• Необходимо е да влезете в профила си, за да видите вашите любими продукти!
  • Вашата кошница е празна!
Как да ни е топло навън през зимата? Облечете няколко слоя дрехи
  1. savet-obleklo-vanshna-snimka

Как да ни е топло навън през зимата? Облечете няколко слоя дрехи

  • Share

С настъпването на студените месеци от годината започваме да се навличаме с много на брой и често тежки и обемисти дрехи с единствената цел да се предпазим от студа навън. Но дали е необходимо да си облечеш половината дрехи от гардероба, когато отивате на преход  в планината, на ски или на разходка в парка през зимата? Отговорът е НЕ! С правилната комбинация от дрехи, материи и слоеве няма да изпитвате студ и през най-студените дни на годината.

 

За да се справим с чувството за студ през зимните месеци (и не само) е подходящ принципа на трислойната система за обличане, която позволява да добавяте и премахвате слоеве и сами да регулирате телесната топлина спрямо вашите нужди и спрямо промените в температурата навън. Професионалните планинари и скиори силно препоръчват да не се навличате като тръгнете на екскурзия през зимните месеци, тъй като така рискувате да се изпотите много бързо и да настинете или дори по-лошо.

 

1. Основен първи слой

Първият слой дрехи трябва да бъде максимално близо до тялото ви, така наречената втора кожа. Неговата основна цел е да регулира телесната температура, като позволява влагата да преминава и да бъде отведена далеч от тялото, т.е. да диша. Препоръчително е тук да се заложи на естествени материали като термо бельото от мерино вълна е със сигурност най-доброто решение. Естествените терморегулиращи свойства на мерино вълната в допълнение към това, че тя е мека, лека, не боде и не задържа лошите миризми я правят предпочитан избор за първи слой от планинари и скиори  през всички сезони на годината. Също така за първи основен слой може да се заложи и на дрехи от синтетични влакна с много добра дишаемост, така че да се избегне задържането на влагата върху кожата на тялото.

 

Какво да не правим: Избягвайте дрехи от чист полиестер или памук като първи базов слой, тъй като те задържат генерираната пара и пот, което ще доведе много бързо до чувство на дискомфорт и усещане за студ.   

 

2. Междинен втори слой

Основната функция на втория слой облекло е да задържа топлината. Междинният слой има особено голяма значение, когато не се извършват динамични движения, когато почивате по време на преход или ски и когато времето навън е много, много студено.  За да изолирате максимално студа и да не позволите генерираната топлина от тялото да изстине се препоръчва използването на мерино вълна, на синтетична изолация като PrimaLoft или на поларна материя, като междинен слой. Обръщаме внимание, че комбинирането на дрехи от мерино за първи и втори слой осигурява максимална лекота, минимален обем и оптимална дишаемост. Важно е междинния слой дрехи да позволява носенето на яке върху него без това да ограничава движенията ви.

 

Какво да не правим: Всеки слой е от значение, когато искате да преборите студа навън. Ако сте облекли термо бельо от мерино вълна, но сложите дреха от памук или полестер върху него (като междинен слой), то ефектът от мериното ще бъде минимизиран. Дори да мислите, че не сте се облекли достатъчно за студа навън, първо излезте и се раздвижете и след това преценете. Няма лошо да носите още една допълнителна дреха с вас за всеки случай, но изчакайте тялото да се раздвижи и тогава вижте дали ще ви е необходима.

 

3. Външният слой

Външният слой  е този който ви пази от капризите на времето. Той трябва да ви защити от дъжд, вятър, сняг и всичко друго, което природата може да ви поднесе. Най-често през зимата тук се залага на хардшел якета с мембрана като Dermizax, Bergans Element, Gore-Tex, eVent и други подобни. За външен слой може да се използват и силно ветро и водоустойчиви софтшел якета.Все пак за да не се неутрализира ефекта на долните два слоя, то външният ви слой яке трябва да предлага сравнително добра дишаемост или вентилация, тъй като в противен случай ще се образува ефекта на сауната и парите, които тялото ви генерира и са преминали през двата слоя дрехи, ще останат блокирани от външния слой.  Повечето качествени якета и панталони, използвани като външен слой при туризъм или зимни спортове имат вентилационни ципове под мишниците и по бедрата, които могат да се отварят и затварят, ако е необходимо да се вентилирате.

 

Какво да не правим: Не разчитайте на външния слой да ви пази топло, следователно не е необходимо да се навличате с дебело и тежко яке. Първият и междиният слой са тези, които ще ви осигурят необходимия комфорт по отношение на температура, външният трябва да ви защити от това да се намокрите или силен вятър.

 

4. Допълнителни елементи, които помагат да регулирате телесната температура

Главата и шията са частите от тялото, които изпитват най-голяма загуба на топлина при студено време. До 50% от общата топлинна загуба на тялото ви е концентрирана в тези две зони. Когато се движите бързо по време на преход, най-добрият начин да регулирате телесната температура е да сложите шапка или да я свалите (в зависимост от нуждите ви), да отворите леко дрехата около врата, за да позволите на излишната топлина да излиза или да сложите шал или мултифункционална кърпа около врата, за да намалите загубата на топлина в тази област.