Как да изберем електрониката си за планина?

 

В модерния свят всичко се движи от електроника като планинската екипировка не прави изключение. На всеки се налага да избере челник, зарядна станция, пауър банк, лампички за палатка, устройство против комари и тн. Как, обаче, да направим добър избор, когато спецификите на тези продукти са ни Тъмна Индия? Зад всяко електронно устройство стоят редица символи и числа, в които човек може да се изгуби – тази статия цели да разбули този своеобразен код и да ви помогне да изберете по-лесно електрониката си за планина.

 

Зарядни батерии, пауър банк устройства и презареждаеми (акумулаторни) батерии

 

Електрическият ток е явление, при което електрически заряди (електрони) се движат насочено под въздействието на електрично поле. Токът има „големина“ – тя е равна на заряда, преминал за единица време през напречното сечение на проводника. Бележи се с I и се измерва в ампери – А е един от символите, които редовно срещаме в спецификациите на електронните устройства. Големината на тока често се нарича „ампераж“ разговорно. Защо ни интересува ампеража?

 

1 A = 6.24150907 x 1018 eлементарни заряда в секунда (1 кулон/секунда)

 

Капацитет на батериите

 

Колко ампера е способна да поддържа дадена батерия в рамките на 1 час? Това може да се изчисли и то представя т.нар Ah – ампер час. На повечето батерии, зарядни станции, зарядни устройства и пауър банк машинки ще откриете мерна единица mAh – която е по-удобно представяне на Ah или просто казано Ah, умножени по 10-3 = милиампер час. Т.е в mAh е представен капацитета на батерията или способността й да изпрати определено количество заряд в електрическата си верига в рамките на 1 час. Още по-просто казано – това е капацитетът на батерията – големината ток, която е способна да отдаде за 1 час.

 

Капацитет на зарядните батерии

Снимка: electrontogo.com

 

Пауър банк устройствата в магазините, например, представят показатели от 1000 до 20 и дори 30 000 mAh. Дали това ни стига? И всъщност колко точно ни е нужно да бъде мощен пауър банка, който купуваме? Зависи какво искате да заредите. Ако искате да заредите смартфон, например, Samsung Galaxy s22, той има капацитет от 3590 mAh (можете да откриете колко mAh е батерията на вашия телефон в интернет или в упътването му). Т.е пауър банк с капацитет от 2000 mAh не е достатъчен за пълно зареждане на телефона. За сметка на това зарядна батерия с капацитет 10 000 mAh може да го зареди цели 2 пъти от 0 до 100%. НО тръгвайки на преход ние носим различни неща – помпа за палатка, GPS часовник, телефон, челници... част от тях можем да заредим напълно вкъщи и батериите им издържат достатъчно дълго, но друга част може да се наложи да презареждаме по-често. Хубаво преценете кое със сигурност ще има нужда от зареждане и сумирайте колко mAh най-малко са ви необходими. Предвид бързото падане на батериите в студено време и в зони без обхват, препоръчваме за преходи да се използва пауър банк с минимум 10 000 mAh капацитет.

 

Скорост на зареждане (Quick Charge)

 

Напрежението (волтаж) представя скоростта (енергията) на електроните и се измерва във волтове (V). Още един символ върху кутията на вашите устройства.

 

Т.е ампеража показва какво количество ток може да поддържа устройството и да го предаде по веригата, а волтажа показва колко бързо става това.

 

Защо се казва напрежение? Защото това колко бързо се движат електроните зависи от електричния потенциал или по-просто казано напрежението, което им е наложено от електричното поле, т.е силата на електричното поле.

 

Колкото по-бързо се движат електроните, толкова по-голяма енергия имат съответно по-бързо се „стопява“ капацитета на батерията. Затова, когато едно зарядно устройство работи на 5V, например, то поддържа ток с големина 3А, а при работа на 9V, може да поддържа ток с големина 2А. Това е причината по-бързото зареждане на вашите устройства да изхабява капацитета на вашия пауър банк по-бързо.

 

Водоустойчивост и устойчивост на удари

 

Друг важен фактор при избора на пауър банк е коефициента на удароустойчивост и водоустойчивост. Особено, когато избирате устройството за планинска употреба, където риска от намокряне и изпускане е значително по-висок.

 

За защитата от проникване на вода можете да погледнете т.нар. IPX индекс. Всяко устройство се подрежда в скала от 0 до 10 като за тази цел се прилагат стриктни тестове.

 

 

IPX0 – Няма защита от проникване на вода.

IPX1 – Защита от ситни капки. Тестът трае 10 мин на воден капчук с 1 интензитет 1 мм/минута.

IPX2 – Защита от ситни капки при различна позиция на устройството, измерват се минимум 4 позиции под ъгъл 15 градуса една спрямо друга, а интензитетът на водната струя е 3 мм/мин.

IPX3 – Силно пръскане с вода. 5 минути с интензитет от 10 литра/мин.

IPX4 – Плискане с вода от всички посоки. 10 минути.

IPX5 – Солидно пръскане с вода за 3 мин – 12.5 литра/мин.

IPX6 – Силна водна струя. 3 мин. при налягане от 100 kPa, 100 литра/мин.

IPX6K – Силна водна струя, 3 мин при налягане от 1000kPa, 100 литра/мин.

IPX7 – Потапяне до 1 метър под вода. 30 минути на дълбочина от 1000 мм.

IPX8 – Потапяне на 1 метър или повече под вода. Обикновено на 3 метъра под водата.

IPX9K – Мощна, гореща водна струя. 3 минути на 14-16 литра/мин от вода с температура 80 градуса.

 

Удароустойчивостта обикновено бележи от каква височина може да падне вашето устройство без да се повреди като това може да е 1 м или повече.

 

След всичко това, нека разшифроваме един примерен модел пауър банк на Nitecore:

 

 

Toва е пауър банк с Li-ion батерия с капацитет от 10 000 mAh (т.е може да зареди един смартфон от 0 до 100% два пъти). Максимален капацитет можете да получите при работа на устройството на 3.85 V. При скорост на зареждане в режим с напрежение от 5V можете да разчитате на капацитет от 6400 mAh. Устройството се зарежда по-бавно на 5V с ток от 2.4А и по-бързо при напрежение от 9V като максималния поддържан ампераж пада на 1.68А. Можете да заредите вашите устройства в 2 порта: USB-C с три режима на зареждане – бавен 5V с ампераж от 3А, среден 9V с ампераж от 2.22А и бърз 12V с ампераж от 1.68А; USB-A – сходни характеристики с малки разлики. Този модел на Nitecore е с индекс IPX5, което означава, че издържа на силно пръскане с вода, т.е е защитен от дъжд, но не е подходящ за потапяне под вода. 

 

Избор на челници, фенери и прожектори

 

Изискванията за челник или фенер за планинска употреба стават все по-големи с напредването на технологиите. Търси се комбинация от няколко съществени качества: леко тегло, висок интензитет на светлината, широко поле на осветяване, далечен обхват на осветяване, издръжлива батерия (дори в студено време), водо- и удароустойчивост, и множество режими – за нощно виждане, разсеяна светлина, фокусирана светлина, аварийни режими и тн.

 

Лумени – сила на светлината

 

Лумените, най-просто казано са количеството светлина, което се излъчва от челника.

 

Колкото по-мощен е даден прожектор, толкова по-силна и широкообхватна светлина предоставя, но толкова по-бързо стопява батерията си. Затова най-мощният режим на осветяване обикновено се използва в екстремни ситуации за кратко, а през останалата част от времето се залага на по-слаби режими. С напредване на технологиите ще откриете модели с интензитет на светлината над 3000 лумена, което е много силна светлина и не е необходимо да поддържате този режим, за да се придвижвате безопасно в планината, да бягате или да карате колело. За употреба в планината се нуждаете от около 300 лумена.

 

В повечето случаи по-силният челник се оказва и по-тежък. Затова е хубаво да прецените за какво ще го ползвате. Например, за планинско бягане се нуждаете от ултралек челник със стабилно окачване, който не се мести при движение. Повечето модели, които отговарят на това условие притежават интензитет от около 170-200 лумена, макар че високият клас челници за бягане могат да достигнат 800 лумена. Ако челникът се използва за професионална употреба – планински спасителни служби, експедиции, пещернячество и т.н., има страхотни модели с максимален интензитет от 1800-3000 лумена, които съчетават множество полезни качества освен силната светлина.

 

Колкото повече лумена предоставя фенера, толкова по-голяма е дължината на светлинния сноп – разстоянието, което осветява в максимален режим. Повечето модели в днешно време имат опция за различен ъгъл на осветяване – фокус на светлината в определена точка и разсеяна светлина, която дава равномерна видимост, но на по-близко разстояние. Например, за трекинг равномерната светлина е по-подходяща, за да виждате добре неравности в близост до вас по пътеката. За колоездене, колкото по-далеч стига светлинния сноп, толкова по-добре.

 

 

Какво вещае бъдещето и новите технологии?

 

С напредването на технологиите и все по-доброто разбиране на квантовите феномени, науката цели да постигне оптимално осветяване с естествени цветове и по-ясна картина. Например, Nitecore, с които ние работим, разработват т.нар UHi LED серия съвместно с NiteLab. UHi продуктите използват високи интензитети на лъча и увеличават плътността на светлината като повишават излъчвателната повърхност (Ligh emitting surface = LES). Така се постига оптимален светлинен ефект и по-голям диапазон на осветеност. UHi LED предлагат светлинни източници от ново поколение, които предстои да завземат изцяло пазара на челници и фенери както за професионална, така и за конвенционална употреба. Пример за малък прожектор, използващ тази технология е MT2A Pro, който е част от UHi 20 серията на марката (20 W максимална мощност). Тази серия се отличава с ултра минимиалистичен дизайн с осветителна площ от едва 2.26 мм2 (с 41% по-малка от тази на обикновените LED прожектори, които притежават средна площ от 3.83 мм2) като същевременно предлага плътност от 876 лумена/мм2, което е с 43% по-голяма плътност от тази на обикновените LED прожектори, които достигат средно до едва 611 лумена/мм2. Така Uhi продуктите осигуряват много по-мощна и концентрирана светлина спрямо други продукти със същия или сходен интензитет.

 

Батерии и живот на батерията

 

По-добрите модели използват литиеви батерии, които са добър избор за планина, тъй като понасят студа много по-добре от алкалните. Презареждаемите никелови хибриди (NiMH) също са чудесен избор. На пазара вече има и модели, които са проектирани за студено време и не губят свойствата си дори при екстремни температури от -40 градуса.

 

Модерните челници предлагат опция да използвате няколко типа батерии като включват в комплектите си презареждаеми литиево-йонни батерии, които понякога дори притежават собствен слот за зарядно устройство, за да можете директно да ги включите за зареждане без специално зарядно за батерии. 

 

 

Тези акумулаторни батерии предлагат дълъг живот, често с над 500 зареждания, което ги прави подходящи за планински приключения, изгодни от финансова гледна точка и щадящи природата. Акумулаторните батерии са множество различни размери и модели като се бележат с цифрова комбинация (каква точно батерия е необходима за вашия челник, можете да видите в упътването му). Цифровата комбинация идва от химическата природа на батерията и размерите й.

 

Например: LR1154 батерия:

L = alkaline (алкална)

R = round (цилиндрична)

Номинална дължина ~ 11 мм

Номинална височина ~ 5.4 мм

 

Освен точния модел за нашето устройство, можем да се ориентираме по същите спецификации, които следим при избора на пауър банк, тъй като концепцията е сходна. Отново разполагаме с информация за капацитета на батерия в mAh като тук може да варираме от 2000 до 6000 mAh във високия клас зареждаеми батерии. Напрежението също е посочено като е съобразено с капацитета и най-често е около 3.7 – 4.2 V. При повечето батерии мощността е посочена във Wh (ват час).

 

Wh се пресмятат като се умножава амперите и волтажа на батерията. Например, батерия с 12 V напрежение и капацитет от 100 Ah има мощност от 12 х 100 = 1200 Wh.

 

Винаги е разумно да носите допълнителна батерия особено, ако планирате продължителен преход в зимни условия.

 

Част от челниците не разполагат с тази опция, а могат единствено да се зареждат с USB слот. Те са по-леки и са чудесен избор за бягане и кратки нощни разходки, но за планинарство особено в студената част от годината препоръчваме модели с хибридно зареждане (опция за зареждане в USB и опция за използване на батерии) или с акумулаторна батерия.

 

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ТУРИСТИЧЕСКАТА И КЪМПИНГ ЕКИПИРОВКА С НАШИТЕ СЪВЕТИ:

Назад към всички статии