Как може да се пере спален чувал?
След многократна употреба и много къмпинг пътувания, когато спалният чувал е вече мръсен, поел е миризми или пълнежът е загубил обема си, може да се наложи да го изперете. Ако искате да почистите вашия спален чувал е необходимо да спазвате няколко правила, за да запазите качествените характеристики на чувала максимално дълго време. <br> <br>• Разхлабете всички ремъци на спалния чувал <br> • Обърнете спалния чувал отвътре навън. <br> • Използвайте перилен препарат за синтетични материали или пух, в зависимост от пълнежа на вашия спален чувал. Не използвайте обикновен прах за пране и омекотител. <br> • <strong>Пране на ръка</strong>: накиснете спалния чувал в хладка вода, внимателно го насапунисайте и го оставате така 10-15 мин, като междувременно бавно го извадите няколко пъти над водата за да проникне препаратът в чувала. След тази процедура изплакнете спалния чувал с чиста вода докато всичкия препарат се отмие от чувала. Не усуквайте или извивайте материята на спалния чувал докато го перете! <br> • <strong>Пране в пералня</strong>: Изберете лек цикъл без центрофугиране при температура 30 градуса. Капацитетът на пералната трябва да е поне 5 кг сухо пране. Внимателно извадете мокрия спален чувал от машината и изцедете максимално водата без да усуквате и извивате материята. <br> • <strong>Сушене</strong>: Прострете спалния чувал хоризонтално на голяма стойка за сушене на пране. Не го поставяйте вертикално да се суши. Докато се суши няколко пъти притискайте леко с ръка и разстилайте пълнежа, където са се образували спластявания в джобовете на чувала. При пухени спални чували тази процедура следва да се прави по-често, тъй като чувалът трябва да съхне няколко дни. Синтетичният спален чувал трябва да съхне около 24 часа. <br> • Все пак е добре да знаете, че честото пране на спалния чувал не се препоръчва. <br> • Препоръчва се използването на вътрешен чаршаф за спалния чувал, който го пази от замърсяване, може лесно да се пере и подобрява топлинните характеристики на спалния чувал.
Какво означава бутона Резервирай Сега?
CampingRocks.bg предлага на своите клиенти специална опция за резервиране на продукт, който e изчерпан в момента в онлайн магазина CampingRocks.bg.


Ако сте харесали продукт в сайта на CampingRocks.bg, за който пише, че не е наличен в момента и има брояч, отброяващ колко дни остават до датата, когато продуктът ще бъде отново при нас, имате възможност да го резервирате онлайн.


Резервацията става бързо и лесно и по този начин вие си гарантирате:

• че ще получите този продукт веднага след като отново е в наличност в CampingRocks.bg и няма опасност отново да бъде изчерпан, когато решите да го закупите.
• за резервирания продукт вие ще получите автоматично преференциална цена с 5% отстъпка, независимо кой метод на плащане сте избрали.

Допълнителна информация при резервации:

• Вие винаги можете да проверите колко дни остават до пристигането на резервирания от вас продукт, като видите брояча в съответната страница.
• Представител на CampingRocks.bg ще се свърже с вас веднага след като резервирания от вас продукт е отново наличен, за да определите начина и датата за доставка.
• Специалната цена (5% отстъпка) за резервиран продукт е валидна само в случаите на предварителна поръчка (резервация).
Как ще разбера, че моята поръчка е приета?
След като процеса за поръчка е завършен успешенo, ще полчуите автоматично потвърждение по емайл, че вашата поръчка е приета и ще ви бъде доставена в най-кратки срокове.

В случай, че поръчаните от вас продукти не са налични или липсват част от необходимите данни за поръчка, представител на Campingrocks.bg ще се свърже с вас чрез емайл или по телефона.

(Моля, проверете добре, че сте въвели правилно вашият емайл адрес и телефон за връзка, за можем да се свържем с вас при необходимост)
Как да направя поръчка?
В Campingrocks.bg ценим вашето време и при нас можете да направите поръчка бързо и лесно по следните два начина:

Онлайн: Регистрирате се като клиент в Campingrocks.bg, като за целта е необходимо само да попълните вашите лични данни, адрес за регистрация и доставка и данни за фактура, ако желаете да ви изпратим такава. Процесът по регистрация се прави еднократно и отнема само 2-3 минути. След като имате регистрация само трябва да изберете желания продукт. С бутона “ДОБАВИ В КОШНИЦАТА“ добавете продукта в кошницата ви и натиснете бутон „ПРОДЪЛЖЕТЕ КЪМ ПЛАЩАНЕ“. След това само трябва да въведете данните относно адрес за доставка и начин на плащане, който предпочитате и да приключите успешно вашата поръчка. При успешно направена поръчка ще получите полчуите автоматично потвърждение по емайл, че вашата поръчка е приета и ще ви бъде доставена в най-кратки срокове.

По телефона: Може да се свържете с представител на Campingrocks.bg по телефона и да регистрирате вашата поръчка без да е необходимо да имате регистрация в интернет страницата на Campingrocks.bg. За да може да бъде регистрирана поръчката е необходимо да предоставите на представителя на Campingrocks.bg имена на получател, телефон за връзка, адрес за доставка, правилното найменование на избрания продукт, както и валиден емайл адрес.
Какви колчета за палатки съществуват?
Чудили ли сте се някога какви колчета за палатка ви трябват и дали тези, които е поставил производителя в пакета, са подходящи за вашите цели?

В по-долните редове ще разгледаме различните видове колчета за палатка, които може да си купите. Трябва да имате предвид, че всички палатки, закупени от CampingRocks.bg са с включени в комплекта колчета от производителя. В повечето случаи обаче те са подходящи само за спокойно време на сравнително мек терен. Опитните къмпингари знаят, че ако искат да опазят палатката си във ветровито време или ще къмпират на пясък или каменист терен, стандартните колчета от производителя няма да им свършат работа.

СТАНДАРТНИ КОЛЧЕТА

Стандартните колчета се поставят от производителя в пакета на палатката. Те представляват метално колче с кръгъл профил, което на върха (главата) е извито във формата на кука. Те са подходящи за среден по твърдост, най-често затревен терен. Недостатъкът им е, че могат лесно да се изкривят при забиването, ако има заровени камъни. Стандартните колчета, поставени от производителя, може да имат различна дължина. Колкото по-дълго, по-дебело и от по-здрав материал е направено едно колче, толкова по-сигурно е то.

Ако отидете на къмпинг и не сте предвидили други колчета, а имате резервни стандартни, то при ветровито време може да ги забивате по две на кръст, за да осигурите допълнителна стабилност. Важно е колчетата да се кръстосват точно при земята, дори по възможност в почвата.

ВИНТОВИ КОЛЧЕТА

Винтовите колчета са сходни на стандартните колчета по форма, но тялото им е във формата на бургия. Те се предлагат с различна дължина. Усуканата им като бургия форма способства за по-здраво захващане в земята. Подобно на стандартните колчета, те може да бъдат лесно изкривени при забиване, ако има подземни камъни.

НАБРАЗДЕНИ КОЛЧЕТА

Набраздените колчета са подходящи за пясък и чакъл. Те имат V-образна форма, като всяка страна на тялото е набраздена с пъпчици, които задържат колчето под земята в мек терен и го предпазват да се извади при силни пориви на вятъра.

КОЛЧЕТА ДЕЛТА (КОТВЕНИ КОЛЧЕТА)

Колчетата Делта са високо уважавани от заклетите къмпингари. Те са определяни като единствените способни да защитят палатката при буря, поради което печелят редица награди за иновации на дизайна. Те имат триъгълна V- или Т-образна форма, което ще рече, че самото колче представлява триъгълна рамка, но без основа, а профилът на рамката е като буквите V или Т. В едната основа на триъгълника върхът е заострен, за да се забие в земята, а върхът в другата основа е с прорез за закачане на въжето на палатката. Едната страна на триъгълната рамка се забива под лек наклон, докато другата, на която е закачено въжето, остава успоредно над повърхността, като се забива самият профил. С този дизайн колчето осигурява максимална устойчивост на изваждане.

ПЛАСТМАСОВИ КОЛЧЕТА

Пластмасовите колчета са вторият вид стандартно колче, предлагано от производителите към палатките. Разликата им с металните стандартни колчета е не само материалът, от който са направени, но и формата – те са Т- или V-образни и са доста по-масивни, но и по-леки. Също както металните стандартни колчета, пластмасовите са подходящи за използване в мек терен без камъни.

Ако се случи да изкривите пластмасово колче, най-добре е да го потопите в топла вода и да върнете първоначалната му форма, вместо да го изхвърляте.

КОЛЧЕТА ЗА ПОД

Много палатки се предлагат с под за преддверие, но някои от тях не съдържат специални колчета за пода, поставени от производителя в пакета на палатката. Това означава, че ако желаете подът ви да бъде стабилно хванат за земята и да не се подгъва, трябва допълнително да закупите колчета за под. Те са изключително леки и малки, изработени със специален дизайн – главата на колчето е по-широка, за да не пропада в дупката за захващане на пода и същевременно прилепва плътно за земята, когато колчето е забито напълно. Така никога не можете да се спънете или нараните в колчето.

СТОМАНЕНИ U-ОБРАЗНИ КОЛЧЕТА

Стоманените U-образни колчета са създадени да бъдат използвани върху разновидни терени и при разнообразни условия. Те са добри и за мека, и за твърда почва, както и за пясък. Обикновено се предлагат с различна дължина, но трябва да имате предвид, че колкото по-дълго е колчето, толкова по-добро захващане осигурява.

СТОМАНЕНИ КОЛЧЕТА ЗА СКАЛИСТ ТЕРЕН

Колчетата за скалист терен на практика представляват огромен пирон, който е направен за твърда и камениста земя и трябва да бъде забиван с нормален чук вместо с къмпинг чук (гумен или дървен). Някои колчета за скалист терен обаче са направени с пластмасови глави, които с времето се износват от ударите с чука.

ВИНТОВИ КОЛЧЕТА ЗА СКАЛИСТ ТЕРЕН

Винтовите колчета за скалист терен са подобни на стоманените, но тялото им е с резба, за да могат да бъдат навивани в скалата в случай, че не могат да бъдат набити с чук. Навиването може да стане с безжичен винтоверт, стига главата на колчето да може да се захване.

НАВИВНИ КОЛЧЕТА

Навивните колчета са раят за мързеливият къмпингар :-) Те имат формата на голям винт, който се навива в предварително направена с дрелка дупка в земята. Общо взето се използват от хора, които разполагат лагера си за месеци и искат да го направят максимално стабилен.

БИОРАЗГРАДИМИ КОЛЧЕТА

Днес вече се предлага широко разнообразие от биоразградими колчета за палатка, които, ако случайно изгубите в тревата, ще започнат да се разграждат след около месец. Тези колчета са изключително удобни и подходящи за меки и средно твърди терени и за фестивално къмпингуване или къмпинг за един уикенд в големи компании при спокойно време. Повечето колчета от този вид са направени от картофено нишесте или сходни продукти. Често те са по-къси и по-чупливи от стандартните колчета. Имат U- и V-образна форма.

ОЛЕКОТЕНИ КОЛЧЕТА

Олекотените колчета за палатка са изработени от алуминий и се предлагат в най-различни форми. Те са предпочитани от планинари и т.нар. бакпекъри, тъй като предлагат комбинация от максимална сигурност и минимално тегло.
Какви рейки за палатки съществуват?
Рейките са гръбнакът на всяка една палатка. Те придават нейната форма и определят нейната приложимост. Според приложимостта на палатките (къде и за какви цели ще бъдат използвани), съществуват два основни типа рейки – „твърди“ и „огъваеми“.

ТВЪРДИ РЕЙКИ

„Твърдите“ рейки се използват за масивни, стационарни палатки, чиято конструкция е тежка. Такива например са шатрите и семейните палатки с няколко помещения. Твърдите рейки се изработват основно от два материала – стомана и алуминий.

Стоманените твърди рейки са най-здравите, които може да намерите, но същевременно и най-тежките. С тях може да бъдете сигурни, че палатката ви ще остане стабилна на лоши атмосферни условия – бури, дъждове и силен вятър. Техен недостатък освен теглото е, че могат да ръждясат от влага и намокряне. Стоманените рейки обикновено са с голям диаметър – над 10 мм. Конструкцията им е тръбна и сглобяването им става с пъхане една в друга или чрез специални снадки, които са допълнителен компонент от конструкцията на палатката.

Алуминиевите твърди рейки имат същите характеристики като стоманените, но преодоляват техните недостатъци. Алуминият е значително по-лек материал и не се поддава на ръжда. Поради тези свои предимства обаче алуминиевите твърди рейки са значително по-скъпи от стоманените.

ОГЪВАЕМИ РЕЙКИ

„Огъваемите“ рейки се използват за по-малките и леки палатки, които се разпъват сравнително бързо. Този тип рейки се снаждат една в друга и се извиват дъгообразно, докато приемат тунелна или куполна форма. Те са свързани една с друга с ластик, който е нанизан вътре в тях. Огъваемите рейки са изработени от по-леки и пластични материали като фибростъкло, алуминий и карбон.

Рейки от фибростъкло - до преди няколко години фибростъклото беше най-често използвания от производители материал за направа на рейки. Той е евтин, лек и сравнително здрав, което го прави предпочитан и от много къмпингари. Днес, рейките от фибростъкло все още са често срещани, но се предлагат към по-ниските класове палатки и на туристите, които търсят сметка и изгода.

Палатките с рейки от фибростъкло са опростени и относително леки. Това са палатките за начинаещи, фестивалните палатки и някои мултифункционални палатки. Те са подходящи за употреба само през лятото, тъй като при ниски температури гъвкавостта на фибростъклото намалява и то лесно може да се счупи. Както е ясно от наименованието на материала, в него се съдържа стъкло, което прави рейките остри и опасни при счупване. Някой рейки от фибростъкло са обвити в полиестерна лента, за да се предотвратят неприятни инциденти при счупване.

Поради всички тези недостатъци на рейките от фибростъкло, по-опитните къмпингари и планинари залагат на алуминиеви рейки – два пъти по-скъп, но значително по-сигурен вариант.

Алуминиевите рейки освен твърди, могат да бъдат и огъваеми. Огъваемите са с по-малък диаметър на тръбата от твърдите – най-често 8-12 мм.Рейките, изработени от алуминий и алуминиеви сплави са най-предпочитания вариант за конструкция на палатка. Те осигуряват перфектния баланс между здравина, тегло и устойчивост. Алуминиевите рейки са много по-издръжливи на студени температури спрямо рейки от други материали. Единственият недостатък е, че се окисляват, но той лесно може да бъде преодолян чрез фабрично направено покритие на рейката чрез анодизиране или гланциране.

Алуминиевите рейки намират широко разпространение при палатки с най-различна приложимост. Те могат да издържат силното влияние на околната среда, поради което се използват за високопланински и катерачни палатки. Обикновените алуминиеви рейки се прилагат при малки куполни и тунелни палатки. Палатките от среден и висок клас са снабдени с рейки от алуминиеви сплави, чиято структура е преценена спрямо приложението на палатката.

Най-качествените алуминиеви рейки се правят от висок клас алуминиeви сплави (6000 – 7000), които се използват в самолетостроенето. В сплавта на клас 6000 (6061 е най-често срещаният за рейки за палатка) са включени силикон и магнезий, които придават на рейката средна здравина и добра устойчивост на окисляване и корозия. В клас 7000 основният допълнителен елемент към алуминия е цинкът. В този клас също се използват малки количества магнезий, който придава здравина и по-голяма устойчивост при огъване спрямо клас 6000.

Най-високият клас алуминиеви рейки са направени от сплав, разработена от компанията Easton, която е специализирана в производството на рейки още от 1922 г. Сплавта е наречена Easton 7075-Т9 Aluminum и се използва изключително за рейки на палатки при експедиции на Еверест. Рейките от тази сплав могат да устоят на вятър от 125 км/ч, ако са поставени в правилната конструкция на палатка. Ето защо Easton 7075-Т9 Aluminum се използва само за най-висок клас палатки. По своята устойчивост Easton 7075-Т9 Aluminum може да бъде сравнен с карбоновите рейки, но е значително по-евтин материал.

Карбонови рейки - карбонът като материал най-често се използва за производството на въдици, но напоследък все повече набира скорост и в производството на рейки. Той е значително по-скъп спрямо рейките от алуминий и фибростъкло, поради което се използва само при палатки от висок клас. Неговото основно предимство е лекотата му. Карбоновите рейки обикновено са изборът на пътешествениците, които ще ходят с дни с раница и палатка на гръб и ще я разпъват много по-често, отколкото обикновения палаткаджия. Предимствата на карбона пред алуминия са освен лекотата му, устойчивостта му на окисляване и корозия.
Какви платове на палатки съществуват?
В зависимост от видовете палатки и тяхното предназначение могат да бъдат обособени няколко основни платове, които биват използвани в производството на палатки. Всеки един плат предлага както плюсове, така и минуси, затова се надяваме в края на тази статия да сме допринесли за това вие сами да прецените кой е най-удачният плат за вашата палатка.

Полиестер (polyester) – най-често срещания материал при платовете на палатките. Всеки един производител на палатки използва полиестер като разработва различни методи и материали (полиуретан например) за нанасяне на допълнителен слой върху полиестерния материал с цел да направи плата по-устойчив, водонепромукаем и издържлив на ултравиолетовите лъчи. Основните предимства на полиестерния плат е, че е относително лек, не се свива или прокъсва, когато е мокър и е издържлив на ултравиолетови лъчи. Намира употреба почти във всички видове палатки - от леките туристически палатки, през мултифункционалните до семейните къмпинг палатки.

Найлон (nylon) – използва се при малките туристическите палатки, когато основната цел е да бъде максимално намалено теглото на палатката. Сам по себе си найлонът е относително водоустойчив като за да бъде водонепромукаем той трябва да бъде третиран с допълнителен слой полиуретан, акрил или силикон. Третирането с акрил е най-евтино и затова се среща при най-ниските класове двуместни палатки, докато нанасянето на силиконов слой от външната, вътрешна или двете страни на плата е най-скъпата към този момент технология и затова се среща при експедиционните палатки от най-високи класове. Ефектът на водонепромукаемост при третирането на материал найлон с полиуретан е почти същия като при третирането на полиестер с полиуретан, но найлонът е значително по-лек, което се отразява в по-ниското тегло на палатката. Трябва да се има предвид, че колкото повече полиуретанов слой се нанася върху плата, толкова повече се намалява неговата способност да „диша“, което е предпоставка за образуването на конденз в палатката. Съществува и т.нар. материал найлон-рипстоп (nylon-ripstop), при който нишките в тъканта се редуват на интервали дебели-тънки. Благодарение на тези интервали покривалото е защитено срещу цялостно повреждане (в случай на скъсване на определено място дупчицата или прореза се фиксира без да продължава да уврежда плата на палатката). Като недостатък при използването на материал найлон в покривалата се отчита неговата по-слаба устойчивост спрямо ултравиолетовите лъчи в сравнение с полиестера. Затова и силиконизираният найлон е най-скъп и използван в експедиционните палатки – освен, че е абсолютно водонепромукаем за неопределен период от време, той единствен предлага устойчивост срещу вредните UV лъчения.

Памук (cotton) – изключително широко разпростен и използван в къмпинг палатките от близкото минало, тъй като предлага най-висока степен на водонепромукаемост, естествено дишащ е, т.е. неутрализира до минимум възможността в палатката да се образува конденз и притежава отлични изолационни характеристики – а именно да запазва температурата в палатката с няколко градуса по-ниска при горещо време и с няколко градуса по-висока при студено време. Памукът е и най-издържлив на всякакви метереологични условия, включително и на вредните ултравиолетови лъчи – платът може да избелее с времето, но при правилно стопанисване и грижи памучният плат може да издържи експлоатация над 15 години. Единственият и най-голям недостатък на памучния плат е неговия обем и високо тегло, което го прави труден и неудобен за пренасяне и съхранение.

Полипамук (polycotton) – плат, комбиниращ памук и полиестер в определено съотношение (най-високите класове палатки на Outwell например предлагат полипамучен плат на покривалото в съотношение 65% памук – 35% полиестер). Полипамукът комбинира предимствата на памука и полиестера като предлага изключително висока степен на водонепромукаемост, температурна изолация (по-хладно в палатката при топло време и съответно по-топло в палатката при по-студено време отвън), както и дишащия ефект на плата, за да бъде избегнато образуването на конденз. При полипамучните платове теглото и обема на плата е значително редуцирано в сравнение с платовете само от памук, което позволява по-лесното му транспортиране и съхранение. Палатки с покривала от полипамук се срещат в най-високите серии семейни палатки на датската марка Outwell.

Ще забележите също така, че много производители дават допълнителна информация относно броя нишки, побрани в един квадратен инч от плата (например 180T - означава преплетени вертикално и хоризонтално 180 нишки (threads) в един квадратен инч - 2.54 см x 2.54 см плат). Наличието на повече фини нишки определя по-гладкия, мек и наситен плат, който е за предпочитане пред платовете с по-малко нишки. Освен броя на нишките в един квадратен инч, производителите на палатки често посочват и т.нар. denier (D), който е мерител за плътността на същите тези нишки. Колктото е по-висок този показател, толкова по-плътни, груби и здрави са тези нишки, но за сметка на това с по-ниска степен на водонепромукаемост, тъй като те не могат достатъчно добре да прилепнат една към друга. С висок denier (D) са например платовете, които се използват за производството на раници – около 500D, много надеждни и издържливи, но пък незащитени срещу вода, поради което се налага да се добавят покривала към тях. За дрехите и палатките се използват платове с много по-нисък denier (D), между 70D-150D, като нишките са много по-фини и меки, което допринася за мек на допир плат и неговите по-добри водонепромукаеми характеристики.
Кои са основните компоненти на една палатка?
За тези от вас, които са още начинаещи и тепърва им предстои да откриват очарованието на този вид туризъм и незабравимите емоции в това да прекарват нощи под открито небе, бихме искали накратко да систематизираме кои са основните компоненти на една стандартна палатка, кое е включено в комплекта и кое може да бъде добавено като допълнителен аксесоар към палатката.

1. Основно покривало или т.нар. (платнище) – това е основният (външен) плат на палатката. Това е един от най-важните елементи на палатката, тъй като функцията му е да действа като покрив над главите ни и да ни предпазва от различни метереологични условия.

2. Спално помещение (изолирано вътрешно помещение, независимо от основното покривало) – ако палатката е двуслойна, то задължително тя трябва да предлага такова изолирано спално помещение. В случай, че палатката е еднослойна, спално изолирано помещение липсва, т.е. единствената ни изолация от външния свят се осигурява от основното покривало (платнището).

3. Рейки – това са гъвкави тръбни секции, свързани помежду си най-често с ластична корда, които образуват конструкцията (скелето) на палатката. Съществуват разнообразни конструкции и различни видове рейки според типовете палатки.

4. Под> – това е основата на палатката. В зависимост от модела палатка подът може да бъде пришит към основното покривало (платнището), може да не се предлага под за основното покривало, може да бъде с възможност за разкачане и отстраняване при нужда и т.н. Обикновено двуслойните туристическите палатки предлагат под за спалното помещение, но не и за покривалото, докато палатките за къмпинг предлагат под както за спалните помещения, така и за покривалата.

5. Колчета за осигуряване – т.нар. клинове, с които фиксирате (застопорявате) основата на палатката към земния терен, за да бъде устойчива на метереологични условия и най-вече на вятър и дъжд. Съществуват различни по дължина и материали колчета според вида на палатката и мястото, където смятате да къмпингувате.

6. Обтегачи – както името им подсказва те служат, за да изпънете допълнително покривалото на палатката и да придадете допълнителна здравина на конструкцията в случай на вятър и дъжд.

7. Чанта за транспорт и съхранение – добавяме я към задължителните компоненти на една палатка, тъй като благодарение на нея компактно може да съхранявате и транспортирате палатката без да има опасност да загубите някой от елементите.

Това са основните компоненти или с други думи това, което обикновено е включено в комплекта на една палатка освен, ако не е упоменато друго в описанието.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Като допълнителни и полезни аксесоари за палатки можем да ви препоръчаме следните:

1. Комплект за ремонт – в случай, че производителят не е предвидил такъв за вашата палатка, ние препоръчваме задължително да си набавите преди тръгване, тъй като всичко може да се случи по време на ваканцията и е наложително да бъдете подготвени за каквито и да е проблеми по екипировката си.

2. Комплект инструменти за палатки – обикновено включва дървен чук за забиване на колчета, кука за изваждане на колчета, четчица и лопатка за почистване на палатката след използване, както и резервни стоманени клинове за пясък, сняг и по-каменист терен.

3. Резервни колчета с различна дължина и форма – по този начин ще бъдете подготвени да осигурявате палатката на различни терени – пясък, по-твърда или по-мека почва и т.н.

4. Килим за палатка - добавя екстра защитен слой като пази пода на палатката, изолира студа и влагата и внася допълнителен уют в палатката.

5. Подложка за под (footprint) – постила се под пода на палатката и обикновено служи да пази основата на палатката чиста и да я предпазва от наранявания. Някои производители предлагат подложки с екстра слоеве, които освен всичко друго и изолират от студената земя.

6. Импрегниращ спрей – добавя екстра защитен слой върху покривалото на палатката и повишава водоустойчивостта на плата.

7. Спрей и аксесоари за почистване – за да поддържате вашата палатка чиста и дезинфекцирана.

8. Тента (навес) – която може да монтирате над входа на палатката или пък изцяло върху палатката и да си осигурите безценна сянка особенно, когато лагерувате край морето.
Как да изберете най-подходящата за вас палатка?
Всички ние сме прекарвали не малко часове в това да обмисляме каква палатка да си вземем, така че напълно да отговаря на всички наши изисквания: ако е възможно да бъде подходяща за море и планина, да бъде лека, но едновремено с това и стабилна, да ни защитава от проливни дъждове и бурни ветрове, но същевременно да бъде проветрива, особено в горещите слънчеви сутрини, да неутрализира образуването на конденз и да предлага екстра пространство за лагеруващите и техния багаж. Обикновено, ако избързаме и действаме импулсивно при избора си, в някакъв момент по време на ваканцията започваме да се чудим дали този модел палатка е бил най-подходящия за нас. Ето затова бихме искали да ви дадем няколко полезни съвети и насоки, които да ви ориентират и да ви помогнат в селектирането на най-подходящата за вас палатка.

Ето и основните критерии, с които според нас, трябва да сте наясно преди да изберете вашата палатка:

1. Теглото и обема на палатката (в сгънато състояние) от значение ли са за вас?
2. Колко души очаквате да спят във вашата палатка?
3. Къде смятате да лагерувате?
4. Какъв бюджет сте готови да отделите за вашата нова палатка?

1. Теглото и обема на палатката (в сгънато състояние) от значение ли са за вас?

Според нас това са най-важните фактори, с които препоръчваме да бъдете наясно преди да започнете да избирате палатка. Преди всичко е хубаво да знаете за какъв вид туризъм смятате да използвате палатката :

- Теглото и обема на палатката (в сгънато състояние) са от значение за вас** – в този случай смятаме, че желаете да използвате палатката за пешеходен (преходен, трекинг) туризъм, т.е. буквално да носите палатката на гръб. Разбира се, в този случай всеки грам от вашата екипировка е от съществено значение и затова палатката трябва да бъде с максимално олекотено тегло и компактни размери в сгънато състояние, за да бъде удобна за носене. За всеки от нас теглото и обема са субективни понятия, тъй като ще се съгласите, че двама души с различни килограми ще усещат разлика в натоварването при носене на раница с едно и също тегло. Ето затова ще се опитаме да стандартизираме, доколкото е възможно, килограмите на туристическите палатки според критерия „колко местна“ е палатката. Относно размера в сгънато състояние, препоръчваме ви сами да прецените дали посочените в спецификациите размери ще ви позволят лесно и безпроблемно да пренасяте палатката по време на преходи.

Едноместни туристически палатки: допустимо според нас тегло до 1.5 кг
Двуместни туристически палатки: допустимо според нас тегло до 2.5 кг
Триместни туристически палатки: допустимо според нас тегло до 3.5 кг
Четириместни туристически палатки: допустимо според нас тегло до 4.5 кг
Петместни туристически палатки: допустимо според нас тегло до 5.5 кг

*Тук изключваме ултралеките палатки, „ultralite”, „ultralight” и експедиционните (mountaineering), тъй като тях ще разгледаме в детайли в съвсем отделна статия в секцията „Въпроси и отговори“. Ако търсите наистина супер лека палатка (например двуместен вариант с тегло под 1.5 кг) или експедиционна палатка, то най-добре да преминете директно към тази статия.
**Бъдете внимателни, когато избирате туристическа палатка, тъй като т.нар. бързоразпъващи се палатки (pop up) предлагат ниско тегло, но пък за сметка на това размери в сгънато състояние с голям диаметър, което значително ще ви затрудни при носене на гръб.

- Теглото и обема на палатката (в сгънато състояние) не са от значение за вас – в този случай приемаме, че търсите палатка за къмпинг туризъм, т.е. няма да ви се налага да носите палатката на гръб. Палатките за къмпинг са съществено по-тежки от туристическите и по-обемни в сгънато състояние, тъй като предлагат екстра пространство в спалните помещения, широки антрета, където да съхранявате вашия багаж и да разполагате къмпинг мебели, екстра височина, така че да ходите изправени в тях и да не изпитвате неудобство. Палатките за къмпинг са създадени, за да ви доближат максимално до комфорта на вашия дом, т.е. приема се, че вие не само ги използвате за подслон, но вече имате възможност да прекарвате повече време в тях, да готвите, да си почивате, да хапвате и да се забавлявате. Най-често при този тип ваканции пътувате с автомобил до мястото, където ще къмпингувате, изваждате палатката от автомобила, разпъвате я, прекарвате страхотна къмпинг почивка, след което я събирате и поставяте обратно в багажника. За пример една триместна палатка за къмпинг е с тегло не по-малко от 8 кг. Килограмите в този случай не са от значение за вас, но пък бихме искали да ви обърнем внимание върху това винаги да имате едно наум относно обема на палатката в сгънато състояние. Колкото повече пътувате и къмпингувате, толкова повече очарование намирате в този вид туризъм и с всяко следващо пътешествие ще желаете да добавяте по нещо ново към вашата екипировка – нова сгъваема маса, стол, фенер или аксесоар. Затова винаги мислете как ще разпределите и подредите екипировката си в автомобила, така че да не бъдете затрупани от багаж и да пътувате спокойно и безопасно. Ще отделим статия относно това как най-компактно да пакетирате багажа си преди почивката и как да го приберете обратно след нея.

- Теглото и обема на палатката (в сгънато състояние) са до известна степен от значение за вас – в този случай приемаме, че търсите мултифункционална палатка, която да използвате и за туризъм и за къмпинг ваканции. Все повече производители предлагат такива варианти за хора, които не желаят да инвестират в две или повече палатки (напр. една за преходи, една за къмпинг и т.н.). Мултифункционалните палатки не са толкова тежки или обемни в сгънато състояние както палатките за къмпинг - предлагат тегло, което да позволява носенето на палатката на гръб при не много дълги разстояния (например преход 3-4 часа) и са относително комфортни от гледна точка на това, че разполагат с достатъчно пространство в спалното помещение и отделно място, където да съхранявате багажа си. Имайте предвид, че голямата част от мултифункционалните палатки не предлагат достатъчна височина, така че да стоите изправени в палатката. За пример една мултифункционална триместна палатка е с тегло около 5 кг. В тази категория добавяме и т.нар. фестивални (festival) палатки, които са характерни за по-младите представители на къмпинг туризма с това че са по-евтини и са изключително удачни за едно – двудневни ваканции на открито и обикновено са съпътствани с някакво мероприятие на открито.

Дотук засегнахме темата относно дали теглото и обема на палатката в сгънато състояние са от значение за вас. След като вече имате идея към какъв тип палатка да се насочите трябва да помислите върху това колко души ще спят във вашата палатка.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2. Колко души очаквам да спят в моята палатка?

Ако например ви предстои преход следващата седмица и очаквате, че ще бъдете сам в палатката, това не означава автоматично да се насочите към едноместни палатки. Когато инвестирате в екипировката си, ви съветваме да мислите поне за две – три години напред. Следващата седмица може да бъдете сам, но по-следващата седмица вашата половинка може да реши да ви придружи или пък детето ви догодина вече да бъде достатъчно голямо, за да споделя къмпинг емоциите с вас. Затова ви съветваме, ако съществува дори и най-малката възможност член на вашето семейство да започне да ви придружава по време на ваканциите ви сред природата, задължително му осигурете място, за да не съжалявате впоследствие, че сте взели с едно място по-малка палатка.

Според мястото за спане в тях палатките биват:

- Едноместни
- Двуместни
- Триместни
- Четириместни
- Петместни
- Шестместни
- Седемместни
- Осемместни
- Повечеместни (съществуват и палатки с места за 20 души)

Всеки един производител налага различни критерии и стандарти относно това колко пространство заема един възрастен човек в легнало положение, но всички компании – производители на палатки са единодушни в това, че спалното помещение трябва да бъде използвано изцяло и всяка част от него да бъде максимално оползотворена. Именно затова една лека триместна палатка за преход може да ви се стори наистина с ниски килограми, но това най-вероятно ще бъде за сметка на тясното пространство вътре в нея. И въпреки че идеята на туристическите палатки (тези за преход) е само да ви подслонят за през нощта, т.е.разпъвате, спите и събирате, все пак е хубаво да помислите върху това, че, за да поднови силите си и да продължи прехода на следващия ден човек се нуждае от здравословен и хубав сън – а това не винаги се случва, особено, ако му е било тясно и се е чувствал в палатката като в „консервна кутия“.

Ето защо бихме искали да ви посъветваме независимо дали си избирате двуместна туристическа палатка или шестместна къмпинг палатка винаги да обръщате специално внимание на графиката (чертежа) на палатката. Всяка компания, производител на палатки, трябва да предлага графика на пода, разпределение на спалното помещение, антрето, входовете, височините на вътрешното помещение (inner) и на палатката като цяло. Обикновено на тази графика са изобразени и хората, които биха могли да спят в спалното помещение според компанията производител, но ние ви съветваме да игнорирате показаните на графиката хора и още преди да си вземете палатката да симулирате в домашни условия размерите на спалното помещение, така че да придобиете реална представа за това с колко души бихте могли да делите палатката без да изпитвате неудобство. Когато експериментирате, не забравяйте да отбележите, че всички палатки се стесняват към върха си (т.е. ъгъла, който се сключва между пода на палатката и нейните стени не е 90 градуса, а е по-малък – всичко това се определя от конструкцията на палатката и формата на рейките, но при стандартни куполни (dome) конструкции – с форма на покрив, правилото е, че при по-ниски палатки ъгъла между пода и стените е доста по-малък от 90 градуса, което допълнително ограничава пространството в спалното помещение. Изводът, който ние сме си правили при такива тестове е, че, в повечето случаи трябва да намалим с едно място спалното помещение. Т.е., ако палатката е двуместна, двама души биха могли да спят в нея, но бихме я препоръчали като палатка за един човек, палатка за трима би могла да приюти трима души, но за безпроблемен и здравословен сън бихме я препоръчали за двама души и т.н.

Нашите наблюдения са, че за здравословен сън човек с тегло 80 кг и височина 185 см се нуждае минимум от 60 см ширина и 210 см дължина. Разбира се, някой хора се нуждаят от малко повече, други от по-малко пространство, затова ви препоръчваме да симулирате в домашни условия и да прецените най-удачния за вас размер, след което да пресметнете дали ще бъде достатъчно за палатката, на която сте се спряли или ще трябва да изберете с едно място по-голям модел.

След като вече сте определили типа на палатката и колко местна да бъде ви препоръчваме да помислите и над това къде смятате да лагерувате най-често с нея.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

3. Къде смятам да лагерувам?

Мястото, където ще къмпингувате най-често, е важно, защото то може да ви насочи към това на какви платове и конструкция на палатката да заложите. Не е едно и също дали ще използвате палатката на горещи места, където ще бъде изложена често на слънце – например по морския бряг или пък високо в планината, където въздуха е по-студен и влажен, по-често вали и духа вятър. Разбира се, може да разпъвате палатката си и в планините и по морето, но ако например знаете, че си търсите палатка, с която да прекарвате лятните си ваканции на морски къмпинзи, тогава може да ви дадем няколко полезни съвети, които да ви улеснят в избора и да ви гарантират по-дългогодишна употреба на палатката.

Ще забележите, че към описанието на всяка една палатка е упоменат водния стълб на покривалото на палатката, както и този на пода на палатката. Терминът „воден стълб“ измерва в милиметри налягането на обема вода върху 1 кв.см. от плата, който е необходим, за да пропусне капчици през него. Или обяснено с пример, ако използвате 1 кв.см. парче плат, което е с показател 2000 мм воден стълб и го прикрепите в основата на съд с формата на парчето плат и дължина 2000 мм (2 метра), то може спокойно да напълните този съд догоре с вода без да се притеснявате, че парчето плат в основата ще пропусне. Този пример важи и за платове с водни стълбове 5000, 6000, дори и 10000 мм като дължината на напълнения с вода съд ще бъде съответно 5, 6 и 10 метра. Същата е и логиката при измерване на водния стълб на подовете, единствено имайте предвид, че когато отвън е дъждовно и се разхождате в палатката, вие вече упражнявате натиск (налягане) върху пода, т.е. дори и малкото количество дъжд отвън може да бъде опасно за подовете. Затова нашия съвет към вас, когато избирате новата си палатка, е водния стълб на пода да бъде минимум 5000 мм.

Като стандарт за водонепропусклив плат е приет такъв с минимум 1000 мм воден стълб. По отношение на платовете на палатките 1500 мм се приема като минимум, за да бъдете защитени при по-леки дъждове, 2000 мм се смята за напълно достатъчно по нашите географски ширини, така или иначе, ние ви препоръчваме да инвестирате в палатка с минимум 3000 мм воден стълб на покривалото (външния плат) и минимум 5000 мм на пода. По този начин ще си гарантирате цялостна защита от метереологичните условия дори и при тежки дъждове, комбинирани със силен вятър. (Вятърът е също фактор, който оказва натиск и въздейства върху водния стълб на плата). Темата за платовете и видовете, които се използват в палатките, ще разгледаме в друга статия „Какви са платовете на палатките“ отново тук в секция „Въпроси и отговори“

Относно конструкциите на палатките и рейките от които са изградени – съществуват доста видове палаткови конструкции, които отново ще разгледаме в друга статия „Какви са конструкциите на палатките“, но за ваше улеснение нека основно ги разделим на три групи:

- Куполна конструкция (dome) – тип покрив, иглу
- Тунелна конструкция (tunnel)
- Хибридни (комбинация между куполна и тунелна конструкция)

И трите модела конструкции са широко използвани както в туристическите палатки, така и при палатките за къмпинг, затова в тази статия няма да обясняваме предимствата и недостатъците на всяка една конструкция, съветваме ви да не мислите за това, когато избирате палатката си – ако разположението и размерите ви устройват не мислете за това какъв тип конструкция има палатката.

Относно рейките – основните видове рейки, използвани в конструкциите на палатките са следните: 1. Рейки от фиброво стъкло - Най-разпространените и използвани рейки при палатките за къмпинг и мултифункционалните палатки. Относително здрави са и трайни, добрата новина е, че дори и да ви се счупи такава рейка, лесно и евтино може да бъде подменена.

2. Рейки от алуминий – Изключително леки и трайни рейки, които намират приложение в туристическите палатки за преходи, тъй като спомагат за максималното редуциране на теглото на палатката.

3. Рейки от стомана – Най-здравите и надеждни рейки, които намират приложение единствено в по-сериозните палатки за къмпинг. Благодарение на тях конструкцията е максимално стабилна и готова да посреща бури с ветрове 80-90 км/ч. Недостатък при тях е, че са тежки и единствения вариант за транспорт е с автомобил.

Съществуват и други видове рейки и разновидности на гореспоменатите, които не са толкова разпространени, но също намират приложение в палатковите конструкции – ще посветим на тях статия, наречена „ Какви са рейките за палатки“.

И за да завършим тази част от статията бихме искали да ви дадем някой съвети относно палатката ви според това дали ще къмпингувате по често край морския бряг или ще се потопите в очарованието на ваканцията в планината.

Когато си избирате палатка и знаете, че през повечето време ще я използвате край морето, най-важните елементи, за които трябва да следите са платовете и колко проветрива е палатката. Слънцето край морето е най-силно и вредно, тъй като се отразява не само във водата, но и в пясъка, в резултат на което платът на вашата палатка поема голяма част UV лъчения. Така, както са вредни за човешката кожа, UV лъчите амортизират по-бързо плата на палатката като го изсушават и избеляват докато не започне да се къса дори и от най-малкия ветрец. Ето затова е хубаво да заложите на по-светли цветове на плата на палатката – така той ще се нагрява по-слабо и няма да поглъща в такава степен слънчевите лъчи за разлика от по-тъмно оцветения плат. Съществуват и импрегниращи спрейове, с които да третирате платовете и значително да удължите техния живот.

Другият основен фактор при морския къмпинг е палатката ви да бъде максимално проветрива. Задължителни са комарниците (допълнителни мрежести панели, през които палатката диша, а насекомите нямат достъп до вътрешността й) на всеки един вход на палатката, ако има такива и на спалните помещения, още по-добре. Освен това бъдете сигурни, че палатката разполага с вентилационни панели отпред и отзад на покривалото – благодарение на този ефект студения въздух отвън навлиза през основата на палатката и избутва топлия въздух навън като неутрализира до минимум образуването на конденз в палатката. Ако имате възможност да изберете палатка с повече от един вход, задължително ви го препоръчваме при този тип ваканции – изключително удоволствие е сутрин рано, когато слънцето започне да напича, да отворите двата или трите входа на палатката и да образувате течение в нея. Като допълнение към палатките за морски туризъм – не забравяйте да се снабдите с колчета с дължина поне от 30 см за осигуряване на палатката, тъй като стандартните колчета няма да ви бъдат особено полезни, ако се налага да разпъвате палатката си върху пясък.

Относно ваканциите ви в планината – тук според нас най-важно е да се сдобиете с палатка с максимално висок воден стълб, за да бъдете защитени срещу метереологичните условия. Вентилационните панели на палатката са задължителни, за да намалите максимално ефекта от образуване на конденз, комарниците на входовете са препоръчителни.

Освен тези характеристики на палатката винаги бъдете сигурни, че тя предлага още:

1. Лепени шевове (тъй като основния плат – покривалото – е съставен от няколко парчета плат, зашити помежду си, бъдете сигурни, че върху тези шевове е нанесен слой лепило, който да не позволява навлизането на вода през дупките на шевовете)
2. Защитени непромокаеми ципове (в повечето случаи е добавен защитен ръкав за отблъскване на водата)
3. Двуслойна изолация (това означава, че под покривалото има допълнителен слой дишащ плат – този на спалното помещение)

След като вече сте придобили основна представа относно палатката, която в най-голяма степен ще ви бъде от полза, е време да помислите и за бюджета, който бихте отделили, за да си я закупите.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

4. Какъв бюджет сте готови да отделите за вашата нова палатка?

В сегашни дни цените палатките варират в изключително широк диапазон – от около 60 лв до 4000 лв, дори и повече. Срещат се и такива за около 25 лв, но в никакъв случай не ви препоръчваме да се спирате на палатка с такава цена – обикновено тези палатки са с воден стълб под 1000 мм и не могат да ви защитят в случай на лошо време, рейките са изключително чупливи, а палатката не е устойчива при ветрове и бури. Независимо къде лагерувате, не забравяйте, че най-важното е да бъдете защитени, а тези палатки не могат да ви гарантират това.

- Обикновено палатките за туризъм (преход) стартират от около 150 лв и достигат до 1000 лв като тенденциите са следните: колкото по-лека и с по-висок воден стълб е палатката, толкова е по-скъпа и обратно. Ако все пак бюджета ви е ограничен, ви препоръчваме да жертвате килограми отколкото воден стълб – според нас най-важното е да нощувате максимално защитени дори и ако се е наложило да носите на гръб малко по-тежка палатка.

- Палатките за къмпинг стартират от около 300 лв и достигат до около 4000 лв като тенденциите са следните: колкото по – голяма и с по-висок воден стълб е палатката, толкова по-скъпа е и обратно. Други елементи, които могат да оскъпят палатките за къмпинг са използвания материал в платовете на покривалото (полипамук например – комбинация от полиестер с памук), технологията на конструкцията на палатката (надуваемите конструкции например) и др. Ако все пак бюджета ви е ограничен, ви препоръчваме да жертвате всичко друго, но да запазите воден стълб от минимум 3000 мм.

- Мултифункционалните палатки комбинират двата изложени по-горе модела , може да ги намерите на цени между около 100 лв и 2000 лв. Ако все пак бюджета ви позволява, ви съветваме да заложите на две палатки – една за туризъм (преходи) и една за къмпинг. В случай, че трябва да заложите на една палатка, която да комбинира пешеходния и къмпинг туризъм, ви препоръчваме да запазите минимум 3000 мм воден стълб, след това да помислите за килограмите и най-накрая за екстра пространството, което ви предлага за размерите си.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Надяваме се поне малко да сме били полезни и да сме ви помогнали в селектирането на най-удачния за вас модел палатка!

Ако имате каквито и да е въпроси, всички ние от екипа на CampingRocks.bg ще се радваме да отговорим на тях и да споделим с вас натрупания до момента опит от пътешествията ни по широкия свят и в нашата родина.
Какво означава воден стълб?
Ще забележите, че към описанието на всяка една палатка е упоменат водния стълб на покривалото на палатката, както и този на пода на палатката. Терминът „воден стълб“ измерва в милиметри налягането на обема вода върху 1 кв.см. от плата, който е необходим, за да пропусне капчици през него.Или обяснено с пример, ако използвате 1 кв.см. парче плат, което е с показател 2000 мм воден стълб и го прикрепите в основата на съд с формата на парчето плат и дължина 2000 мм (2 метра), то може спокойно да напълните този съд догоре с вода без да се притеснявате, че парчето плат в основата ще пропусне. Този пример важи и за платове с водни стълбове 5000, 6000, дори и 10000 мм като дължината на напълнения с вода съд ще бъде съответно 5, 6 и 10 метра. Същата е и логиката при измерване на водния стълб на подовете, единствено имайте предвид, че когато отвън е дъждовно и се разхождате в палатката, вие вече упражнявате натиск (налягане) върху пода, т.е. дори и малкото количество дъжд отвън може да бъде опасно за подовете. Затова нашия съвет към вас, когато избирате новата си палатка, е водния стълб на пода да бъде минимум 5000 мм.

Като стандарт за водонепропусклив плат е приет такъв с минимум 1000 мм воден стълб. По отношение на платовете на палатките 1500 мм се приема като минимум, за да бъдете защитени при по-леки дъждове, 2000 мм се смята за напълно достатъчно по нашите географски ширини, така или иначе, ние ви препоръчваме да инвестирате в палатка с минимум 3000 мм воден стълб на покривалото (външния плат) и минимум 5000 мм на пода. По този начин ще си гарантирате цялостна защита от метереологичните условия дори и при тежки дъждове, комбинирани със силен вятър. (Вятърът е също фактор, който оказва натиск и въздейства върху водния стълб на плата).
Какво е Лумен?
Днес всички марки производители на LED осветителни уреди използват лумен като мерна единица за силата на осветяване на дадено устройство. Причината да има такава мерна единица е, че ватовете, с които сме свикнали от крушките с нажежаема жица ни помагат да разберем какво количество енергия произвежда електрическата крушка, но не и каква е яркостта й. Масово използваните вече светодиоди произвеждат много повече светлина от обикновената крушка, с по-малко количество енергия. За това е въведен по-акуратен метод за измерване на силата на осветяване, наречен лумен.

Лумен (символ lm), в същност е международна единица за измерване на светлинния поток (яркост) генериран от даден източник на светлина, съгласно международната измерителна система SI.

На технически език един лумен е равен на светлинния поток, излъчван от точковиден източник в пространствен ъгъл 1 стерадиан при интензитет на светлината 1 кандела (силата на светлината, излъчвана от една свещ).

Въпреки по-горното научно обяснение е възможно все пак да не става много ясно какво е лумен и как да се разбира дали лумените на даден фенер са достатъчни за вашите нужди. За целта е най-добре е да се запознаете със следните сравнителни примери, които ще ви помогнат да се ориентирате относно значението на описаните лумени на опаковката на избрания фенер:

• Образно казано, един лумен е равен на 30 квадратни сантиметра осветено пространство от една свещ.
• За сравнение, една крушка с нажежаема жица и мощност 75 W излъчва светлинен поток от около 1000 лумена, а пък 100 W крушка произвежда приблизително 1500 лумена.
• С фенер с мощност от 30-50 лумена ще се осигури светлина достатъчна за най-общо използване, като например да се освети пътя пред вас по време на преход или при ремонт на колата.
• Тактическите фенери, използвани от военни и полицай при операции и дейности през нощта принципно са със сила от 100+ лумена.
• При колоездене през нощта се препоръчва използването на фенер със сила от около 200 лумена.

При осветителните тела за къмпинг, планинарство и други занимания на открито (фенери, лампи, челници) лумените могат да варират от 2-3 за малки джобни фенерчета до 1000 лумена за висококачествени прожектори. Важното е да се знае, че колкото повече лумени, толкова по-ярка ще е светлината, но съответно повече енергия ще използва фенерът.

За да може да направите най-добрия избор освен на показателя за сила на светлинния поток (лумените) е добре да обърнете внимание и на показатели като дължина на светлинния сноб, икономичност, какви батерии използва, каква е крушката, тегло, обем и други важни характеристики.
Какво е софтшел?
Softshell (софтшел) е материал, който се използва за изработката на спортно, планинско и ски облекло. Дрехите от софтшел са силно дишащи, еластични и позволяват максимална свобода на движение. <br> <br> Софтшел якетата са устойчиви на вятър и по-лек дъжд или сняг, като оптимално задържат телесната топлина по време на активни дейности, като планински преходи, катерене, колоездене или тичане. <br> <br> Софтшел якетата могат да се носят като най-външен слой дреха или като междинен изолационен слой, като материята има много добра износоустойчивост, което прави софтшел якетата подходящи за многократна употреба, дори и за ежедневна употреба. Те са силно олекотени и с компактни размери, така че да не заемат много място в багажа ви.