Как да изберем Спален Чувал? Съвети 2024

 

Наличието на добър и надежден спален чувал е от огромно значение за прекарването на приятна къмпинг почивка и за комфорт при високопланински преходи. На пазара ще срещнете огромно разнообразие от марки, модели, форма, пълнеж и материя, а изборът може да ви затрудни, ако не сте сигурни какво точно търсите. В тази статия ще се опитаме да ви дадем максимално добра представа за общите характеристики, които можете да търсите за къмпинг, за трекинг и за високопланински експедиции.

 

Като начало, преди да влезете в магазина е хубаво да помислите над следните въпроси:

 

  1. За какво смятате да използвате спалния чувал? Ако търсите лек и топъл чувал за трекинг, който ще се носи в раницата на дълги преходи, трябва да се насочите към ТРЕКИНГ моделите. Ако тежестта и обема не са фактор, а чувала ще се използва за къмпинг в близост до колата, насочете се към КЪМПИНГ моделите.
  2. Какви метеорологични условия очаквате и какви температури? Това ще ви даде приблизителен диапазон за Комфорта на спалния чувал.
  3. Колко пари сте готови да инвестирате? Цените варират в голям диапазон - от 50 до 2000 лв.
  4. Колко дълго искате да използвате този спален чувал? Качествените спални чували могат да се използват години наред.

 

Да започнем с разликите между трекинг и къмпинг спалните чували:

 

Идеята на трекинг чувалите е да предоставят максимално ефективна топлоизолация в малък обем (в компресирано състояние) и леко тегло, тъй като идеята е да се побират лесно в туристическа раница и да се носят по време на дълги преходи. За целта те са изработени от олекотени материи като залагат на естествен пух (това са най-леките, компактни и топли модели) или ултралека синтетична изолация и са лишени от някои екстри, които ще откриете в къмпинг чувалите – вградена възглавница, ципове по цялата дължина на чувала и тн отново с цел – минимално тегло. По-голямата част от трекинг спалните чували са с форма тип „мумия“ – по-широки в зоната на главата и постепенно стесняващи се към ходилата – идеята е отново по-малък грамаж и по-добро обгръщане на тялото за по-ефективна топлоизолация, тъй като трекинг моделите често пътуват във високите части на планината, където може да бъде много студено.

 

Къмпинг спалните чували не изискват леко тегло и не е необходимо да бъдат супер компактни, за сметка на това те са изключително комфортни и притежават редица екстри, защото при тях основната концепция е да си почивате седмици и месеци наред по време на лятната ваканция край плажа или язовира. Формата е правоъгълна за пълна свобода на движенията по време на сън, циповете се разкопчават от край до край, така че да можете да използвате чувала и като одеало, ако времето е топло, има вградени възглавници и други екстри.

 

 

Teмпература на спален чувал:

 

Комфорт, лимит и екстремум. Обикновено спалните чували са снабдени с 3 параметъра, които определят за какви външни температури е подходящ вашия чувал. Много е важно да имате предвид, че тези параметри се изчисляват на базата на тестове, проведени в лаборатория и не отчитат субективния фактор, а именно различната устойчивост на хората спрямо студа. Ако считате, че сте „зиморничави“ и често ви е студено, краката и ръцете ви лесно изстиват и се загрявате по-бавно, заложете на чувал, предназначен за една идея по-ниски температури от посочените.

 

Температурата на Комфорт е температурата, при която средно статистическа жена може да спи комфортно в чувала извън палатката. Температурата Лимит е температурата, при която средно статистически мъж може да спи комфортно в чувала извън палатката. Температурата Екстремум е най-ниската температура, при която средностатистическа жена може да оцелее без да изпитва комфорт.

 

Защо делим температурната устойчивост при мъже и жени? В масовия случай, ако сравним мъж и жена със сходно тегло, дамите обикновено имат по-слабо развита мускулатура, която генерира топлина, както и повече мазнина между кожата и мускулите, което кара кожата да се усеща хладна, тъй като е по-отдалечена от кръвоносните съдове. Освен това дамите имат по-бавен метаболизъм, което също води до по-бавна адаптация към студа. Хормоните естроген и прогестерон, които са в по-големи количества при дамите също определят температурата на тялото. Естрогенът свива кръвоносните съдове при студ и води до по-голяма загуба на топлина, а прогестеронът свива кръвоносните съдове в кожата, за да засили потокът на кръвта към вътрешните органи, тъй като те са приоритет в екстремни ситуации, поради което ръцете и ходилата на жените често изстиват по-бързо.

 

Ако търсим по-базово правило, може да се каже, че зимните спални чували притежават Комфорт около -9ºС, а летните – около 2°С като отново трябва добре да прецените къде планирате да използвате чувала.

 

В магазин CampingRocks ще откриете модели с температурен Комфорт от -15ºС (за екстремно ниски зимни температури в планината) до +11°С (подходящи за лятото край плажа). Винаги е хубаво да се уверите за условията, които очаквате да ви посрещнат, например, макар и на ниска надморска височина, температурите край язовирите често падат около и дори под нулата през летните месеци, а дори да планирате преход на височина над 1500 м., ако планът е да спите в хижа, може да се доверите на трисезонен спален чувал и да си спестите излишно тегло в багажа.

 

Поради тази причина ви съветваме при избора на спален чувал да посетите магазин, който предлага адекватна консултация и да обясните от какво точно се нуждаете, за да може специалист да ви насочи към подходящи модели според вашия ценови диапазон.

 

 

Форма:

 

Дали да си вземете спален чувал тип мумия, с правоъгълна или с хибридна форма, зависи от това как възнамерявате да го използвате. За обща употреба и семейно къмпингуване, спалните чували с правоъгълна форма са най-удобни. Те могат да се разтворят напълно и да се използват като завивка при топло време или пък да се съединят и да се превърнат в двоен спален чувал. Спалните чували с форма на мумия са  по принцип най-топлещите. Те също така са лесни за свиване и заемат най-малко място в сгънато състояние. Хибридните спални чували са комбинация от предходните две форми, като съчетават допълнителна топлина с повече място за краката и тялото.

 

Схема: Rei Expert

 

Материя на покритието:

 

Найлонът е лек; Ripstop материята е най-устойчива и издръжлива; Памукът е здрав и добър избор, ако по-голямото тегло не е проблем за вас.

 

Материя на подплатата:

 

Найлонът, обикновено използван при спалните чували тип мумия, е лек и устойчив, но при допир чувството е на студенина и не е особено комфортно. Памучната подплата е мека, топла и устойчива,а при допир чувството е много приятно. Микрофибърът предлага добра водо и ветроустойчивост.

 

Изолация:

 

Пух. Ако търсите изключително лек спален чувал, който не заема голямо пространство в раницата и се готвите да посрещнете ниски температури – най-добре е да изберете пухен спален чувал. Ако не държите на теглото, имате по-ограничен бюджет и искате лесно сами да перете и импрегнирате спалния си чувал, изберете от олекотените синтетични изолации.

 

 

Изолацията от естествен пух не се прави от самите пера, а от т.нар. „plumage” – оперение – пухкавата перушина под перата или „междинния слой“ на гъската/патицата. Затова независимо дали избирате чувал или яке, важен параметър е съотношението пух/пера – колкото повече пух спрямо пера съдържа продукта, толкова по-висок клас е и толкова по-ефективна термоизолация осъществява. В компресирано състояние пуха се сплесква до невероятно малък обем, поради което спалните чували от пух са много компактни, а когато извадите чувала от сакчето и го разпънете върху постелката, пухът се „разбухва“ и образува т.нар „клъстери“ – малки въздушни джобове. Тъй като въдухът е много лош проводник на топлина, тя не може да премине през него и да се изгуби навън, а остава до тялото ви.

 

При избора на пухен спален чувал можете да се водите от т.нар „набухване“ или степен на изпълване на пуха (fill power), която се измерва в мерната единица „cuin”. Накратко, тя представя пространството, което 30 гр пух могат да изпълнят при максималното си разбухване т.е големината на въздушния джоб. Обикновено за висок клас се приема набухване от 600 cuin. То означава следното: 600 fill power = 30 гр. пух се разбухва до степен да запълни 600 кубични инча.

 

 

Накратко, предимствата на пуха са в ниското тегло, компресиране до много малък обем, изключително добри топлинни свойства. А какви са недостатъците? За съжаление, когато се намокри, пухът спира да топли, тъй като се слепва и не може да образува въздушни джобове. Веднъж намокрен, пухът съхне бавно, а когато дойде време да изперете чувала, поддръжката му е по-сложна – пране със специален препарат за пух, прецизен процес на сушене, включващ употребата на топки в барабана на сушилнята, за да разпръсне добре пуха по протежение на чувала, ниска температура (до 30ºС) и без центрофуга.

 

Част от тези проблеми са решени при по-скъпите спални чували от най-висок клас. Например, моделите на австралийската марка Sea to Summit използват т.нар ULTRA-DRY Down™  технология за перманентно третиране с нано полимер, който подобрява реакцията на пуха към водата без да намалява качеството или да увеличава теглото. ULTRA-DRY Down™ задържа над 60% повече от „набухването“ и абсорбира 30% по-малко влага сравнено с обикновен, нетретиран пух. Спалните чували на Sea to Summit съхнат 60% по-бързо. Освен това този тип третиране е антибактериален. Ако редовно сте в планината и се сблъсквате с най-различни метеорологични условия, инвестицията в такъв спален чувал си струва. В противен случай, ако изберете пухен спален чувал е добре да го използвате в сухи условия – в палатка или биви сак и да го пазите от влага. Ние препоръчваме спалните чували с пух да се дават за химическо чистене при специалисти, които се занимават с туристическа екипировка като студио Диста, с което ние работим от много години.

 

 

Синтетика. Синтетичните изолации са по-бюджетни, макар че с напредване на технологиите, вече можете да си купите доста леки и сравнително компактни модели. Синтетиката използва процес на „тъкане“ на хидрофобни полиестерни микровлакна, които се подреждат в плоски слоеве. След това в сместа се добавя синтетичен агент, който при производствено нагряване „споява“ тези слоеве в комбинирана маса, която оставя въздушни джобове. При намокряне те не се „степват“ като пуха, защото хидрофобната им природа отблъсква водни капки и не им позволява да абсорбират влагата. Плюс на синтетичните изолации е именно устойчивостта към влага и много по-лесната поддръжка и пране. Минус при тях е, че независимо от днешните олекотени материи, те все още не могат да се доближат до теглото и компактността на пухените чували.

 

Ципове:

 

Препоръчително е да си вземете спален чувал с ципове, които не захапват плата и са лесни за употреба. За да може да разтворите спалния чувал до край и да го използвате като завивка (особено тези с правоъгълна форма) е важно циповете да са по цялата му дължина. Много практични са спалните чували с двойни ципове, тъй като в случай на повреда на единия, винаги може да използвате другия. Ако планирате сдвояване на два спални чувала в един, необходимо е да вземете два чувала с различни ципове (ляв и десен).

 

Конструкция:

 

Качественият спален чувал трябва да е изработен по такъв начин, че дори и при многократна употреба, изолацията му да остане да не се размества и/или събира на едно място, образувайки студени места в чувала. Това се постига чрез отделяне на изолацията на различни сегменти в отделни камери.

 

В CampingRocks предлагаме спални чували с различни характеристики в зависимост от нуждите на клиента. Можете да ги разгледате тук.

 

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ТУРИСТИЧЕСКАТА И КЪМПИНГ ЕКИПИРОВКА С НАШИТЕ СЪВЕТИ:

Назад към всички статии