Какво е мерино вълна и какви са ползите от нея?

 

Мерино вълната или също така наричана мериносова вълна е висококачествена вълна с превъзходни свойства, която се добива от специална порода овце. Мерино овцете са познати още от средновековието и още от тогава са високо ценени, заради качеството на тяхната вълна. Благодарение на вълнените им кожуси, мерино овцете са пригодени да издържат на всякакъв климат и да живеят на слънце, студ, сняг или вятър. Първоначално те се отглеждат в Испания като преминават през дълга и строга селекция до получаването на възможно най-фините влакна.

 

 

Какви са качествата на мерино вълната?

Мерино вълната е високо ценена и харесвана от всички (производители и потребители), поради много причини:

 

  • много фина и мека материя (30 % по-фина от стандартната вълна), която е приятна на допир и не дразни (боцка) кожата. Качеството на вълнените влакна се измерва спрямо тяхната дебелина и мекота. Приема се, че мерино влакна с големина под 19 микрона са от най-добро качество и може да се използват за продукти, като термо бельо, които са в директен допир с кожата на човека.
  • оптимално регулира температурата, като изолира студа и притежава охлаждащ ефект, когато е топло, тъй като отвежда излишната топлина при прегряване.
  • има много добро съотношение топлина към тегло. Продуктите от мерино вълна са изключително леки, но имат по-добри топлинни свойства от стандартната вълна и другите материи.
  • за разлика от много други популярни платове, като синтетични материи или памук, мерино вълната ще пази топло дори когато е мокра, което е от съществено значение за всички любители на планинарството, зимните спортове и живота сред природата като цяло.
  • има много добра абсорбираща способност, като мерино дрехите могат да попият значително количество влага и вода - до 30 % от собственото си тегло, но благодарение на добрата дишаемост на материята те пропускат влагата да се изпари и дрехите да изсъхнат много бързо.
  • благодарение на антибактериалната молекула, която естествено се намира в извлечената вълна (ланолин) , бактериите отговорни за миризмата на пот са унищожени и мерино дрехите ви няма да имат неприятни миризми в продължение на няколко дни носене.
  • влакната на мерино вълната абсорбират вредната радиация и защитават кожата от ултравиолетовите лъчи.

 

 

За какво се използва мерино вълната?

Днес, както преди повече от осем века, мерино вълната са използва за изработка на най-качествените дрехи. Заради своите чудесни терморегулиращи свойства е силно приложима при спортно –туристическото облекло, където е необходим материал, който да бъде едновременно лек и приятен на допир, добър изолатор, дишащ, еластичен и устойчив. Най-добрите марки за туристическо облекло използват мерино вълна за своите продукти за планинарство, колоездене, бягане, ски спортове и др.

 

Как се поддържат продукти от мерино вълна?

Дрехите, изработени от мериносова вълна не изискват някаква специална поддръжка. Могат да се перат в пералня при максимална температура 30 градуса, без използване на центрофуга и с обикновен перилен препарат или с такъв специализиран за вълна.При пране не трябва да се добавят омекотители или белина.

 

При сушене се препоръчва да се простират и оставят да изсъхнат по естествен начин. Не е добре за материята да бъде оставена да се суши на пряка слънчева светлина, върху радиатор или да се слага в сушилна.  След първите си 2-3 употреби, се препоръчва  да изперете вашата мерино дреха отделно, за да се намали появата на къси влакна от плата.

 

Какви продукти от мерино вълна се предлагат в CampingRocks?

 

Лидерите в норвежкия пазар Devold of Norway

Devold е най-стария производител на трикотажни облекла в Норвегия (дата на основаване 1853 гр), а от повече от 165 години започва да разработва вълнени продукти с ненадминат комфорт, качество и защитни свойства. Днес марката е световен лидер и международен пионер в разработването на иновативна мериносова вълна, предназначена за любители на живота на открито, приключенци и професионалисти, които работят в трудни условия навън. Марката Devold включва широка гама от термо бельо, чорапи, шапки, шалове, различни видове междинен слой дрехи и плетени пуловери. Всички продукти са изработени от висококачествена вълна - 100% естествен материал, който е 100% биоразградим. Devold работи с внимателно подбрани фермери за мерино овце, които се грижат добре както за животните, така и за почвата и които вече поколения наред специализират в производство на мериносова вълна.

 

 

Тениски от мерино вълна

Леки, фини и с много приятен допир до кожата, тениските на Devold са като втора кожа и са идеален избор за спорт и преходи дори в най-горещите дни от годината.

 

Термобельо от мерино вълна

Специализирайки в изработката на фино термобельо, Devold предлагат няколко серии в зависимост от индивидуалните ви нужди.

 

Expedition и Expedition Arctic

Най-плътната серия термобельо на Devold. Блузите и клиновете са двуслойни с дебелина на влакното 18.7 микрона и тегло на вълната 235 гр/м2. Подходяща за изключително студено време, за зимни биваци и преходи във високите части на планината, моделите предлагат вътрешен слой (до кожата), изработен от 100% мерино вълна и външен слой от 90% мерино вълна и 10% полиамид с цел да бъдат максимално устойчиви на външни въздействия и UV светлина.

 

 

Kvytegga и Tuvegga

Двулицевите модели на Devold позволяват да използвате една и съща дреха двойно повече време като просто я обърнете наопаки. С плътност на мерино вълната 250 гр/м2 и дебелина на влакното 18.7 микрона, те също са предназначени за зимна употреба във високите части на планината. Серията Tuvegga може да се използва през цялата година, тъй като двулицевото й естество предлага топла и студена страна - от едната страна повърхността е гладка, изработена от 100% мерино вълна (190 гр./кв.м), която максимално ефективно транспортира влагата и осигурява висока степен на дишане на кожата. Когато се изисква повече изолация, може да се обърне от другата страна (250 гр./кв.м), която притежава 3D конструкция от плат с въздушни канали (99% мерино вълна и 1% еластан), които ще спомогнат да се генерира допълнителна изолация.

 

Duo Active

Продуктите от серията Duo Active са изключително меки и приятни на допир и специално проектирани за хора с чувствителна кожа. Лицевата страна е комбинация от 80% органична мерино вълна и 20% полиамид, а от вътрешната страна има фин слой ThermoLite материя (100% рециклиран материал). Термо бельото Duo Active е с тегло от 205 гр./кв.м., като високофункционалните ThermoLite влакна ефективно транспортират генерирата влага, докато хибридната мерино вълна има върховни изолационни свойства и гарантира, че оставате на топло, дори ако се намокрите. Комбинацията от влакна прави продуктите от серията Duo Active да задържа повече въздух, което повишава изолационните свойства, материята е изключително попивателна и бързосъхнеща и не дразни кожата.

 

Jakta

С тегло от 200 гр/кв.м серията термо бельо Jakta на норвежката марка Devold предлага клинове, блузи и бельо от висококачествена мерино вълна. Продуктите в тази серия са универсален базов слой, предназначен да поддържа оптимална терморегулация при планинарство и ски като задържа топлината без да запарва, а запазва свойствата си дори в мокро състояние.

 

Lauparen

Четирисезонната серия термобельо на Devold е универсален базов слой облекло, подходящо за целогодишна употреба, когато ще се отдавате на планинарство и/или зимни спортове. Продуктите от серията Lauparen са много меки, леки и приятни на допир до кожата, тъй като са изработени от 100% фина мерино вълна с тегло от 190 гр./кв.м., като в допълнение към вълната, която естествено регулира телесната ви температура според активността ви, продуктите Lauparen са оборудвани със стратегически поставени мрежести панели, за да се осигурят оптимални вентилационни свойства.

 

 

Breeze

Най-тънката серия в колекцията на бранда е универсален базов слой облекло, подходящо за трисезонна употреба, когато ще се отдавате на планинарство и/или активни спортове като бягане, колоездене и тн. Продуктите от серията Breeze са много меки, леки и приятни на допир до кожата, тъй като са изработени от 100% фина мерино с тегло от 150 гр./кв.м. и фини влакна с дебелина едва 17.5 микрона.

 

Якета от мерино вълна

Предназначени за междинен слой в студено време и като връхна дреха в по-топлите дни от годината, якетата от мерино вълна на Devold дават чудесна топлоизолация и са много добър избор за планинарство през цялата година.

 

Колекции за спорт - бягане и колоездене

От 2021 година зареждаме и специализираните колекции на Devold за планинско бягане и колоездене. Техният дизайн и комбинация от материи осигуряват перфектен баланс между защита от елементите и проветрение, комфорт и лекота по време на интензивни тренировки.

 

 

Шалове, шапки, балаклави и чорапи

Всяка година зареждаме почти всичко от аксесоарната линия на марката като можете да се насладите на огромно разнообразие от шапки, чорапи, шалове и балаклави, с които да завършите екипировката си.

 

Тениски, якета и аксесоари от мерино вълна и Tencel на норвежката марка Bergans of Norway

Bergans of Norway използват умело съчетание от висококачествена мерино вълна и т.нар материя Tencel – влакна, изработени от регенерирана целулоза. Този състав дава по-висока издръжливост на плата и го прави по-устойчив на механични въздействия като същевременно съхне по-бързо.

 

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ТУРИСТИЧЕСКАТА И КЪМПИНГ ЕКИПИРОВКА С НАШИТЕ СЪВЕТИ:

Назад към всички статии