• Необходимо е да влезете в профила си, за да видите вашите любими продукти!
  • Вашата кошница е празна!
Полезна информация и съвети при избор на раница
  1. Bannerbackpacks

Полезна информация и съвети при избор на раница

  • Share

Независимо дали сте решили да покорите някой връх, да направите сериозен преход в непозната горска местност или да отидете на съботно-неделна екскурзия извън града, с подходяща туристическа раница може да сте сигурни, че всичките ви вещи ще са обезопасени и под ръка!


 

Повечето марки за туристическа екипировка предлагат 3 основни вида раници: с външна рамка, с вътрешна рамка и раници за ежедневна употреба (без рамка). Раниците с външна и вътрешна рамка са най-подходящи за дълги преходи (няколко дни или седмици), докато тези без рамка са перфектни за еднодневни излети и ежедневни нужди.

Раници с външна рамка:

Подходящи за по-тежки товари и за терени и трасета, категоризирани от лесни до умерени. Този вид  раници разпределят товара върху естествения център на тежестта на тялото и това прави носенето на тежък багаж лесно и удобно, без да е необходимо да спирате и изразходвате излишна енергия докато сте на поход. Благодарение на външната рамка се образува разстояние между вас и товара ви, което води до по-добра вентилация и предпазва от изпотяване на частите около кръста и гърба.

 

 
Раници с вътрешна рамка:

Тези раници са разработени за неравни терени и тесни пътеки, когато се нуждаете от повече свобода на движение и гъвкавост. Наличието на максимален баланс и стабилност са от съществено значение при неравни, тесни и хлъзгави пътеки. Раниците с вътрешна рамка придържат теглото на товара плътно към тялото, позволявайки повече свобода на движение. Ако харесвате екстремни приключения извън маркираните пътеки, такъв вид раница е много подходяща за вас.

 

Раници за ежедневна употреба:

Идеални за леки товари и кратки излети, където компактността, лекотата и свободата на движение са от ключово значение. Тези раници са много подходящи за еднодневни излети, начинаещи планинари и любители на леките преходи и разходки сред природата.

 

На който и тип раница да се спрете, най-важното е да ви е удобна, особено когато е пълна с товар!

 

Инструкции при пробване и поставяне на раница:

 

За да поставите раницата по правилен начин е необходимо предварително да разхлабите презрамките на раменете и кръста и да сложите някакъв товар в самата раница.

 

Измерване дължината на торса.
Дължината на торса не зависи от вашия ръст. Тя представлява разстоянието (по дължина на гръбначния стълб) от седмия прешлен (издадената кост в основата на врата) до естествената талия. За да изчислите къде точно се намира естествената ви талия, поставете ръка от всяка страна на ханша с палци, сочещи към гръбнака. Невидимата линия свързваща палците ви е естествената ви талия до която се измерва дължината на торса. Дължината на торса може да бъде удължена или скъсена чрез преместване на основата на презрамките, която се намират под лумбалната подложка. Но преди да определите дали е необходимо промяна в дължината на торса, може да прегледате другите съвети за правилно поставяне на раницата ви.

 

 

Презрамки.
Презрамките трябва да са прихванати към раницата точно на най-изпъкналата част на раменете ви. След като позиционирате правилно презрамките, притегнете ги, докато не ги почувствате удобно разположени на раменете. Презрамките не трябва да са прекалено стегнати, като долната им част трябва да бъде на поне една педя разстояние под мишницата ви, така че да не се качват и да ви притискат.

 

 

Настройки на колана.
Целта на колана, разположен на ханша ви, е част от теглото на товара да се прехвърли върху скелетната ви структура. Уверете се, че при затягане подложките на колана не се допират в предната си част. Центрирайте раницата удобно на раменете си. Поставете колана по такъв начин, че имагинерната хоризонталната линия на колана да е изравнена с предната част на бедрената кост. Закопчайте колана и го затегнете, така че да е притегнат здраво, но и същевременно да ви е комфортно. Затегнете стабилизиращите ремъци, за да приближите товара по-близо към лумбалната област (долна част на гърба). Тези ремъци са разположени от двете страни на колана и стигат до самата раница. При необходимост колана може да бъде отделен от раницата, като откачат страничните стабилизиращите ремъци и се махне велкро лепенката.

 

Каишка за през гръдния кош.
Каишката, разположена пред гръдния кош, свързва двете презрамки и предпазва от разместване на цялата раница и изплъзване на презрамките от раменете.
Също така тази каишка помага да се намали натискът от товара върху раменете. Каишката за през гръдния кош може да се регулира нагоре и надолу. Най-удобната позиция е обикновено 8-10 см под нивото на ключицата.

 

 

Каишки за повдигане на товара.
Тези каишки позволяват тежестта да се измести към предната част на раменете, като се намали натискът и товарът от горната част на раменете.
За прехвърляне на тежестта, използвайте каишките, които служат за повдигане на товара, разположени в най-изпъкналата част на раменете и които са свързани с рамката на раницата. Издърпайте презрамките, докато се опънат добре и така те вече няма да са в постоянен контакт с раменете ви.
Каишки за повдигане на товара трябва да са разположени под ъгъл от 45°от раменете. Ако ъгълът е под 45°, то тогава може би раницата е твърде малка за торса ви. Ако ъгълът е над 45°, то тогава може би раницата е твърде голяма за вас.

 

 

Регулируеми вътрешни подложки (Корсет) (*само при някои модели раници):
Тези подложки служат като рамка при раниците с вътрешна рамка.Изработената фабрично извивка е предвидена, за да може раницата да е удобна за повечето хора.  Въпреки това, ако след като поставите на гърба си раницата считате, че е необходимо допълнително регулиране за максимален комфорт, може да отстраните и/или сгънете алуминиевите подложки.Тези подложки се намират в джобове, разположени на гърба на раницата. След като отворите джоба, помолете някой приятел да ви помогне, като придържа една от подложките към гърба ви. Отбележете мястото с молив или друго, където гръбнакът ви се отклонява най-много от подложката. След това поставете подложката върху твърда повърхност и внимателно я сгънете в желаната форма.