• Необходимо е да влезете в профила си, за да видите вашите любими продукти!
 • Вашата кошница е празна!
Какво е мерино вълна?
 1. Мерино овца
 2. Мерино термо бельо
 3. Мерино блуза за ски
 4. Мерино термо бельо за ски

Какво е мерино вълна?

 • Share

Какво е мерино вълна?

 

Мерино вълната или също така наричана мериносова вълна е висококачествена вълна с превъзходни свойства, която се добива от специална порода овце, които се казват мерино овце. Мерино овцете са познати още от средновековието и още от тогава са високо ценени, заради качеството на тяхната вълна. Благодарение на вълнените им кожуси, мерино овцете са пригодени да издържат на всякакъв климат и да живеят на слънце, студ, сняг или вятър.

 

Какви са качествата на мерино вълната?

 

Мерино вълната е високо ценена и харесвана от всички (производители и потребители), поради много причини:

 

 • много фина и мека материя (30% по-фина от стандартната вълна), която е приятна на допир и не дразни (боцка) кожата. Качеството на вълнените влакна се измерва спрямо тяхната дебелина и мекота. Приема се, че мерино влакна с големина под 19 микрона са от най-добро качество и може да се използват за продукти, като термо бельо, които са в директен допир с кожата на човека.
 • оптимално регулира температурата, като изолира студа и притежава охлаждащ ефект, когато е топло, тъй като отвежда излишната топлина при прегряване.
 • има много добро съотношение топлина към тегло. Продуктите от мерино вълна са изключително леки, но имат по-добри топлинни свойства от стандартната вълна и другите материи.
 • за разлика от много други популярни платове, като синтетични материи или памук, мерино вълната ще пази топло дори когато е мокра, което е от съществено значение за всички любители на планинарството, зимните спортове и живота сред природата като цяло.
 • има много добра абсорбираща способност, като мерино дрехите могат да попият значително количество влага и вода - до 30% от собственото си тегло, но благодарение на добрата дишаемост на материята те пропускат влагата да се изпари и дрехите да изсъхнат много бързо.
 • благодарение на антибактериалната молекула, която естествено се намира в извлечената вълна (ланолин) , бактериите отговорни за миризмата на пот са унищожени и мерино дрехите ви няма да имат неприятни миризми в продължение на няколко дни носене.
 • влакната на мерино вълната абсорбират вредната радиация и защитават кожата от ултравиолетовите лъчи.

 

За какво се използва мерино вълната?

 

Днес, както преди повече от осем века, мерино вълната са използва за изработка на най-качествените дрехи. Заради своите чудесни терморегулиращи свойства е силно приложима при спортно - туристическото облекло, където е необходим материал, който да бъде едновременно лек и приятен на допир, добър изолатор, дишащ, еластичен и устойчив. Най-добрите марки за туристическо облекло използват мерино вълна за своите продукти за планинарство, колоездене, бягане, ски спортове и др.

 

Как се поддържат продукти от мерино вълна?

 

Дрехите, изработени от мериносова вълна не изискват някаква специална поддръжка. Могат да се перат в пералня при максимална температура 30 градуса, без използване на центрофуга и с обикновен перилен препарат или с такъв специализиран за вълна. При пране не трябва да се добавят омекотители или белина.

При сушене се препоръчва да се простират и оставят да изсъхнат по естествен начин. Не е добре за материята да бъде оставена да се суши на пряка слънчева светлина, върху радиатор или да се слага в сушилна. След първите си 2-3 употреби, се препоръчва  да изперете вашата мерино дреха отделно, за да се намали появата на къси влакна от плата.

 

Какви продукти от мерино вълна се предлагат в CampingRocks.bg?

Термо бельо от мерино вълна на норвежката марка Devold of Norway:

 

Devold e считан за най-старият производител (дата на основаване 1853) на трикотажни облекла в Норвегия. Марката включва широка гама от термо бельо, чорапи, шапки, шалове, различни видове междинен слой дрехи и плетени пуловери. Всички продукти са изработени от висококачествена вълна - 100% естествен материал, който е 100% биоразградим. Devold работи с внимателно подбрани фермери за мерино овце, които се грижат добре както за животните, така и за почвата и които вече поколения наред специализират в производство на мериносова вълна.

 

                                                                                   

 

Термо бельото на Devold се дели на няколко различни серии, като основната разлика е в лекотата на материята и температурния диапазон, в който е уместно да се носи.

 

Breeze - С тегло на вълната от 150 гр./кв.м. тази серия е подходяща за по-топло време – лято, пролет, ранна есен.

 

Hiking - С тегло на вълната от 190 гр./кв.м. тази серия е идеална за четирисезонна употреба като е достатъчно лека и дишаща за по-топлите месеци и задържа ефективно топлината при движение в студено време. Това е най-универсалната серия на марката.

 

Duo Active - Тази серия е чудесен избор за хора с чувствителна кожа, тъй като продуктите са двуслойни: външният слой е изработен от 80% мерино вълна и 20% полиамид, а вътрешният - от лек, дишащ рециклиран полиестер, който се усеща много мек и приятен на допир. С тегло на вълната от 205 гр./кв.м те са чудесни за по-хладно време, а благодарение на съчетанието от материи създават оптимален микроклимат за спортуване като ски, алпинизъм, ски туринг и тн.

 

Expedition - Най-топлата серия на Devold включва продукти с двуслойна конструкция, като вътрешният слой е направен от 100% мерино вълна с тегло 235 гр./кв.м., докато външният слой е хибриден - 90%  Aquaduct мерино вълна, комбиниран с 10% полиамид за подобряване на издръжливостта. С тегло на вълната от 235 гр/кв.м те са подходящи за много студено време.

Част от Expedition серията са Expedition Arctic продуктите на Devold - те имат всъщото тегло на вълната, но цялостният им дизайн е насочен към екстремно студено време като качулката, дългите ръкави и яката, включваща шал за уста защитават всяка оголена част от студа.

 

Аlnes - предвидена специално за дамите, Alnes е част от класическата серия Signature термо бельо на норвежката марка Devold of Norway. Alnes Woman е изработена от 100% мерино вълна с тегло 210 гр./кв.м. и гарантира страхотна изолация, като същевременно поддържа оптимално дишане.

 

Tuvegga - специална серия висок клас термобельо на марката, което е предвидено за четирисезонна употреба, тъй като моделите са двулицеви: едната страна е предвидена за студено време, а другата – за топло. От едната страна притежават равна гладка повърхност, изработена от 100% мерино вълна (190 гр/кв.м), която максимално ефективно транспортира влагата и осигурява висока степен на дишане на кожата. Когато се изисква повече изолация, Tuvegga може да се обърне от другата страна, която притежава 3D конструкция от плат с въздушни канали (99% мерино вълна и 1% еластан), които ще спомогнат да се генерира допълнителна изолация (250 гр/кв.м).