• Необходимо е да влезете в профила си, за да видите вашите любими продукти!
 • Вашата кошница е празна!
Съвети за зимни преходи в планината и къмпингуване. Част 4: Подслонът
 1. Planirane-na-prehod-campinguvane-prez-zimata-vanshna-snimka-CampingRocks-2015
 2. Planirane-na-prehod-campinguvane-prez-zimata-vanshna-snimka-1-CampingRocks-2015

Съвети за зимни преходи в планината и къмпингуване. Част 4: Подслонът

 • Share

Дойде ред и на същинската част от съветите ни за зимните преходи в планината и съпроводеното с тях къмпингуване. Всъщност, ако сте силни почитатели на нощуването на открито, но нямате достатъчно подготовка, необходимата екипировка и желание за зимен преход, винаги може да пропуснете тази част и просто да се насладите на една безценна нощ по звездите някъде недалеч от града. Може и да не повярвате, но през зимата звездите са толкова близо, че когато легнете по гръб, може да ги пипнете и да си играете с тях :-)

 

Да не забравяме обаче, че освен неповторима красота и чистота, зимната природа крие и опасности. Затова трябва да сме подготвени със знания и подходяща екипировка за зимните нощи на открито.

 

 

Как да направите лагер в снега?

Когато подготвяте маршрута, планирайте го така, че да стигнете до мястото за нощувка поне два часа преди смрачаване. Т.е. ако тръгнете на преход в най-късите зимни дни - от декември до края на февруари, със сигурност трябва да предвидите достигане на дестинацията най-късно в 14:00 - 14:30 ч.следобед. Отпочинете, подкрепете се с топли напитки и храна. Дайте си достатъчно време, за да излезе тялото ви от ритъма на ходене, но внимавайте да не се преохладите. Облечете допълнителен слой дрехи и, ако се налага, се преоблечете, за да не настинете, когато изстине потта на тялото ви.

 

Междувременно се огледайте за най-подходящото място за разполагане на лагера. Ето какви трябва да са критериите при избор на мястото:

 

 • Къде има естествена защита от вятър?
 • Има ли наблизо водоизточник? Ще ви се налага ли да топите сняг?
 • Безопасно ли е мястото от лавини?
 • Безопасно ли е мястото от падане на дървета и клони?
 • Има ли достатъчно отличителни белези на терена, които да ви помогнат да откриете лагера при снежна буря, мъгла и падане на нощта?
 • Осигурява ли ви мястото достатъчно лично пространство от други бивакуващи (ако има такива)?
 • Откъде изгрява слънцето? – Слънчево място ще ви помогне да се стоплите по-бързо на сутринта.

 

Ако снежната покривка не е навсякъде (например през пролетта, когато снеговете вече се топят), се постарайте да изберете място със сняг или такова, на което все още не е изникнала първата трева и минзухари. Не тъпчете по зараждащия се живот и се опитвайте да следвате къмпинг етиката „не оставяй следи“ (Leave No Trace https://lnt.org/), която следват повечето производители на продуктите, предлагани от CampingRocks.bg.

 

Видове зимни подслони:

 

ЗИМНА (ЧЕТИРИСЕЗОННА) ПАЛАТКА

За къмпингуване на сняг е най-добре да имате експедиционна палатка , т.е. четирисезонна палатка, която се разпъва лесно и бързо в студени условия, лека е и заема малко пространство в раницата. Тези палатки често пъти са малко по-тежки в сравнение с ултралеките палатки, които са трисезонни и са предназначени за преходи в планината през лятото и през преходните сезони. Но предимството на четирисезонните палатки е, че предоставят много по-добра защита от вятър, студ и сняг. Те са създадени специално да бъдат устойчиви на сурови зимни условия и бурни ветрове.

 

Типичната експедиционна палатка има следните характеристики:

 • Куполна геодезична форма (тип иглу)
 • Стабилна структура - с алуминиеви или карбонови рейки, чийто брой най-често е повече от 2.
 • Два входа за лесно влизане при влошени метеорологични условия
 • Допълнителен брой въжета и колчета за по-стабилно осигуряване
 • Джобове по страните и мрежа на тавана, където да се поставя дребната екипировка, за да не е разпиляна по пода
 • Предверие за сушене на екипировката и за заслон при готвене.

 

Как да разпънете палатката?

Ако е ветровито и не можете да намерите естествен завет, преди да започнете да разпъвате палатката се опитайте да изградите снежна преграда или стена с помощта на лопата. Ако това не е възможно, тогава просто изкопайте дупка в снега с площ, равна на тази на палатката ви и разпънете палатката в нея. Намаляването на влиянието на вятъра ще ви осигури по-топла, по-спокойна и по-сигурна нощ. Преди да разпънете палатката изравнете терена и отъпчете снега. Неутъпканият сняг се топи по-лесно от топлината на тялото, което може да доведе до намокряне, дискомфорт и дори замръзване.

 

ИГЛУ

Често пъти иглуто е по-топъл и сигурен вариант за пренощуване в зимни условия, но построяването му изисква значително повече време в сравнение с разпъването на палатка. Ако планирате да нощувате на иглу трябва да имате предварителна информация за състоянието на снежната покривка (необходима е дебелина на снега от поне 1 метър). Също така трябва да предвидите по-ранно пристигане на мястото за нощувка, тъй като строенето на иглу може да ви отнеме от 1 час в перфектни условия с помощ от три-четири души, до няколко часа, ако условията са лоши и на помощ имате не повече от още един човек. Не забравяйте, че в тази ситуация съществува риск да не може да довършите иглуто навреме, да се намокрите и да охладите тялото си излишно, както и в строенето да изхабите енергия, която би ви била нужна за топлене през нощта. Поради тази причина ви съветваме да планирате нощуване на иглу само и единствено, ако имате резервна опция за подслон - палатка, близо сте до хижа, можете да напуснете мястото и да се върнете в града или ако планирате да нощувате в лагера няколко последователни нощи. Никога не залагайте на иглуто като основен подслон, ако нямате опит в строенето му. За построяването на стабилно и топло иглу ще са ви необходими поне две предварителни тренировки. Добър вариант е да тествате способностите си по време на ежегодното състезание Иглумания, организирано от група Планинари ето ТУК.

 

За да построите иглу трябва задължително да разполагате със здрава лопата и трион - най-добре трион за сняг, но и обикновен трион за дърво с една дръжка би свършил работа. Острието му трябва да е с дължина поне 40 см. и да е стабилен на огъване.

 

Ето и стъпките за построяване на иглу:

 

1. Изберете сравнително равен терен.


2. Преценете дали теренът е достатъчно широк и подходящ за разполагане на иглу и на „тухларна“, откъдето ще режете тухлите. Тухларната не трябва да се намира далече от иглуто, тъй като всяка тухлите тежат минимум 2 кг., а може да достигнат и до 10 кг. в зависимост от размера и структурата на снега.


3. Тухларната за предпочитане трябва да е на терен, който през деня е огряван от слънцето. Слънцето степва снега и го прави по-твърд, следователно - тухлите, които ще изрежете ще са с по-стабилна структура. Снегът от сенчестите места (под дърветата) често пъти е изпръхнал и негоден. Преди да направите тухларната, изкопайте дупка, от която да видите слоевете на снега. Ако установите слой със захарна структура (снегът е на кристали), трябва да имате предвид, че тя се рони и не е годна за рязане на тухли.


4. След като изберете мястото на иглуто, го отъпчете, за да не пропадате, докато строите и за да не пропадне самата стена от напора на тежестта. С помощта на въже и клечка очертайте радиуса на иглуто, по който ще строите основите на стената (използвайте като пергел). Не правете диаметъра прекалено голям. Диаметър с размер на човешки ръст е напълно достатъчен. По-големият диаметър създава трудности при строене и затваряне на иглуто, както и е предпоставка за по-нестабилна структура.


5. Прокопайте пътечка от иглуто до тухларната. Не отъпквайте снега на мястото, от което ще изрязвате тухлите. Разчистете с лопата най-горния слой пресен сняг, докато стигнете до такъв, който не е мек.

6. Разчертайте с триона редовете на рязане на тухлите.


7. Тухлите трябва да са с приблизителна дължина равна на широчината на лопатата ви, за да ги вадите и повдигате без да се натрошават. Най-лесният размер за рязане, пренасяне и строене е с приблизителни размери 45-50 см. дължина, 25-30 см. широчина и 15-20 см. височина.
Добре е да разпределите роли на хората, участващи в строителството - тухлар, носач, строител. Тухларят е отговорен за производството на тухли. Трябва да е конкретен човек, който да реже тухлите с един и същи размер. Ако работят няколко души, тухлите ще са различни и структурата на иглуто може да стане нестабилна. Строителят застава във вътрешността на иглуто и подрежда тухлите спираловидно. Той остава „зазидан“ в иглуто до момента, в който то се затваря и се издълбава входът. Носачът пренася тухлите от тухларната до иглуто и помага на строителя при поставянето им на стената отвън.


8. Основата на стената се прави по предварително очертаната окръжност. Перфектната основа се завърта спираловидно. Спиралата може да се постигне или с подрязването на тухлите с триона, или чрез повдигане на терена в основата на стената. При строенето не се оставя дупка за вход. Той се издълбава накрая, когато иглуто се затваря.


9. Тухлите от втори ред нагоре трябва да се поставят под наклон навътре, за да се образува куполна конструкция. Ако е необходимо, строителят може да ги подрязва с трион в трапецовидна форма. Колкото по-нагоре се вдига иглуто, толкова по-малки трябва да се изрязват тухлите. Ако има пролуки, може да бъдат запушени с клинове от сняг (по-малки парчета от тухли).


10. Най-лесният начин за затваряне на иглуто е с голяма снежна плоча, която се поставя отгоре и се изолират пролуките. Тогава се прорязва и входа. Препоръчително е да бъде изграден допълнителен външен тунел към входа, който да не допуска директно нахлуване на вятър и навявания от сняг. По време на нощта иглуто може да бъде затворено отвътре с голям снежен блок или с раници. За максимален комфорт изравнете пода и загладете стените, за да не капе вода. Ако иглуто е добре уплътнено (няма фуги между тухлите) направете малка дупка в горната част на стената (с широчината на щека), през която да влиза свеж въздух.

 

СНЕЖНА ПЕЩЕРА

Снежната пещера е снежно жилище, което по функционалност много се доближава до иглуто, с разликата, че не се изгражда, а се изкопава. Снежните пещери най-често биват използвани за подслон за една нощ и най-вече когато човек няма друга опция да пренощува на безопасно място (при инцидент или непланирано замръкване в планината).

 

Най-подходящото място за изграждане на снежна пещера е подветреният склон, т.е. склонът, на който вятърът е навял доста сняг от по-високата част на терена. Трябва обаче да се има предвид, че ако този склон е с голям наклон (над 25 градуса) е възможно да е лавиноопасен. В този случай изборът му за изграждане на снежна пещера е абсолютно неприемлив. Най-подходящото място е сравнително полегатият склон в гората под планинските пътеки, където вятърът е навял сняг и е образувал натрупване или козирка. Трябва да преминете в долната част на заснежаването и да започнете да подкопавате. Първоначално се копае надолу, а после се продължава с копаене нагоре, за да се получи U-образен тунел за вход. По този начин въздух във вътрешността на пещерата, който ще загреете с тялото си няма да излиза (правилото, че топлият въздух се качва нагоре). Следващата ви стъпка е да изкопаете спалната част на пещерата - това е помещението, което трябва да е точно толкова голямо, колкото да не ви е тясно да седите и спите, и същевременно да не е прекалено голямо, за да може да се затопли бързо от топлината на тялото ви. За предпочитане е дори да изградите нещо като легло, на което да поставите шалте. Така ще сте значително по-нависоко спрямо входа, където въздухът ще е доста по-топъл.

 

СНЕЖЕН ЗАСЛОН

Снежният заслон, подобно на снежната пещера, е непредвиден подслон за нощуване, до който прибягваме при инцидент. Той е подходящ, когато няма достатъчно сняг и навяване, за да изградим иглу или пещера, а също и когато нощта ни завари инцидентно и нямаме прекалено много време за реакция.

 

Снежният заслон се изгражда от клони и сняг, а за допълнителна изолация може да се уплътни с борови иглички. За да го построите трябва да разполагате с брадва, за да отсечете ниски клекове и борове или най-малкото да се намирате в местност, където има струпване на паднали клони. Като носеща греда трябва да запречите един голям и здрав клон или дърво хоризонтално между други две дървета, а от двете му страни да нареждате клони Л-образно под формата на покрив. След като подредите клоните гъсто и стабилно, може допълнително да уплътните пролуките с борови иглички и мъхове от дърветата, а накрая - за максимална изолация да затрупате със сняг. И помнете, че може да потренирате правенето на снежен заслон през деня, но недейте да прибягвате до нощувка в него, освен ако наистина нямате друг избор.