• Необходимо е да влезете в профила си, за да видите вашите любими продукти!
  • Вашата кошница е празна!
Каква е разликата между Hardshell (Хардшел) и Softshell (Софтшел) яке?
  1. Водоустойчиво хардшел яке Bergans
  2. Зимно ски яке Bergans
  3. Софтшел якета Bergans

Каква е разликата между Hardshell (Хардшел) и Softshell (Софтшел) яке?

  • Share

Ако сте любител на туризма, планинарство или ски спортовете е добре да имате правилната екипировка и оборудване. Наличието на качествено и надеждно яке, което да ви пази топло и сухо е от изключително голямо значение.

 

Днес, пазарът предлага множество различни якета от различни материи и правилният избор зависи от много фактори: предназначение, марка, която харесвате, финанси, с които разполагате и сте готови да инвестирате, предпочитания за модел и дизайн и др.

 

Със сигурност, ако се впуснете в сериозно търсене на яке за планина, спорт или ски, най-вероятно ще срещнете термини като софтшел (превод от английски език мека черупка) или хардшел (превод от английски език твърда черупка), поради което е важно да знаете разликата между две от най-използваните материи при якетата:  Hardshell (хардшел) и Softshell (софтшел).

 

Hardshell (хардшел) материите са силно водоустойчиви и предлагат най-сигурната защита срещу лошото време. Хардшел якетата се носят като най-външен слой дреха и са напълно ветеро- и водоустойчиви. Качествените хардшел якета притежават дишащи мембрани, като Gore-Tex, Dermizax, Bergans Element,  Sympa-Tex или други, които пропускат водната пара да излезе (така наречената дишаемост / респирация), но не позволяват на водата и снегът да проникне от външната страна навътре (воден стълб).

 

Слабите страни на Hardshell якетата са, че въпреки дишащите си свойства при силно динамични дейности е възможно да се образува запарване и конденз, особено ако якето няма допълнителни вентилационни отвори. Също така, hardshell якетата имат нужда от поддръжка, като за да се удължи животът на мембраната е необходимо да се третира с почистващи и импрегниращи спрейове.

 

 

Softshell (софтшел) материите са силно дишащи, еластични и позволяват максимална свобода на движение. Софтшел якетата са устойчиви на вятър и по-лек дъжд или сняг, като оптимално задържат телесната топлина по време на активни дейности, като планински преходи, катерене, колоездене или тичане. Софтшел якетата могат да се носят като най-външен слой дреха или като междинен изолационен слой, като материята има много добра износоустойчивост, което прави софтшел якетата подходящи за многократна употреба, дори и за ежедневна употреба. Те са силно олекотени и с компактни размери, така че да не заемат много място в багажа ви.

 

Трябва да се има предвид, че разнообразието от софтшел материи е доста голямо и при този вид якета има големи разлики по отношение на изолационните свойства, водоустойчивостта, разтегателността на материята и други характеристики.

 

 

Накратко, може да обобщим, че  изборът между двете материи е въпрос на избор между повече водоустойчивост или повече дишаемост и бихме направили следната препоръка: всеки, който иска да ползва якето при много дъждовно и ветровито време, нека да заложи на хубаво Hardshell яке с мембрана, а всеки, който иска да разполага с яке за спортни дейности в сухо и нормално време, то нека избере Softshell яке.