Филтри

Nalgene

Nalgene

Историята на американската марка Nalgene води началото си от производство на пластмасови изделия за лабораторна употреба като буркани, бутилки, епруветки, градуирани цилиндри, които са по-устойчиви и леки от стъклото. Пластмасата все още е нов и революционен материал, който не е навлязъл масово в ежедневието и научния живот. Пластмасовите контейнери и бутилки набират популярност поради своите характеристики, правещи ги подходящи за работа с разнообразни вещества в различни температурни диапазони. През 70-те години на 20-век природозащитниците в САЩ започват кампании срещу наложената тогава практика на изхвърляне на консерви и стъклени бутилки в дивата природа, както и изгарянето и заравянето им в пустините и местата за отдих. Въвеждат се забрани и стриктни регулации срещу употребата на подобни продукти и материали.  В контекста на социалните промени и увеличаващият се брой туристи продуктите на Nalgene набират популярност извън научните среди. Те започват да се налагат като заместители на стъклените и металните бутилки, и дори заменят популярните тогава пластмасови торбички. Първите почитатели на марката закупуват продуктите на Nalgene от доставчици на лабораторно оборудване, чрез познати или се сдобиват с тях на работните си места.

Президентът на компанията Марш Хайман открива, че бойскаутският отряд, в който членува сина му,  използва лабораторни контейнери на Nalgene по време на къмпинг. Оттогава компанията се ребрандира и пуска на пазара артикули за продажба на масовия пазар чрез своята линия от продукти за туризъм и къмпинг Nalgene.

В края на 90-те години марката "Nalgene" вече се е наложила и е добре известна на масовия турист. Продажбите на 1-литровата бутилка от полупрозрачен поликарбонат с пластмасова капачка с винт, който остава прикрепен, дори когато бутилката е отворена, постоянно се увеличават. Първоначално бутилката се произвежда само в сиво, но по-късно се предлага в различни ярки цветове, често с етикети изработени по поръчка на търговеца.

Лабораторният произход на бутилките Nalgene е оставил своят отпечатък в  маркировките за капацитет и обем по стените на продуктите. Материалите не абсорбират петна и миризми, и могат да се пълнят с вряла вода, лед и  дори плодове. Бутилката с широко гърло „wide mouth” се радва на широка популярност и става най-продваният продукт на компанията.

През годините редица проучвания установяват, че при определени условия поликарбонатите, произведени от бисфенол А (BPA) и фосген (COCl), могат да отделят вредни вещества (при изключително екстремни условия) като например ендокринни разрушители. В отговор на тези развития през 2007 г. компанията Nalgene започва замяна на всички твърди, бистри поликарбонатни пластмасови бутилки за вода с бутилки Nalgene без BPA. В последствие основна съставка става Tritan-ът, съполиестер без BPA, произведен от Eastman Chemical, като безопасен заместител с висока устойчивост на механични и температурни въздействия.

Днес Nalgene е марка с дълга и богата история, а името и е нарицателно за цяла продуктова категория за поколения туристи в САЩ и по-света.

Разгледайте официалния сайт на NALGENE!

Филтри
  1. Детска бутилка за вода Nalgene OTF Kids 0.35 L Blue Chomp
    Nalgene Детска бутилка за вода Nalgene OTF Kids 0.35 L Blue Chomp
    28.00 лв. с ДДС
    Оценка:
    0%
Филтри