Как да изберем ски маска?

Изборът на подходяща ски маска може да бъде доста труден предвид изключително голямото разнообразие от модели на пазара – всяка снабдена с какви ли не модерни технологии, които обещават куп характеристики, често криптирани в буквено-цифрен код. В тази кратка статия ще опитаме да разбием кода, да видим какво означава той и как да изберем маска според нашите предпочитания.

 

Смяна на плака на ски маска

 

СКИ МАСКАТА

е необходима, за да защитава очите и лицето от силен вятър (без значение дали сме попаднали в ураган или караме бързо по пистата), пръски сняг или прах, и от вредните UV лъчи. Тя се явява наш прозорец към замръзналия свят и най-важните характеристики, които търсим да покрива са:

 

  • Да дава ясна картина – т.е широко зрително поле, ясен образ, добър контраст, да не променя цветовете, да не се замъглява дори при усилено движение.
  • Да бъде удобна – тя трябва да пасва на лицето без да създава точки на натиск, които биха наранили кожата, но все пак трябва да бъде плътна, за да не прониква вятър и сняг.
  • Да предпазва ефективно от UVA/UVB лъчи. Във високите части на планината заплахата за очите идва както от директното лъчение от слънцето, така и от отразената в снега светлина.

 

Ски маските притежават няколко компонента:

  • плака, която използва лещи и филтри, за да „настрои“ светлината така, че да получите максимално ясна картина с голям контраст;
  • рамка, която държи всички компоненти заедно и трябва да бъде гъвкава;
  • пяна, която дава комфорт и поема излишната влага при потене;
  • вентилационна система, която не позволява образуване на конденз и замъгляване;
  • лента, която задържа маската на каската или главата ви.

 

Какво има ски маската?

 

Първото, което ще видите е, че плаките се делят на 2 вида: Цилиндрични и Сферични.

 

Цилиндричните лещи се извиват в двуизмерна равнина, за да паснат на извивката на лицето ви. На по-прост език това означава, че обхващайки лицето ви, плаката се извива само в една посока: от ухо до ухо по продължение на маската. Предимство са липсата на оптично разсейване, което дава по-ясна картина и по-ниската цена на тези модели.

 

Сферичната плака се извива в три измерения, т.е не само от ляво надясно в хоризонталната ос, а и вертикално (от челото към носа ви). Заради изкривената форма, зрителното поле е много по-широко, имате чудесно периферно зрение, но за сметка на това малко по-неясно в краищата. Отблясъците са редуцирани до минимум. Възможно е в редки случаи да има ефект на призма, който изморява очите, но това се случва само при определено осветяване като е малко по-вероятно при хора, носещи очила под маската. Независимо от това, сферичните плаки като цяло създават по-пълна и ясна картина, поради което (както и поради по-трудната изработка) са по-скъпи.

 

Сферични и цилиндрични плаки

 

Накратко, ако търсите по-изгодна ски маска за пистово каране и планински разходки, можете спокойно да се насочите към такава с цилиндрична плака, а ако карате повече фрийрайд извън пистите и имате нужда от професионална ски маска, най-добре е да заложите на такава със сферична плака. Също, ако носите очила, вече на пазара има ски маски, предвидени да се носят върху тях.

 

Какво е VLT?

VLT = Visible Light Transmission

 

Това е количеството светлина, което достига до очите ви през лещата. Например, жълтите, златните, зелените и розовите лещи имат по-високо VLT, т.е са подходящи за мрачни и облачни дни.

 

Модерните ски маски позволяват да сменяте лесно и бързо плаката, за да можете да имате перфектен достъп до светлина в зависимост от климатичните условия.

 

Какво е VLT при ски маските?

 

  • Клас 0 плаки – пропускат около 80% от светлината. Те нямат цвят и са подходящи за нощни приключения.
  • Клас 1 плаки – пропускат между 80% и 43% от светлината. Перфектни са за мъгла, слаба осветеност и ниска облачност.
  • Клас 2 плаки - пропускат между 43% и 18% от видимата светлина. Те са доста универсални и перфектни за облачно време.
  • Клас 3 плаки – пропускат между 18% и 8% от видимата светлина. Те са чудесен избор за слънчеви дни.
  • Клас 4 плаки – позволяват на по-малко от 8% от светлината да премине през тях. Доста по-рядко срещани на пазара, те се използват предимно на големи височини, например при преминаване през ледници и в екстремни условия.

 

Пропускане на светлина през ски маските

 

Най-добрият избор (но изискващ най-голям бюджет) са фотохроматичните плаки, които се адаптират в зависимост от идващата светлина – когато тя е малко, пропускат повече, а когато е повече – пропускат по-малко.

 

Минус на фотохроматичните лещи е, че промяната в пропусквателната им способност не настъпва в рамките на секунди и отнема време на лещата да се адаптира.

 

Друг проблем е, че повечето модели не се представят оптимално при ниски температури. В случай, че времето ви поднесе по-съществен спад във външната температура, само NXT фотохроматичните лещи действат ефективно – те представляват смес от минерално и поликарбонатно стъкло, което се кове при ниски температури... и разбира се, имат най-висока цена.

 

Цветове на плаката

Плаките имат различни цветове, които позволяват различно представяне. Жълтите, розовите и оранжевите плаки чудесно подчертават промените в терена особено при мъгла. За сметка на това, жълтите имат склонност да заслепят скиора, ако слънцето се покаже внезапно. Розовите и оранжевите лещи са по-универсални. Сивите и кафяви плаки са по-ефективни в условия на силна светлина.

 

Неприятните отблясъци, които понякога дразнят окото са резултат от поляризираната светлината, която не идва директно от слънцето, а от множеството отражения на слънчевата светлина в снега.

 

Поляризираната светлина от ски маските

 

Поляризираните лещи блокират тези отражения докато пропускат светлината, носеща информация. Те увеличават контраста и представят по-точно цветовете, което ги прави чудесни за слънчеви дни, но ако карате на по-техничен терен, понякога „скриват“ неравностите – бабуни, ледени парчета, което може да изиграе лоша шега.

 

Важна част от технологиите, използвани в направата на една ски маска е вентилационната система, която не позволява образуването на конденз и замъгляване. Необходим е постоянен и надежден поток на въздух през лещата. Всяка марка ски маски залага на различни системи. Scott, например, използват Revolutionary Air Management 2.0 (RAM Air 2.0) система, при която фини каналчета, локализирани във всеки край на очилата провеждат въздух във вътрешността на лещите като не позволяват замъгляване.

 

Навлизане на въздух в ски маската

 

В допълнение почти всички ски маски на пазара имат No Fog третиране срещу замъгляване.

 

Втората характеристика след чудесната и ясна картина, която не бива да пренебрегвате, е комфортът на ски маската. В рамката е вградена пяна, която може да бъде двуслойна или трислойна и е в директен контакт с кожата. По-добрите ски маски притежават пяна с влагоабсорбиращи свойства, която поема влагата от потта и я отвежда навън.

 

Пяна с влагоабсорбиращи свойства при ски маските

 

Преди всичко животът на вашата ски маска зависи от това колко внимателно се грижите за нея. Всички модели на пазара вървят в комплект с микрофибърни калъфчета, които са предвидени едновременно за съхранение, и за почистване на плаките. Важно е внимателно да почиствате от прах лещите като внимавате да не ги издраскате, макар че всяка ски маска има Anti Scratch покритие, което я защитава от нанасяне на механични увреди, но с времето става все по-важно да не пипате лещите с ръкавици или твърди платове, да ги почиствате периодично с подходящ препарат и да ги пазите от издраскване.

Източници:

https://www.glisshop.co.uk/
https://www.theskisource.com/
https://www.evo.com/
https://www.360mag.bg/

Vision Express

 

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ТУРИСТИЧЕСКАТА И КЪМПИНГ ЕКИПИРОВКА С НАШИТЕ СЪВЕТИ:

Назад към всички статии