• Необходимо е да влезете в профила си, за да видите вашите любими продукти!
 • Вашата кошница е празна!
Как да се погрижите за вашата палатка?
 1. Campingtentcare

Как да се погрижите за вашата палатка?

 • Share

Бихме искали да ви запознаем с някои основни правила и съвети, така че да удължите максимално живота на вашата палатка:

 

 • Позволете на въздуха да излезе от палатката: Когато стане време за прибиране на палатката е хубаво да отворите вратите и прозорците, за да позволите на въздуха да излезе, когато палатката се събори. След това започенете да навивате палтката в посока към отворените врати и прозорци, това ще направи сгъването и съхранението по-лесно.

 

 • Препоръчително е да сгъвате палатката като следвате фабричните линии на прегъване: Въпреки това, след няколко години това става доста-трудно, тъй като линиите избледняват. В този случай е добре да използвате рейките на палатката, като мерна единица, с която да изчислите дължината на навиване.

 

 • В пакетирано състояние не оставяйте колчетата и рейките да имат директен контакт  с палатката: След като навиете вашата палатка и я поставите в чантата за съхранение, почистете добре колчетата и рейките и ги пакетирайте отделно, преди да ги приберете при палатката.

 

 • Не удряйте рейките една в друга: Внимателното поставяне и махане на рейките в голяма степен ще удължи живота им и ще запази структурата на вашата палатка. Опитайте се да избягвате издърпването на рейките, когато те преминават през ръкавите на палатката, по-добре е да използвате метода на избутване.

    

 • Позиционирането на палатката е от ключово значение: Ако ще поставяте вашата палaтка за по-продължителен период, е по-добре да изберете място, където  палатката ще бъде максимално време на сянка. За да удължите живота на вашата палатка, избягвайте удълженото излагане на ултравиолетовите лъчи. UV лъчите увреждат всички тъкани с течение на времето. Ако няма на разположение сянка, покривалото за дъжд (rainfly) ще помогне за опазване на тялото на палатката.

 

 • Преди прибиране на палатката е важно да изметете пода й: Уверете се, че няма останали камъчета, листа, клони в палатката, преди да я опаковате.

 

 • Никога не прибирайте палатката непосредствено след дъжд или сутрешна роса: Опаковайте вашата палатка само, когато е напълно суха, за да се избегне образуването на мухъл и миризми. Изчакайте, докато изсъхне, така че да няма нужда да я сушите на по-късен етап.

 

 • Mожете да използвате мек сапун и гъба за да почистите палатката: Не използвайте пералната машина за почистване на вашата палатка. И винаги след почистване я оставяйте да изсъхне, преди дя я сгънете и приберете.

 

 • Между къмпинг пътувания палатката трябва да се съхранява на хладно и сухо място, като е препоръчително поне веднъж на година да се дезинфектира с цел отстраняване на микроби и неприятни миризми. Препоръчваме изполването на дезинфекциращ спрей за палатки на марката Outwell.

 

 • Всички производители на палатки препоръчват използването на импрегниращ спрей за външния (основен) плат на палатката след първата година на експлоатация. Импрегниращият спрей не само възвръща хидростатичните характеристики на плата до първоначалното му състояние, но и го предпазва от вредните UV лъчи, които са най-големият вредител за полиестерните материи. Препоръчваме използването на ето тези импрегниращи спрейове за вашата палатка: Импрегниращ спрей Grangers Fabsil Gold Aerosol или Импрегниращ спрей Outwell Water Guard