Семейно къмпингуване - добър начин да преоткрием някои позабравени ценности

Много от нас си спомнят, че като деца прекарвахме голяма част от свободното си време в игра навън. Може би в днешно време, повечето малчугани предпочитат да си играят в мрежа пред компютъра и все по-рядко навън. Да, разбира се, че не може да сравняваме времето, когато ние бяхме деца и сега. Промените са твърде много, но определено не само наличието на персонални компютри, мобилни телефони и хиляди телевизионни канали са виновни за  това как децата уплътняват свободното си време днес.

 

Ролята на родителите е много важна и макар че всички сме много заети през работните дни, определено може да компенсираме това през уикендите и почивните дни. Стига да искаме!

 

Съгласно последните проучвания (и това не е изненада), децата са по-щастливи и по-здрави, когато прекарват повече време в игра навън.  Същите проучванията показват, че и родителите стават по-щастливи и по-здрави, поради същата причина. Ето защо, трябва да се отделя повече внимание и време на семейните дейности навън, като например семейното къмпингуване.

 

Според национално проучване „Recreation Roundtable”, направено в САЩ през 2012 г.:

 

  • Децата, които произхождат от семейства, практикуващи развлекателни дейности на открито, се превръщат във възрастни,  които са по-удовлетворени от живота, семейството, приятелите и кариерата си.
  • Почивката на открито води до физическо и психическо здраве.
  • Дейностите на открито помагат на хората да имат по-добро разбиране за природата и околната среда.
  • Почивката на открито спомага за укрепване на семейните взаимоотношения.

Между най-разпространените развлекателни дейности на открито са:

  • Плуване
  • Пикник
  • Риболов
  • Каране на колело
  • Къмпингуване

От тези дейности къмпингуването и ходенето на пикник се харесват еднакво сред мъже и жени, възрастни и деца.

 

Семейното къмпингуване е лесен и достъпен начин да прекараме свободното си време навън. Но, за да сме сигурни, че ще ни хареса, трябва още от самото начало да тръгнем с правилна нагласа, да се подготвим добре, да изберем подходящо място (по възможност със санитарни помещения)  и да отидем за по-кратък период. Така, семейството по-лесно ще се адаптира и приеме, че по време на къмпинг няма ток, голямо легло и се спи в палатка.

 

Дивото къмпингуване (по принуда, доста разпространено в България) може и да не се окаже най-добрата идея за начинаещи в тази област.

 

Друг важен елемент, за да ни хареса къмпингът, е да сме добре екипирани. Качественото къмпинг оборудване винаги е от значение! Днес, вече се предлагат множество къмпинг продукти на пазара, които ще ви предложат големи удобства, така че освен твърд покрив няма да ви липсва нищо друго.

 

За да оползотворите максимално семейната ви къмпинг почивка, специалистите препоръчват да не взимате със себе си лаптоп, телевизор, видео игри и т.н. Така децата, а и възрастните, ще са по-мотивирани да играят и общуват по между си, да се забавляват заедно и да преоткрият ценностите  си.

 

Ако поне веднъж годишно родителите отделят специално време за една хубава къмпинг екскурзия, в комбинация с колоездене, например, е 100 % гарантирано, че прекараното време на открито ще остави безценни спомени за цялото семейство.

Назад към всички статии