• Необходимо е да влезете в профила си, за да видите вашите любими продукти!
  • Вашата кошница е празна!
Полезна информация и съвети при избор на спален чувал
  1. Campingsleepingbag

Полезна информация и съвети при избор на спален чувал

  • Share

Наличието на добър и надежден спален чувал е от огромно значение за прекарването на приятна къмпинг почивка. Представяме ви няколко основни неща върху които да помислите, когато тръгнете да си избирате спален чувал:

 

    1. С какви метеорологични условия ще се сблъскате, докато сте на къмпинг? Те силно ще зависят от това къде и кога мислите да ходите на къмпинг.


    2. Колко пари сте готови да инвестирате? Цените варират в голям диапазон - от 20 до 1000 лв.


    3. Колко дълго искате да използвате този спален чувал? Качествените спални чували могат да се използват години наред.


    4. Теглото и обемът на спалния чувал от значение ли са за вас? Това зависи до голяма степен от това как мислите да пренасяте екипировката си.

 

И все пак, най-добре е да си изберете спален чувал, който да ви пази сухи и топли, независимо от климатичните условия, така че компромиси с качеството му не са за препоръчване.

 

Температури:

Ако не планирате да къмпингувате на места с много ниски температури (полярен климат, високопланински места, др.), три-сезонният спален чувал, който издържа на нощни температури от около 0 градуса е добър избор. Но трябва да имате предвид, че температурните стандарти, описани на всеки чувал са повече ориентир, отколкото точна наука, тъй като има много странични фактори, които оказват влияние. Ако по принцип сте зиморничав, все ви е студено и докато спите се завивате с повечко завивки, не е лошо да си вземете спален чувал, издръжлив на по-ниски температури, дори и да го използвате само през лятото.

 

Форма:

Дали да си вземете спален чувал тип мумия, с правоъгълна или с хибридна форма, зависи от това как възнамерявате да го използвате. За обща употреба и семейно къмпингуване, спалните чували с правоъгълна форма са най-удобни. Те могат да се разтворят напълно и да се използват като завивка при топло време или пък да се съединят и да се превърнат в двоен спален чувал. Спалните чували с форма на мумия са  по принцип най-топлещите. Те също така са лесни за свиване и заемат най-малко място в сгънато състояние. Хибридните спални чували са комбинация от предходните две форми, като съчетават допълнителна топлина с повече място за краката и тялото.

 

Материя на покритието:

Найлонът е лек; Ripstop материята е най-устойчива и издръжлива; Памукът е здрав и добър избор, ако по-голямото тегло не е проблем за вас.

 

Материя на подплатата:

Найлонът, обикновено използван при спалните чували тип мумия, е лек и устойчив, но при допир чувството е на студенина и не е особено комфортно. Памучната подплата е мека, топла и устойчива,а при допир чувството е много приятно. Микрофибърът предлага добра водо и ветроустойчивост.

 

Изолация:

Синтетичен найлон и полиестер са най-често използваните материали за изолация. Обикновено цената на спалния чувал е добър индикатор за качеството на използваната изолация. Теглото и също е важен фактор. Висококачествените изолационни материи, обикновено осигуряват по-голяма топлина, задържат топлия въздух и са по-леки от останалите. Спалните чували, пълни с пух са леки и топлят много, но за съжаление те  са много по-сложни за поддръжка от синтетичните и са многократно по-скъпи.

 

Ципове:

Препоръчително е да си вземете спален чувал с ципове, които не захапват плата и са лесни за употреба. За да може да разтворите спалния чувал до край и да го използвате като завивка (особено тези с правоъгълна форма) е важно циповете да са по цялата му дължина. Много практични са спалните чували с двойни ципове, тъй като в случай на повреда на единия, винаги може да използвате другия.

 

Конструкция:

Качественият спален чувал трябва да е изработен по такъв начин, че дори и при многократна употреба, изолацията му да остане да не се размества и/или събира на едно място, образувайки студени места в чувала. Също така е много практично да си вземете спален чувал, който може да се пере в обикновена пералния.

 

Постелки, надуваеми легла и походни легла:

Всички те правят спането сред природата много по-комфортно и уютно. Какво ще решите да поставите под спалния си чувал, зависи от собствените ви предпочитания и от бюджета, с който разполагате. Постелките са най-компактни и лесни за пренасяне, като дори някои модели могат да се надуят с въздух и да станат още по-удобни и изолиращи. Надуваемото  легло е обикновено най-удобното и икономично  решение. Но то трябва задължително да е качествено, защото в противен случай може да ви се наложи през нощта да ставате, за да го напомпвате. Походните легла са най-обемисти, но пък за сметка на това са най-удобни за спане, особено когато подът е неравен и земята е изстинала.