Разходката сред природата ни прави по-щастливи

Проучване доказва, че разходките на открито сред природата ни правят по-щастливи.

 

Британски и американски учени публикуваха ново проучване, което показва, че груповите разходки сред природата ни помагат да преборим стреса и стимулират духа и доброто ни настроение.

 

Изследователи от Университета Мичиган и Edge Hill University в Англия са оценили 1991 участника от английската програма „Ходене за здраве“, която организира близо 3 000 разходки на седмица за над 70 000 редовни участника. Учените са открили, че разходките сред природата се свързват със значително по-малка депресия и преодоляване на негативните ефекти от стресови събития в ежедневието ни. Резултатите от проучването са публикувани в септемврийския брой на Ecopsychology. Кликнете тук за да видите цялото проучване!

 

Сара Уорбър, хоноруван преподавател по семейна медицина в Университета Мичиган и водещ автор на проучването, казва че големият брой участници е достатъчно показателен за достоверността на проучването. „Наблюдавахме поведението на голяма група, в която някои хора сами избират да вървят, а други – не. Ние не сме им казвали какво да правят. След 13 седмици тези, които вървяха поне веднъж седмично, имаха по-позитивни емоции и по-малко стрес  отколкото в началото на проучването.“

 

Уорбър и нейната съавторка Кейт Ървин, старши изследовател по социални, икономически и географски науки към Института Джеймс Хютън в Абърдийн, препоръчват разходките сред природата поне три пъти седмично, за да се усетят техните ползи. Кратките и чести разходки са много по-полезни спрямо дългите разходки от време на време.

 

„Никога няма да избягаме от стресът в ежедневието“, казва Уорбър. „Разходките сред природата са механизмът да го преборим. Ползите не са само физически.“

 

* Източник: www.outsideonline.com

Назад към всички статии