Glamping – Глемпинг

Glamping – Глемпинг (превод от англ. език glamour – очарование и camping - къмпинг)

 

За много хора, първото ходене на къмпинг се оказва и последно, тъй като не обичат да се лишават от лукса и удобствата, които например един скъп хотел може да им предложи.

 

Имено за тези, които не се радват особено много на буболечки, диви животни, готвене и спане на открито, е новият вид къмпингуване – Глемпинг! Той дава възможност и на “най-глезените” да се насладят на чара на живота на открито, на спокойствието и красотата на природата, далеч от все по-натоварващата ни градска действителност!

 

Днес, вече съществуват много места по света, където човек може да „глемпингува” и всяка година те стават все повече и повече. В САЩ и Великобритания глемпингът вече е станал доста популярен вид туризъм, особено за по-богатите американци и англичани, тъй като той в крайна сметка предлага лукса на 5 звезден хотел и същевременно обаянието на къмпинга! В България, все още не сме чували да има такова местенце, но определено на първо време ще е по-добре да си оправим къмпингите и после да мислим и за глемпинги.

 

На избраните места за глемпинг, хората спят в дизайнерски палатки, снабдени с електричество и климатични инсталации, а някои от местата предлагат дори луксозни бунгала с повече екстри от тези, които имате у дома.

 

Въпреки лукса, основното преимущество на глемпинга е, че там хората имат възможност да се насладят на природата и да участват в занимания като планински преходи, кану-каяк, водни ски, рафтинг, риболов и други дейности на открито (същите водещи причини, заради които обичаме да ходим на къмпинг).

 

Реално, единствената разлика с обикновения къмпинг е, че тук се залага на пълен комфорт за почиващите. С други думи, на местата за глемпинг има специален персонал, който почиства и подрежда палатката ви, докато вие сте на риболов и си пийвате студена биричка, както и готвачи, които се грижат за вашето меню и ви готвят всевъзможни вкусотии …

 

Разбира се, има различни нива на глемпинг, на някои места условията са „по-примитивни”, докато на други става въпрос са изключителен лукс (съответно и изключително високи цени).

 

Не е известно къде и кога точно е възникнал глемпингът като вид туризъм, но според много хора, всичко е започнало с провеждането на рок концерти на открито, по време на които по-богатите и известни гости, както и самите изпълнители са били настанявани и обслужвани на най-високо ниво. Представете си фестивала Уудсток и ВИП посетителите.

 

В интерес на истината, всеки от нас може да си създаде своето глемпинг местенце, тъй като на пазара вече се предлага голямо разнообразие от висококачествено къмпинг оборудване и има много възможности да си приготвите вкусни ястия, да спите в удобни легла и да се чувствате като на глемпинг! Най-важното е да имате на разположение един основен елемент-красива природа!!!

Назад към всички статии