки и приятни на допир и имат много добра еластичност като следват формите на тялото. Термо бельото на Bergans се дели на няколко различни серии, като основната разлика е в лекотата на материята и температурния диапазон, в който е уместно да се носи.

Колекция термо бельо на Bergans

 

 • Термо бельото Soleie е ултра-леко има тегло от 150 г/м2 и може да се ползва целогодишно
 • Термо бельото Fjellrapp е олекотено има тегло от 210 г/м2 и е предимно за зимна употреба
 • Термо бельото Snøull е средно-тежко има тегло от 290 г/м2 и е за носене при много студено време
 • Термо бельото Svartull  е тежко има тегло от 320 г/ м2 и е за носене при експедиции и изключително студен климат

 

 

 

Шапка от мерино вълна Зимни шапки от мерино вълна Eisbar

Плетените шапки на австрийската марка Eisbar са не само модерни и цветни, но и изработени от 50 % мерино вълна, което ги прави невероятно топлещи, но без да запарват и да изпотяват и са изключително меки и приятни на допир.

 

 

 

 

 

 

Термо чорапи с мерино вълна PAC

Термо чорапите на немската марка PAC са изработени от мерино вълна и други материи, така че да гарантират за оптимална терморегулация и изолация от студа дори и в мокро време.