Как да изберете най-подходящата за Вас палатка?

 

Всички ние сме прекарвали не малко часове в това да обмисляме каква палатка да си вземем, така че напълно да отговаря на всички наши изисквания: ако е възможно да бъде подходяща за море и планина, да бъде лека, но едновремено с това и стабилна, да ни защитава от проливни дъждове и бурни ветрове, но същевременно да бъде проветрива, особено в горещите слънчеви сутрини, да неутрализира образуването на конденз и да предлага екстра пространство за лагеруващите и техния багаж. Обикновено, ако избързаме и действаме импулсивно при избора си, в някакъв момент по време на ваканцията започваме да се чудим дали този модел палатка е бил най-подходящия за нас. Ето затова бихме искали да ви дадем няколко полезни съвети и насоки, които да ви ориентират и да ви помогнат в селектирането на най-подходящата за вас палатка.

Ето и основните критерии, с които според нас, трябва да сте наясно преди да изберете вашата палатка:

1. Теглото и обема на палатката (в сгънато състояние) от значение ли са за вас?
2. Колко души очаквате да спят във вашата палатка?
3. Къде смятате да лагерувате?
4. Какъв бюджет сте готови да отделите за вашата нова палатка?

 

1. Теглото и обема на палатката (в сгънато състояние) от значение ли са за вас?

 

Сгъната къмпинг палатка спрямо сгъната трекинг палатка

 

Според нас това са най-важните фактори, с които препоръчваме да бъдете наясно преди да започнете да избирате палатка. Преди всичко е хубаво да знаете за какъв вид туризъм смятате да използвате палатката:

  • Теглото и обема на палатката (в сгънато състояние) СА от значение за вас* – в този случай смятаме, че желаете да използвате палатката за пешеходен (преходен, трекинг) туризъм, т.е. буквално да носите палатката на гръб. Разбира се, в този случай всеки грам от вашата екипировка е от съществено значение и затова палатката трябва да бъде с максимално олекотено тегло и компактни размери в сгънато състояние, за да бъде удобна за носене. За всеки от нас теглото и обема са субективни понятия, тъй като ще се съгласите, че двама души с различно тегло ще усещат разлика в натоварването при носене на аналогична раница.  Ето затова ще се опитаме да стандартизираме, доколкото е възможно, килограмите на туристическите палатки според критерия „колко местна“ е палатката. Относно размера в сгънато състояние, препоръчваме ви сами да прецените дали посочените в спецификациите размери ще ви позволят лесно и безпроблемно да пренасяте палатката по време на преходи.

 

Разпъване на ултралека палатка

 

*Бъдете внимателни, когато избирате туристическа палатка, тъй като т.нар. бързоразпъващи се палатки (pop up) предлагат ниско тегло, но пък за сметка на това размери в сгънато състояние с голям диаметър, което значително ще ви затрудни при носене на гръб.

 

Бързоразпъващи се pop up палатки

 

  • Теглото и обема на палатката (в сгънато състояние) НЕ СА от значение за вас – в този случай приемаме, че търсите палатка за къмпинг ваканции, т.е. няма да ви се налага да носите палатката на гръб, а в автомобил. Палатките за къмпинг са съществено по-тежки от туристическите и по-обемни в сгънато състояние, тъй като предлагат екстра пространство в спалните помещения, широки антрета, където да съхранявате вашия багаж и да разполагате къмпинг мебели, екстра височина, така че да ходите изправени в тях и да не изпитвате неудобство. Палатките за къмпинг са създадени, за да ви доближат максимално до комфорта на вашия дом, т.е. приема се, че вие не само ги използвате за подслон, но вече имате възможност да прекарвате повече време в тях, да готвите, да си почивате, да хапвате и да се забавлявате. Най-често при този тип ваканции пътувате с автомобил до мястото, където ще къмпингувате, изваждате палатката от автомобила, разпъвате я, прекарвате страхотна къмпинг почивка, след което я събирате и поставяте обратно в багажника. За пример една триместна палатка за къмпинг е с тегло не по-малко от 8 кг. Килограмите в този случай не са от значение, но пък бихме искали да ви обърнем внимание върху това винаги да имате едно наум относно обема на палатката в сгънато състояние. Колкото повече пътувате и къмпингувате, толкова повече очарование намирате в този вид туризъм и с всяко следващо пътешествие ще желаете да добавяте по нещо ново към вашата екипировка – нова сгъваема маса, стол, фризер, фенер, барбекю, легла и постелки и други аксесоари. Затова винаги мислете как ще разпределите и подредите екипировката си в автомобила, така че да не бъдете затрупани от багаж и да пътувате спокойно и безопасно.

 

Къмпингуване с голяма семейна палатка

 

  • Теглото и обема на палатката (в сгънато състояние) СА ДО известна степен от значение за вас – в този случай приемаме, че търсите мултифункционална палатка, която да използвате и за туризъм и за къмпинг ваканции. Все повече производители предлагат такива варианти за хора, които не желаят да инвестират в две или повече палатки (напр. една за преходи, една за къмпинг и т.н.) Мултифункционалните палатки не са толкова тежки или обемни в сгънато състояние както палатките за къмпинг - предлагат тегло, което да позволява носенето на палатката на гръб при не много дълги разстояния (например преход до 2-3 часа) и са относително комфортни от гледна точка на това, че разполагат с достатъчно пространство в спалното помещение и отделно място, където да съхранявате багажа си. Имайте предвид, че голямата част от мултифункционалните палатки не предлагат достатъчна височина, така че да стоите изправени в палатката. За пример една мултифункционална триместна палатка е с тегло около 5 кг. В тази категория добавяме и т.нар. фестивални (festival) палатки, които са характерни за по-младите представители на къмпинг туризма с това че са по-евтини и са изключително удачни за едно – двудневни ваканции на открито и обикновено са съпътствани с някакво мероприятие на открито.

 

Къмпинг с мултифункционални палатки

 

Дотук засегнахме темата относно дали теглото и обема на палатката в сгънато състояние са от значение за вас. След като вече имате идея към какъв тип палатка да се насочите трябва да помислите върху това колко души ще спят във вашата палатка.

 

2. Колко души очаквам да спят в моята палатка?


Ако например ви предстои преход следващата седмица и очаквате, че ще бъдете сам в палатката, това не означава автоматично да се насочите към едноместни палатки. Когато инвестирате в екипировката си, Ви съветваме да мислите поне за две – три години напред. Следващата седмица може да бъдете сам, но по-следващата седмица вашата половинка може да реши да ви придружи или пък детето ви догодина вече да бъде достатъчно голямо, за да споделя къмпинг емоциите с вас. Затова ви съветваме, ако съществува дори и най-малката възможност член на вашето семейство да започне да Ви придружава по време на ваканциите сред природата, задължително му осигурете място, за да не съжалявате впоследствие, че сте взели с едно място по-малка палатка.

Според мястото за спане в тях палатките биват:


Всеки един производител налага различни критерии и стандарти относно това колко пространство заема един възрастен човек в легнало положение, но всички компании – производители на палатки са единодушни в това, че спалното помещение трябва да бъде използвано изцяло и всяка част от него да бъде максимално оползотворена. Именно затова една лека триместна палатка за преход може да ви се стори наистина с ниско тегло, но това най-вероятно ще бъде за сметка на тясното пространство вътре в нея. И въпреки че идеята на туристическите палатки (тези за преходи) е само да Ви подслонят за през нощта, т.е. разпъвате, спите и събирате, все пак е хубаво да помислите върху това, че, за да поднови силите си и да продължи прехода на следващия ден човек се нуждае от здравословен и хубав сън - а това не винаги се случва, особено, ако му е било тясно и се е чувствал в палатката като в „консервна кутия“.

 

Размери графика на палатка Robens Lodge 3

 

Ето защо бихме искали да ви посъветваме независимо дали си избирате двуместна туристическа палатка или шестместна къмпинг палатка винаги да обръщате специално внимание на графиката (чертежа по-горе) на палатката. Всяка компания, производител на палатки, трябва да предлага графика на пода, разпределение на спалното помещение, антрето, входовете, височините на вътрешното помещение (inner) и на палатката като цяло. Обикновено на тази графика са изобразени и хората, които биха могли да спят в спалното помещение според компанията производител, но ние ви съветваме да игнорирате показаните на графиката хора и още преди да се спрете на конкретен модел палатка, то да симулирате в домашни условия размерите на спалното помещение, така че да придобиете реална представа за това с колко души бихте могли да делите палатката без да изпитвате неудобство. Когато експериментирате, не забравяйте да отбележите, че всички палатки се стесняват към върха си (т.е. ъгъла, който се сключва между пода на палатката и нейните стени не е 90 градуса, а е по-малък – всичко това се определя от конструкцията на палатката и формата на рейките, но при стандартни куполни (dome) конструкции – с форма на покрив, правилото е, че при по-ниски палатки ъгъла между пода и стените е доста по-малък от 90 градуса, което допълнително ограничава пространството в спалното помещение. Изводът е, че в повечето случаи трябва да намалим с едно място спалното помещение. Т.е., ако палатката е двуместна, двама души биха могли да спят в нея, но може да изпитат дискомфорт, палатка за трима би могла да приюти трима души, но за безпроблемен и здравословен сън бихме я препоръчали за двама души и т.н.

 

Наблюдаване на залез от палатка

 

Нашите наблюдения са, че за здравословен сън човек с тегло 80 кг. и височина 182 см. се нуждае минимум от 60 см ширина и 210 см дължина. Разбира се, някой хора се нуждаят от малко повече, други от по-малко пространство, затова ви препоръчваме да симулирате в домашни условия и да прецените най-удачния за вас размер, след което да пресметнете дали ще бъде достатъчно за палатката, на която сте се спряли или ще трябва да изберете с едно място по-голям модел.

 

След като вече сте определили типа на палатката и колко местна да бъде ви препоръчваме да помислите и над това къде смятате да лагерувате най-често с нея.

 

3. Къде смятам да лагерувам?


Мястото, където ще къмпингувате най-често, е важно, защото то може да ви насочи към това на какви платове и конструкция на палатката да заложите. Не е едно и също дали ще използвате палатката на горещи места, където ще бъде изложена често на слънце – например по морския бряг или пък високо в планината, където въздухът е студен и влажен, по-често вали и духа вятър. Разбира се, може да разпъвате палатката си и в планините и по морето, но ако например знаете, че си търсите палатка, с която да прекарвате летните си ваканции на морски къмпинги, тогава може да ви дадем няколко полезни съвети, които да ви улеснят в избора и да ви гарантират по-дългогодишна употреба на палатката.

 

На море с палатка

 

Край Морето: Когато си избирате палатка и знаете, че през повечето време ще я използвате край морето, най-важните елементи, за които трябва да следите са платовете и колко проветрива е палатката. Слънцето край морето е най-силно и вредно, тъй като се отразява не само във водата, но и в пясъка, в резултат на което платът на вашата палатка поема голяма част UV лъчения. Така, както са вредни за човешката кожа, UV лъчите амортизират по-бързо плата на палатката като го изсушават и избеляват докато не започне да се къса дори и от най-малкия ветрец. Ето затова е хубаво да заложите на по-светли цветове на плата на палатката – така той ще се нагрява по-слабо и няма да поглъща в такава степен слънчевите лъчи за разлика от по-тъмно оцветения плат. Съществуват и импрегниращи спрейове, с които да третирате платовете и значително да удължите техния живот.

 

Голяма семейна палатка край морето

 

Другият основен фактор при морския къмпинг е палатката ви да бъде максимално проветрива. Задължителни са комарниците (допълнителни мрежести панели, през които палатката диша, а насекомите нямат достъп до вътрешността й) на всеки един вход на палатката, ако има такива и на спалните помещения, още по-добре. Освен това бъдете сигурни, че палатката разполага с вентилационни панели отпред и отзад на покривалото – благодарение на този ефект студения въздух отвън навлиза през основата на палатката и избутва топлия въздух навън като неутрализира до минимум образуването на конденз в палатката. Ако имате възможност да изберете палатка с повече от един вход, задължително ви го препоръчваме при този тип ваканции – изключително удоволствие е сутрин рано, когато слънцето започне да напича, да отворите двата или трите входа на палатката и да образувате течение в нея. Като допълнение към палатките за морски туризъм – не забравяйте да се снабдите с колчета с дължина поне от 30 см за осигуряване на палатката, тъй като стандартните колчета няма да ви бъдат особено полезни, ако се налага да разпъвате палатката си върху пясък.

 

С мотор и палатка на къмпинг в планината

 

В планината - тук според нас най-важно е да се сдобиете с палатка с висок воден стълб (мин. 3000 мм) за да бъдете защитени срещу метеорологичните условия. Вентилационните панели на палатката са задължителни, за да намалите максимално ефекта от образуване на конденз, комарниците на входовете са препоръчителни.

 

Ще забележите, че към описанието на всяка една палатка е упоменат водния стълб на покривалото на палатката, както и този на пода на палатката. Терминът „воден стълб“ измерва в милиметри налягането на обема вода върху 1 кв.см. от плата, който е необходим, за да пропусне капчици през него. Или обяснено с пример, ако използвате 1 кв.см. парче плат, което е с показател 2000 мм воден стълб и го прикрепите в основата на съд с формата на парчето плат и височина на съда 2000 мм (2 метра), то може спокойно да напълните този съд догоре с вода без да се притеснявате, че парчето плат в основата ще пропусне. Този пример важи и за платове с водни стълбове 5000, 6000, дори и 10000 мм като височината на напълнения с вода съд ще бъде съответно 5, 6 и 10 метра. Същата е и логиката при измерване на водния стълб на подовете на палатката.

 

Капки вода по плат на палатка

 

Като стандарт за водонепропусклив плат е приет такъв с минимум 1000 мм воден стълб. По отношение на платовете на палатките 1500 мм се приема като минимум, за да бъдете защитени при по-леки дъждове, 2000 мм се смята за напълно достатъчно по нашите географски ширини, а в случай, че искате да си гарантирате екстра защита, то 3000 и повече мм воден стълб би трябвало да Ви осигурят спокойствие, дори при къмпингуване в напоителни и продължителни дъждове, комбинирани със силен вятър. (вятърът е също фактор, който оказва натиск и въздейства върху водния стълб на плата).

 

  • Какви платове се използват?

В 95% от случаите основната материята на външния плат е полиестер или специален тип найлонов плат, който в олекотените за преходи палатки е доста по-ефирен и в чести случаи силиконизиран, за да бъде спестено от общото тегло на палатката. По-големите палатки (тези за къмпинг) също използват полиестерен плат, който е доста по-плътен и тежък, в най-високите класове семейни палатки се среща и полипамучен плат (смес от полиестер и памук), който въпреки че е най-тежък, обемен и плътен, предлага най-голяма издръжливост във времето и определена степен на изолация. Това е причината зимните палатки за къмпинг, в които може да се вграждат печки за отопление, да използват полипамучна материя.

 

На къмпинг с полипамучни палатки

 

Често ще забележите в описанието на повечето палатки термина "двуслойна", което означава, че спалното помещение в една палатка е обособено и разделено от външния плат чрез дишащ фин доста по-тънък полиестерен или найлонов плат. Благодарение на наличието на два слоя платове се образува филтърен ефект, за да се намали значително образуването на конденз и появата на капчици и влага в спалното помещение.

 

  • Лепени шевове (тъй като основния плат – покривалото – е съставен от няколко парчета плат, зашити помежду си, бъдете сигурни, че върху тези шевове е нанесен слой лепило, който да не позволява навлизането на вода през дупките на шевовете)
  • Непромокаеми ципове (в повечето случаи е добавен защитен ръкав за отблъскване на водата)

 

  • Какви типове конструкция съществуват? Съществуват доста видове палаткови конструкции, но за да бъде по-лесно нека основно ги разделим на 4 групи:
  • Куполна конструкция (dome)
  • Тунелна конструкция (tunnel)
  • Иглу конструкция (igloo)
  • Геодезическа конструкция (геодезическа мрежеста структура с множество пресечни точки на рейките)


Първите 3 вида конструкции са широко използвани както в туристическите палатки, така и при палатките за къмпинг, като съществуват и комбинации между тях. (например, хибридна конструкция между купол и тунел). Геодезическите намират приложение най-вече при експедиционни и височинни зимни лагерувания при екстремни метеорологични условия.

 

  • Какви видове рейки съществуват?

Рейките това са твърдите или надуваеми свързващи елементи, благоарение на които палатката придобива форма и височина. Основните видове рейки, използвани в конструкциите на палатките са следните: 

  • Рейки от фиброво стъкло: най-разпространените и използвани рейки при палатките за къмпинг и мултифункционалните палатки. Относително здрави са и трайни, добрата новина е, че дори и да ви се счупи такава рейка, лесно и евтино може да бъде подменена.

 

  • Рейки от алуминий: леки и трайни рейки, като масово намират приложение в туристическите палатки за преходи, тъй като спомагат за максималното редуциране на теглото на палатката.

 

  • Рейки от карбон: изключително леки рейки, като намират приложение в най-високите класове туристически палатки за преходи. Недостатък тук е, че са по-крехки и все още трудно се откриват резервни секции за тях.

 

  • Рейки от стомана: най-здравите и надеждни рейки, които намират приложение единствено в семейните (големи) палатки за къмпинг. Благодарение на тях конструкцията е максимално надеждна и с възможност да поеме натоварване от пориви на вятъра с над 100 km/h. Недостатък при тях е, че са тежки, обемни и палатките с конструкция от стоманени рейки могат да бъдат транспортирани единствено чрез превозно средство.

 

  • Надуваеми рейки или камери: все повече набират популярност към момента при семейните (големи) палатки за къмпинг. Позитивите при тях са бързото и лесно надуване чрез ръчни или електрически помпи и надеждна конструкция (при пориви на вятъра конструкцията се накланя и се връща в нормална позиция без опасност от счупване както при твърдите рейки). Недостатък е, че въпреки че са доста дебели и защитени в специални ръкави, някоя от надуваемите камери може да се спука поради пренапомпване, неправилна експлоатация или морално остаряване, което би наложило в някои случаи лесен (само залепване), а в други по-сериозен ремонт (смяна на камерата).

 

Игра пред палатката

 

4. Какъв бюджет сте готови да отделите за вашата нова палатка?

 

В сегашни дни цените палатките варират в изключително широк диапазон – от около 50 лв до 4000-5000 лв, дори и повече. Срещат се и такива за около 25 лв, но в никакъв случай не ви препоръчваме да се спирате на палатка с такава цена – обикновено тези палатки не са водоустойчиви и дишащи, не могат да ви защитят в случай на лошо време, рейките са изключително чупливи, а циповете често захапват и разкъсват материята.

Независимо къде лагерувате, не забравяйте, че най-важното е да бъдете защитени, а палатки с подозрително ниска стойност не могат да ви гарантират това!

  • Палатките за туризъм (преход) стартират от около 150 лв и достигат до 2000 лв като факторите са следните: колкото по-лека, лесна за разпъване, просторна и функционална, с обемно антре за съхранение на багаж и готвене, то толкова цената на палатката прогресивно расте. Ако все пак бюджета ви е ограничен, Ви препоръчваме да направите личен избор кое е по-важно за вас - максимално ниско тегло и компромис с вътрешното пространство или допълнително тегло, което ще трябва да носите на гръб, но за сметка на повече място и комфорт в палатката.

 

  • Палатките за къмпинг стартират от около 300 лв и достигат до около 4000 лв като тенденциите са следните: колкото по – голяма и с по-висок воден стълб е палатката, толкова по-скъпа е и обратно. Други елементи, които могат да оскъпят палатките за къмпинг са използвания материал в платовете на покривалото (полипамук например – комбинация от полиестер с памук), технологията на конструкцията на палатката (надуваемите конструкции например) и др. Ако все пак бюджета ви е ограничен, Ви препоръчваме да изберете модел, достатъчно обемен за нуждите Ви и подходящ за мястото, където планирате най-много къмпинг ваканции (ако е край морето - с повече входове, комарници, проветрение и издръжлив на UV лъчи външен плат).

 

  • Мултифункционалните палатки комбинират двата изложени по-горе модела , може да ги намерите на цени между около 100 лв и 1000 лв. Ако все пак бюджета Ви позволява, ви съветваме да заложите на две палатки – една за туризъм (преходи) и една за къмпинг. В случай, че трябва да заложите на една палатка, която да комбинира пешеходния и къмпинг туризъм, ви препоръчваме да започнете от обема (вътрешното пространство) на палатката.

 

Надяваме се поне малко да сме били полезни и да сме ви помогнали в селектирането на най-удачния за вас модел палатка! Ако имате каквито и да е въпроси, всички ние от екипа на CampingRocks ще се радваме да отговорим на тях и да споделим с вас натрупания до момента опит от пътешествията ни по широкия свят и в нашата родина.

 

Гледка залез с палатка

 

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ТУРИСТИЧЕСКАТА И КЪМПИНГ ЕКИПИРОВКА С НАШИТЕ СЪВЕТИ:

Назад към всички статии