• Необходимо е да влезете в профила си, за да видите вашите любими продукти!
  • Вашата кошница е празна!
На какво да обърнете внимание, когато си купувате ски облекло

На какво да обърнете внимание, когато си купувате ски облекло

  • Share

Започва новият ски сезон и е време да подновите вашия ски гардероб?  Освен ските, ски обувките, щеките, каската и маската, е добре да имате и качествено и надеждно ски облекло. Ето няколко практични съвета, които ще ви улеснят в избора на правилната екипировка и които ще ви позволят да изпитате комфорт и удоволствие в продължение на много години по време на ски ваканциите си.

 

1. Използвайте ски оборудване, когато пробвате ски облекло  

Ако е възможно, най-добре, пробвайте панталона за ски с обути ски обувки или ски якето с каска и ръкавици. Правилните ски панталони са тези, които при наведени напред колене, както когато карате реално ски, ви пасват идеално (не са прекалено дълги или къси, комфортно се чувствате при движение и т.н.). Когато пробвате ски панталон, пробвайте да се разтегнете в различни посоки. Някои малки детайли, като това предната част на крачола на ски панталона да е по-къса от задната са важни за удобството, тъй като така панталонът  следва контурите на обувките по-добре. Ако в магазина няма начин да пробвате ски облеклото с подходящото оборудване, тогава трябва да го тествате, когато се приберете у дома, за да се уверите, че всичко е наред.

 

2. Закрийте, колкото е възможно повече 

Якето и панталонът ви за ски трябва да покриват добре частите на тялото ви - включително, когато сте в движение! Наличието дори и на малките отвори и пропуски означава, че бързо ще ви стане студено, при студен зимен ден. За да сте сигурни, че ще бъдете добре защитени, ски якето трябва да бъде с удължен гръб, по-дълги ръкави, висока яка и качулка, съвместима с каска, която да покрива така, че  кожата на лицето ви да е възможно най-малко изложена на студ. Качулката на якето  трябва също да бъде оформена така, че при слагане на маската за ски, да не възпрепятства периферното ви зрение. 

 

3. Обърнете внимание на вентилацията

Възможността дрехите ви за ски да се проветряват е винаги плюс, но обърнете внимание на това, къде са разположени  циповете за вентилация на дрехата. Най-добре е вентилационните отвори да са така разположени, че да са лесно достъпни, когато сте седнали на лифта или когато сте с раница на гръб. Също така проверете дали циповете са лесни за отваряне и затваряне, когато сте с ръкавици. 

 

4. Спрете снега

​Якето за ски трябва да има пола против сняг, която да предотвратява проникването на сняг и да осигурява нужната изолация, когато сте в неутъпкан сняг. Още по-добре е ако полата за сняг може да се откача от якето. Това ви позволява лесно да я премахнете, когато ще ползвате якето извън ски пистите. Някои ски якета и панталони могат да бъдат свързвани и така да се създаде пълна защита от навлизане на сняг, нещо много полезно за фрирайдерите и тези, които обичат да карат в пудра.

 

5. Проверете джобовете

Просторни джобове за очила, лавина тракер, слънцезащитен крем и т.н. са винаги добра идея. Един добър съвет е да се провери предварително, че джобовете не пречат на движенията ви, когато ги запълните. Наличието на отделен джоб за ски карта е особено полезен и практичен детайл, който ще ви улесни, когато сте по пистите.

 

6. Какво да облечете под ски екипа

За да работи правилно едно ски облекло, както по време на студени зимни бури, така и при топли слънчеви дни е важно да имате различни по вид и брой слоеве под него. Препоръчва се използването на базов първи слой от мерино вълна, който е лек, диша и е по тялото. Пробвайте ски якето, както само с термо блуза, така и с още няколко слоя, за да видите дали е подходящият размер. Използвайте термо клин с ¾ дължина и високи ски чорапи, по този начин ще избегнете „прехлуване“ и „намачкване“, което може да доведе до дискомфорт по време на каране на ски.

 

7. Помислете за износването на дрехата

Ските, обувките за ски и различните дейности в планината амортизират ски облеклото. Обърнете внимание на подробностите, които правят ски дрехите ви по-здрави и устойчиви. Освен устойчива на износване мембрана, добрите ски панталони са пришити с двойни шевове в зоните на натоварване. Добре е крачолите също да бъдат подсилени в долната част, което да предпазва панталоните от ски кантовете и триенето между обувките.

 

 

 

 

 

След като направите правилният избор на ски облекло, не ви остава нищо друго освен да се насладите пълноценно на ски сезона. Приятно каране от CampingRocks.bg