Избор и техника при ходене със снегоходки 2024

Снегоходките са пръв приятел на всеки любител на зимната планина и това е известно от хиляди години. Първите снегоходки са използване още преди 6000 г в Централна Азия като тогава са представлявали груби плоскости от дърво и кожа. Предполага се, че идеята е заимствана от анатомията на някои животни като например зайците, чийто задни крака имат форма, непозволяваща затъване в снега.

 

Снегоходките в миналото

Снимка: The Canadian Encyclopedia

 

Днес технологиите са напреднали значително и можем да си позволим много по-леки, функционални, ергономични и стабилни снегоходки като част от тях дори позволяват ходене върху твърд и леко заледен терен. Множеството екстри и различната форма и конструкция, които ще откриете на пазара могат да ви затруднят в избора на подходящ модел за вашите нужди и опит. Затова ние от CampingRocks ви предлагаме:

 

Наръчник за избор на снегоходки

+ Бонус: Как да ходим със снегоходки?

 

Какво представляват снегоходките?

 

 

Снегоходките притежават рамка, която трябва да е едновременно достатъчно широка, за да осигури контактна повърхност със снега, която да не позволява да затънете дори, когато е дълбок и пръхкав и достатъчно тясна, за да позволи комфортно ходене без прекалено голям разкрач.

 

Рамките могат да бъдат изработени от различни материали и да имат различна форма в зависимост от вида на снегоходките – дали са предназначени за много дълбок сняг, за по-техничен терен или за умерени условия. Рамките са изработени от анодизиран алуминий или пластмаса – пластмасовите се огъват повече и ви дават по-добър комфорт при ходене. Алуминиевите също имат огъване, но същевременно снегоходката може да понесе по-голям натиск в точките с най-голямо натоварване и се улеснява движението на техничен терен. По-тесните рамки са предвидени за движение в по-твърд сняг или на техничен терен, където идеята е да не пречат на свободните движения и да има маневреност между препятствия, докато по-широките предлагат по-голяма контактна повърхност – следователно – по-добро изплуване в дълбок и пръхкав сняг.

 

Друга особеност на рамките е наличието, броя и големината на отворите за сняг (7 в схемата) – тяхната цел е когато снегоходката потъне в снега, той да не се задържа върху нея, защото в противен случай става тежка и ходенето става много по-трудно. Отворите за сняг трябва да бъдат добре прецизирани, защото от една страна не позволяват задържане на сняг върху снегоходката, но от друга, ако са твърде много и твърде големи, намалява контактната повърхност, която ви държи над снега и затъвате повече. Снегоходки с повече отвори обикновено се ползват за бягане и скоростен трекинг, защото са доста по-леки, но трябва да имате предвид, че с тези модели ще затъвате повече в мек сняг.

 

Важно е системата за закачане (2 в схемата) да бъде лесна за употреба за предпочитане дори, когато сте с дебели ръкавици, защото за разлика от механизма за фиксиране (3 в схемата), който се затяга веднъж по крака ви, с нея ще боравите всеки път, когато обувате и събувате снегоходките. Напоследък много модерни са снегоходките с BOA система, тъй като с нея се борави много лесно и бързо с едно движение на ръката и е изключително здрава.

 

 

Коконата (4 в схемата) е вашият помощник за изкачване на стръмен терен. Подобно на туринг автоматите при ските, тук също имате пластина, която може да се вдигне и да подкрепи петата, когато теренът е много стръмен. Тя освобождава част от напрежението в прасците и намалява натрупаната умора, която може да бъде значителна след цял ден драпане в пръхкав сняг. Ъгълът, под който застава крака ви, позициониран върху коконата спрямо снегоходката може да бъде различен при различни модели като това е от значение за техничността – при нашите модели той варира между 16 (умерено стръмен терен) и 19 градуса (много стръмен терен).

 

Ще отделим специално внимание на системата за задържане върху фирнован сняг и леко заледен терен – т.нар. шина и котките в снегоходката (точки 5 и 6 в схемата), защото те са много важен елемент и обикновено там ще откриете съществени разлики при избора си.

 

Много е важно да знаете, че при стръмен заледен терен снегоходките не могат да заместят адекватни алпийски котки.

 

Когато преминавате през пасаж, където се затъва, но горната част на снега е заледена снегоходката може да ви бъде от полза единствено, ако разполага с добри котки. Добрите котки са изработени от стомана (или карбонова стомана в по-леките модели) и имат редица зъбци с различна големина, за да покрият различен по твърдост сняг. Колкото по-солидна е котката на снегоходката, за толкова по-некомфортен терен е подходяща. Шините (още наричани релси) са разположени странично и са от голяма полза в такива условия, защото не позволяват странично прихлъзване на крака по склона и добавят стабилност в позицията ви дори, когато наклона е по-голям. Ако предвиждате по-техничен терен трябва да следите за наличието на шипове и в задната част на снегоходките, защото те ви помагат при слизане, когато центърът на тежестта е изнесен назад.

 

Вече сте запознати с основните части на снегоходките и имате представа от разликите в тяхната конструкция. Но как да изберем подходящ модел за нас?

 

Трябва да си зададете следните въпроси:

 

Колко килограма тежа заедно със зимната ми раница?  

  • 70-75 кг (с раницата) - можете да се насочите към т.нар дамски снегоходки, които са с дължина 20-22 инча. Те са достатъчно широки, за да ви задържат над снега и достатъчно компактни, за да не ограничават ходенето.
  • Между 75 и 90 кг (с раницата) - по-добре да се насочите към снегоходки с дължина 24-26 инча.
  • Между 90 и 115 кг и нагоре – за вас са подходящи XL моделите с дължина 29-30 инча.

 

Важно е да имате предвид, че в много дълбок и пръхкав сняг снегоходките ще облекчат значително придвижването, но няма да елиминират напълно затъването в снега.

 

Какви преходи правя?

 

Ако сте фенове на дългите, но не прекалено технични преходи  можете да заложите на модел от по-ниския ценови диапазон. Това, което ще ви липсва в такъв модел са шипове в задната част за слизане, релсите (шината) ще бъде по-къса и системата за връзване ще е по-стандартна. Taкива са Tubbs TRK и Tubbs RDG (в RDG притежавате BOA система за фиксиране).

 

Ако редовно се озовавате на по-труден и техничен терен, където има големи наклони, пасажи с по-заледен сняг, съветваме ви да заложите на модели като Tubbs ALP, Tubbs VRT. В тях ще откриете изключително стабилни котки, шини, задни шипове за слизане, кокона с 19 градуса ъгъл и бързи и лесни за фиксиране системи за връзване. Добър избор са и моделите на Atlas MTN – алуминиевата рамка и специфичната форма правят тези снегоходки много маневрени и универсални, когато не газите в много дълбок сняг.

 

Ако търсите скорост – планинско бягане, скоростен трекинг – можете да заложите на Atlas Helium – ултралеки и много комфортни, те имат големи отвори за сняг, които намалят теглото и позволяват бързо придвижване.

 

Ходенето със снегоходки става все по-лесно и приятно с новите „flex” гъвкави снегоходки, които са едновременно леки и се адаптират към терена. Taзи технология позволява снегоходката да се огъва по естествен начин и намалява напрежението върху ставите на глезените, таза и колената при дълго ходене. Въпреки това е полезно да знаете някои базови похвати за по-голяма стабилност както в дълбок сняг, така и на твърд фирн.

 

Лек наклон

Ходенето по лек наклон със снегоходки не се различава особено от обичайната ви походка като изключим малко по-широкия разкрач, който при модерните снегоходки е сведен до минимум. Новите модели с по-тясна конструкция са подходящи дори за бягане.

 

 

Умерено стръмен наклон

Изкачвайте се нагоре в права линия като образувате буквата V със снегоходките без да ги закачате една за друга. Центърът на тежестта е изместен напред, а щеките се разполагат в страни.

 

 

Много стръмен наклон

Ако наклонът стане много стръмен, стъпвайте настрани като по стълба. Този подход е подходящ единствено в податлив, мек сняг, на заледен твърд сняг може да се подхлъзнете. Тук от помощ идва добрата назъбена релса, която е важна за по-техничните модели, тъй като играе ролята на „котка“ дори, когато не стъпвате с натиск, концентриран в предната част. За изкачването на стръмен наклон в помощ е добрата повдигаща се кокона, която улеснява изкачването и намалява натоварването върху прасеца и ахиледа.

 

 

Твърд сняг, фирн

На твърда повърхност, със сила забивайте шиповете на снегоходките, така че шината и зъбите на вградената котка да ви задържат. Различните модели разполагат с котки с различна стабилност – внимателно разгледайте дали шината има остри зъбци с достатъчно голяма площ да ви задържи на труден терен.

 

 

Слизане по склон надолу

Преместете центъра на тежестта назад като се осланяте на коленете си, правейки големи крачки със задната част на снегоходката стабилно забита в снега.

 

 

Ако обичате да се намирате сред природата, не е нужно да се ограничавате от планинските пътеки само, защото е паднал дълбок сняг. Стига да знаете как да използвате ефективно снегоходките си, така че да ви заведат навсякъде, зимата ще стане любимия ви сезон.

 

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ТУРИСТИЧЕСКАТА И КЪМПИНГ ЕКИПИРОВКА С НАШИТЕ СЪВЕТИ:

Назад към всички статии