Топ 10 въпроси от наши клиенти при покупка на туристически обувки

10 въпроса при избор на туристически обувки

 

Какво толкова сложно има в избора на едни обувки...? би казал всеки, който не се е прибирал с мазоли, черен нокът и ожулена пета след 9-часов преход. Туристическите обувки понякога се избират по-трудно от нов автомобил и ядовете при направен грешен избор често са не по-малко изнервящи. Затова към техните специфики и комфорт се подхожда сериозно и е хубаво да се информирате предварително, за да можете да се ориентирате по-лесно на място. Разбира се, нашият екип с удоволствие ще ви даде съвети, но е важно да ни дадете нужната информация за вас, за да ви дадем възможно най-добрата насока.

 

Въпрос номер 1: Ниски или високи туристически обувки да избера?

На пазара ще откриете както обувки, които обхващат глезените добре и са високи, и стабилни като създават впечатление за солидна планинска обувка, така и ниски модели тип „маратонка“, но с доста екстри спрямо типичната маратонка. Кое е по-подходящо за вас? Най-общо казано, ако нямате солиден опит в планината и не сте привикнали към техничен терен или не се занимавате с планинско бягане – вземете си висока обувка. Дори да ви притеснява относително по-голямата тежест и по-слаба проветривост на високите обувки, имайте предвид три неща:

  1. Модерните технологии вече позволяват изработката на изключително леки и дишащи модели, които не се различават много от ниските обувки по тези два параметъра.
  2. Този съпорт в глезените ще ви бъде от голяма полза на техничен терен. Стабилността е много по-добра и в случай, че стъпите на криво е много по-вероятно да се разминете с леко навяхване вместо с изкълчване или дори счупване.
  3. По време на спускане можете леко да отпуснете връзките, така че хем да усещате упора в глезените, хем да не чувствате ограничение в движението – така комфортът е по-голям.

 

Ниски или високи обувки за планина да изберем?

 

Ако имате сериозна физическа подготовка и сте любители на скоростния туризъм, където редувате бързо ходене нагоре с леко тичане по равно и надолу, ниските туристически обувки определено са опция особено през топлата част от годината. Ние съветваме да комбинирате маратонките с ниски гети, за да избегнете навлизането на кал, пръст и камъчета. Има ли смисъл от gore-tex мембрана, ако сте избрали ниски туристически обувки? И да, и не. Разбира се, че ако завали порой или порите локви във влажната гора, водата ще проникне отгоре и никоя мембрана не може да спре това. Но ако често спортувате във влажни условия или планирате бягане зимата, gore-tex мембраната е плюс, който ще помогне да запазите ходилата си сухи по-дълго време. Ако предимно използвате обувките лятото в сухо време, заложете на модел без мембрана – по-леки, по-дишащи и дори да ги намокрите в някой поток, изсъхват бързо.

 

Въпрос Номер 2: Трисезонни или зимни туристически обувки?

Туристическите обувки могат да бъдат зимни или трисезонни (пролет, лято, есен) в зависимост от сезона на употреба.

Показател

Трисезонни модели

Зимни модели

Тегло

По-леки

По-тежки

Дишане

Много по-добро

По-слабо застъпено

Твърдост

По-меки

Значително по-твърди

Подметки

Предназначени за сцепление на влажен терен

Предназначени за употреба с котки

Изолация

Обикновено няма

Има изолация, много по-топли

Външни материи

Микрофибър, текстил, ripstop материи, полиуретан

Кожа, велур, полиуретан

Жлеб за котки

Заден за полуавтоматични в някои алпийски модели, попринцип няма

За полу- и автоматични котки, липсва в по-класически модели за горски пътеки и градска среда

Борд

В повечето случай в предна и задна част, в средата - липсва

Пълен борд

 

Много е важно да определите какво търсите, защото четирисезонни обувки няма и това е нормално – все пак една обувка не може едновременно да бъде дишаща и проветрива в летните жеги и топла и изолираща в зимните ледове.

 

И все пак няма ли четирисезонни обувки?

Добре де, има и нещо близко до четирисезонна обувка. Когато клиентите ни много държат да си купят нещо по-универсално, ние предлагаме няколко модела, които са част от трисезонните колекции на Dachstein и ALFA, но притежават някои характеристики, които позволяват леки разходки в сняг стига да се движите по туристическите пътеки и да не планирате технични преходи, при които се налага да носите котки. Такъв модел можете да видите на сайта ни – Dachstein Ramsau GTX, Dachstein Sarstein GTX, ALFA Holt и едно бижу в колекцията на ALFA, а именно – ALFA Juvass. Последното е много специален вид обувка, която е предназначена точно за тези, които искат да покрият 4 сезона. Обувките са леки (сравнително), твърдостта им не е прекалено висока, включват заден жлеб за полу-автоматични котки, а външната им материя е от перфориран полиуретан, който осъществява по-добра вентилация от повечето зимни модели. Истината е, че с първите изброени ще се чувствате чудесно пролет, лято и есен, и ще сте достатъчно спокойни да се разходите зимата при добра прогноза и по-лесен маршрут. А с ALFA Juvass ще се чувствате прекрасно есен, зима и пролет, а лятото ще ви бъде малко по-топло от необходимото докато се изкачите във високопланинския пояс.

 

Обувки за различни метеорологични условия

 

Въпрос Номер 3: Пускат ли вода? Или вечния спор: Има ли смисъл от обувки с Gore-Tex, или не?

Често ни питат (обикновено вече след като клиента е избрал удобна туристическа обувка): Нали са водонепромокаеми? Не са. :-) За добро или лошо, нито една обувка (освен гумените ботуши и ски обувките, но последните не съвсем) не е водонепромокаема. В противен случай ще ви запарва ужасно, защото ако нищо не може да проникне при никакви условия включително потапяне, то и нищо не излиза навън. Тогава отново ще се приберете с мокри крака, но вече от пот. Всяка туристическа обувка пуска вода при определени условия – определен период на газене във вода/киша и определено налягане, приложено върху нея.

 

Аз често газя дълго във вода. Ок, ще пуснат в някакъв момент. Как да разбера коя обувка ще издържи най-дълго?“ – може би един от най-често срещаните въпроси, когато вече е ясно, че няма как да ходим 4 часа в река и скъпите обувки с Gore-Tex да не пропуснат.

 

Външната материя има огромно значение в този случай. Текстил, велур, някои по-меки микрофибърни материи имат едно неприятно свойство да се напояват с вода след като водоотблъскващия им слой се предаде. Напоени с вода, те прилагат голямо налягане върху мембраната и тя пропуска. Затова, ако търсите туристически обувки, които не пускат вода бързо, ориентирайте се към модели от полиуретан и други гладки материи, които позволяват добро оттичане и не могат да се напоят. Често те са идея по-тежки от леките, текстилни обувки, но ако предвиждате голямо газене, струва си. Кожата също е прекрасен избор в този случай и да, тогава отново говорим за малко по-тежки модели.

 

Водонепромокаеми ли са туристическите ви обувки?

 

Какво можете да направите вие?

Ако често тормозите мембраната на обувките си, газейки във вода, също по-често я импрегнирайте. Импрегнацията с импрегниращ спрей създава водоотблъскващ слой от хидрофобни молекули, които пречат на водата да проникне, тъй като тези молекули не могат да се свържат с водните молекули, които се свиват под формата на капка. Колкото по-пресен и здрав е водоотблъскващия слой, толкова по-бавно външната материя ще се напои и толкова по-трудно ще се повиши налягането към мембраната.

 

Въпрос Номер 4: Хлъзгат ли се на мокър терен?

Следващия най-често задаван въпрос е дали подметката има достатъчно добро сцепление да ви задържи на мокър терен. Модерните технологии вече позволяват изработването на уникални гумести смеси, които наистина се справят феноменално на мокър терен, на фирн и дори на ужасните мокри гладки паднали дървета, които са равни на ледена пързалка. Как да ги различим? Обикновено долната страна на грайфера е една идея по-мека и гъвкава, и ще различите грапави точки върху самия профил на грайфера. Такива подметки имат и Vibram (може да се каже, най-популярната фирма за направа на подметки), и много други. Специално в нашия магазин можете да пробвате и обувките на IceBug – шведската марка възлага особено голям фокус върху изработката на обувки с възможно най-доброто сцепление като изработва собствени подметки. Те стигат до там, че в зимните си модели имплементират динамични шипове, които на лед задържат крака, а на асфалт и плочки се прибират навътре. Макар и тази технология засега да навлиза малко бавно в страната ни, можем да кажем, че всеки, който си е закупил от тези т.нар BuGrip модели е останал доволен.

 

Обувки с отлично сцепление

 

Защо зимните обувки имат супер дълбок грайфер, но по-ниско сцепление?

Концепцията на зимните обувки за носене на хлъзгав терен – сняг, лед, фирн е те да бъдат използвани с котки. Същевременно е много важно да бъдат твърди, за да сте способни да избиете стъпка в заледен сняг и да разчитате на грайферите да ви задържат в снега. НО така се губи малко от контактната площ, която подметката има със земята и която осигурява доброто сцепление, защото по-малката гъвавост не позволява при натиск в земята с цялата ви тежест да огънете подметката така, че да разпредели тежестта ви спрямо терена. И зимната, твърда подметка се хлъзга малко повече. Затова възползвайте се от предимствата на туристическите котки и ползвайте обувките с тях особено на терен, който потенциално може да бъде опасен при падане.

 

Въпрос Номер 5: Трябва ли наистина туристическите обувки да бъдат номер по-големи?

Не е задължително да бъдат точно един размер по-големи, но да – необходимо е туристическите обувки да предоставят около 1 см отстояние на палеца от борда на обувката. В противен случай рискувате сериозно подбиване на пръстите и сини, черни и може би други нюанси на ноктите. Колко точно е това разстояние зависи изцяло от вас. За зимни модели е хубаво да предвидите носенето на дебели чорапи (и да пробвате с тях), както и да помислите над изолационните свойства на обувката, които търсите – това, което запазва топлината на ходилата ви е въздуха, който се помещава в изолационния материал без значение дали изолацията е вата или прималофт, или друга. Същото важи за въздуха, който се помещава вътре в обувката. Ако изберете идея по-голям номер, той е повече и ще ви бъде малко по-топло на краката. Това е причината ски обувките, които се избират абсолютно точно по размера на ходилото и пръстите ви опират отпред, да са много „студени“ и е най-лесно да получите измръзване в тях. Що се отнася до лятото, тогава срещате и други фактори – по-голямото отичане на крака след дълъг преход, поради което е важно да изберете обувки, които цялостно ви дават известна свобода (без ходилото да играе в тях все пак). Леките, гъвкави летни модели се отпускат след малко носене, така че ширината ви дава малко поле за лавиране, но задължително първите ви преходи е добре да не бъдат твърде дълги, за да позволите на обувката да се очупи. Тъй като това е може би най-пипкавата част от избора на подходяща обувка, ние съзнаваме, че е много трудно да вземете решение в магазина в рамките на 30-40 минути. Затова препоръчваме да тествате обувките у дома на спокойствие и ако усетите дискомфорт, да ги върнете или замените. Стига да пазите касовия бон, кутията и да е запазен търговския вид, няма никакъв проблем и всеки член от екипа ще ви съдейства.

 

Въпрос номер 6: Избор на туристически обувки според терена. Как да преценя каква обувка ми трябва за конкретен терен?

Този въпрос не ни го задават често. За сметка на това ние го задаваме почти всеки път, а по-точно питаме „За какъв терен търсите обувки? Къде планирате да ги използвате?“. Това е много важен въпрос и не отстъпва място на „За какъв сезон търсите?“. Има голяма разлика дали търсите обувки за гори и екопътеки – гъвкави, леки, дишащи и с почти пълна свобода на движение, или обувки за Алпите над 4000 м височина – ригидни, с жлебове за котки и специфична ботуш-подобна форма. Между двете крайности има множество нюанси – технични обувки за каменист терен (описани по-долу във Въпрос номер 7), универални модели, подходящи за повечето туристически маршрути в нашите планини и обувки, предназначени за газене извън пътеките (например, за бране на гъби и билки). Една от основните разлики ще откриете в твърдостта на подметките – за техничен терен тя е по-висока, а колкото по-ниско в планината се озовете, толкова по-приятно е да имате гъвавки обувки.

 

Въпрос номер 7: Търся технична обувка за скали, виа ферата и ръбове? Как да я различа?

Дизайнът на този тип туристически обувки е малко по-специален. Подметката им е по-дебела, грайферът по-изрязан с т.нар „катерачен връх“, който позволява да се набирате лесно нагоре. Профилът е по-тесен, обгръщайки ходилото подобно на еспадрила, а връзките стигат чак до пръстите, за да можете много фино да настроите обувките на ширина така че стабилно да обхващат ходилото и то да не може да се мести. Обикновено са средно високи като включват т.нар чорапче, което играе ролята на гета, за да не навлизат камъчета и пръст. Бестселър в CampingRocks е модел на Dachstein, наречен Super ferrata – любима обувка от над 5 г на много наши клиенти.

 

Туристически обувки за техничен терен

 

Въпрос номер 8: Каква е разликата между обувки за механични котки, за полу-автоматични и за автоматични котки?

Зимните обувки винаги са съвместими с туристически котки, а какви точно зависи от предназначението на обувката. Леките, по-меки модели за преходи предимно по отъпкани туристически пътеки с лек наклон се съчетават с механични котки, които се настройват с връзки или пластмасови системи за закачане от предната и задната страна на обувката. Сред механичните котки широка употреба намират и котките с бърз монтаж, т.нар „градски котки“ или „котки за бягане“, които притежават верига с шипчета, която се разполага по дължината на подметката, а самите котки се фиксират със силиконова, еластична форма. Обувките за тези котки не се отличават с нищо специално – нямат конкретна форма или елемент за закачането им.

 

Моделите, предназначени за по-сериозни преходи с голям наклон и техническа трудност притежават жлебове за закачане на полу-автоматични и автоматични котки. Когато жлебът се намира само отзад, обувката е предназначена за полуавтоматични котки и е подходяща за доста трудни и технични преходи, но не е добър избор за ледено катерено и алпнизиъм. Когато жлебове има и откъм пръстите, и откъм петата, туристическите обувки са предназначени за автоматични котки, които се фиксират с метални шини и от двете страни и стават за всичко – от разходка до Черни връх до траверс и ледено катерене.

 

Въпрос номер 9: Какво значи „дроп“ на обувката и важен ли е за мен?

Дроп – това е разликата във височината на обувката в петата и пръстите или иначе казано – наклонът между петата и пръстите ви. Ако сте с напълно плоски обувки, дропът е равен на 0. Този параметър е важен при избора на маратонки за бягане, защото отразява степента на омекотяване в зоната на петата. Често много пяна се слага в петите на обувките, предназначени за бягане на твърда повърхност – асфалт, бетон. Така се намалява отката от всеки удар в коленете и таза, но това идва на определена цена – ако твърде често бягате с такива обувки понякога краката се изнежват и не успявате хубаво да стегнете сухожилията си, тренирайки ги при всяко бягане. Много е изписано за бягането с различен „дроп“ и омекотяване, но в крайна сметка всичко опира до вашата индивидуална стъпка, позицията на тялото ви докато бягате. Ако сте начинаещ, вероятно още нямате изработена техника за приземяване и често удряте стъпалото първо с петата – тогава няма нищо лошо в това да заложите на обувки с по-голям дроп (голям дроп означава обикновено разлика между пета и стъпало от 6 мм), за да не започнете бегачната си кариера с травма и болки в коленете. Когато напреднете и започнете да тренирате техниката си като приземявате ходилото, изнасяйки центъра на тежеста напред (но не чак на пръстите), е по-добре да изберете обувки с по-нисък дроп и постепенно да засилвате сухожилията си. По-малкия дроп дава по-добро усещане за терена. Важно е да не бъркате дебелината на подметката с термина „дроп“ – той не е равен на дебелината на подметката, а на разликата във височината между пета и пръсти.

 

Дроп при обувките за бягане

 

Въпрос Номер 10: Как да се грижим за туристическите обувки... и кои обувки изискват по-малко грижа?

Всички обувки, от които очаквате водоустойчивост изискват импрегнация с импрегниращ спрей. Той (както споменахме по-горе) възстановява фабричния водоотблъскващ слой. При кожените обувки можете да минете с вакса, която се нанася с гъбка или кърпа за полиране. Самото почистване е най-добре да бъде ръчно, а не в пералня за обувки с мембрана. Обувките без Gore-tex можете да пуснете и в пералнята на програма за обувки, но е важно да няма центрофуга (или да е най-ниската) и температурата да не надвиши 30 градуса. След като извадите мокрите обувки, изчаквате да поизсъхнат и докато са още влажни минавате с импрегниращия спрей.

 

Има и изключения. ALFA изработват обувки с т.нар Alfa Air материя от порест полиуретан, които не изискват импрегнация, защото самата материя е водоотблъскваща и не се нуждае от допълнителен водоотблъскващ слой.

 

Надяваме се, че тази статия е била полезна, а ако имате каквито и да е въпроси при избора на туристически обувки, ние сме на ваше разположение и ще отговорим с удоволствие.

Назад към всички статии