Какво ви е необходимо за Зимно Планинарство?

 

Зимното планинарство е в състояние да ни предложи едни от най-красивите гледки и незабравими преживявания, но изисква малко повече подготовка. Докато лятото можем да тръгнем по маратонки с леко яке и сандвич, зимната планина изисква по-специална и добре обмислена екипировка, защото малка грешка може да доведе до много сериозни последствия. Що се отнася до бивакуването на палатка в зимни условия, можете да прочетете нашата статия със съвети за зимен бивак.

 

Винаги, когато тръгвате към планината и чертаете планове за маршрут зимата, трябва да прецените добре няколко основни фактора и да съобразите плана си с тях.

 

Фактор 1: По-малко време от изгрев до залез и по-бавно придвижване.

Денят е по-къс. Това ви дава по-малко активни светли часове за всеки преход особено, ако е включено и време за транспорт с кола. Отделно газенето в сняг, по-предпазливото ходене по заледени участъци и обикновено по-тежкия багаж променят много времето, необходимо за всеки преход. Например, ако лятото ви отнема 2 часа да изминете един маршрут, зимата в зависимост от условията, които заварите, същият маршрут може да ви отнеме между 3-4 часа и цял ден особено при прясно навалял сняг. Затова е необходимо да планирате много добре времето си и да сте готови за алтернативни варианти или т.нар План Б. Ако преходът е дълъг, хубаво проучете удобни хижи и заслони по пътя, които могат да послужат в случай, че не успеете да стигнете до крайната точка. Задължително носете добре зареден челник със сменяеми батерии и го дръжте във вътрешен джоб, за да пестите батерия, която се изчерпва много бързо, когато температурите са ниски.

 

*Бележка от личен опит: Наши приятели посрещнаха Нова Година в преспите под хижа Ехо. Понякога планът е чудесен докато снегът не се окаже много дълбок и не направи придвижването много бавно.

 

Фактор 2: Зимата има риск от нестабилни снежни условия и лавинна опасност. Това означава, че трябва да проучите предварително кой е зимният маршрут за вашата дестинация. Често летните пътеки не са подходящи поради една или друга причина – вдлъбната форма на релефа, която означава по-висок риск от лавина, надвиснали козирки и т.н. Зимата обикновено основното придвижване се осъществява по изпъкнали форми на релефа, а върхове се изкачват по ръба като отново е важно да следите да не се намирате върху козирка. Възможно е зимният маршрут да е значително по-труден откъм технически показатели и да изисква специфична екипировка – въже, седалки, пикел и т.н. Което автоматично ни води към фактор 3:

 

Фактор 3: Вашите лични умения и възможности, физическа подготовка и издръжливост. Важно е да можете реалистично да оцените физическата си подготовка, за да избирате маршрути, които са по силите ви като разстояние, положителна денивелация и трудност. Ако нямате опит с инвентар за осигуряване, не предприемайте рискови технични траверси, които изискват голямо внимание и една грешка може да ви струва скъпо. Ако на място прецените, че теренът е по-сложен и труден от това, което сте очаквали и има риск да се озовете на невъзможен участък и вече да не можете да се върнете назад, по-добре се откажете или сменете плана за деня. Няма нищо срамно в това да се откажете поради липса на екипировка или определени умения – напротив, това ви дава шанс да се подготвите по-добре и да се върнете отново по-силни и по-уверени, и да изминете същия маршрут безопасно.

 

*Бележка от личен опит: При зимно планинско бягане (един спорт, който става все по-популярен) от Боровец до вр. Мусала, случихме на дълъг силно заледен участък под въжето по стандартната пътека под върха. Оборудвани само с котки за бягане с малки шипове, не бяхме достатъчно стабилни. Въпреки че въжето предлага относителна безопасност, преценихме, че с тази екипировка продължаването до върха е неразумно и се обърнахме надолу преди да се озовем на още по-лош участък, от който може да не е възможно безопасното връщане. Същият маршрут сме изкачвали безпроблемно много пъти с бягане зимата, но това не означава, че условията в този конкретен ден са били също така подходящи. Същевременно условията са били чудесни за всеки с подходящата екипировка (алпийски котки).

 

Разходка до вр. Мусала с траверс през вр. Алеко.

Разходка до вр. Мусала с траверс през вр. Алеко. Подготвени с алпийски котки, седалки, въже и пикели направихме доста красива разходка, чийто единствен минус бе силния вятър на билото.

 

Фактор 4: Прогнозата. Зимата тя се променя бързо, затова до последно следете какво се очаква от времето и не предприемайте преходи във високата планина, когато се очакват силни ветрове, гъста мъгла и екстремни условия.

 

След този дълъг, но много съществен увод, нека започнем с това, което ви е необходимо за базов зимен преход.

 

ОБУВКИТЕ

Често в магазин CampingRocks посрещаме клиенти, които търсят т.нар. „четирисезонна обувка“. Такъв тип обувка не съществува, а в случай че приемам даден модел за четирисезонен, той би бил много компромисен избор за поне един от двата основни сезона – лято и зима. Докато летните обувки са гъвкави, комфортни и леки, изработени от дишащи материи, които не позволяват на ходилата ви да се запотят по време на жегите, зимните модели се отличават с по-ригидна структура – твърди подметки, често със специален жлеб за стабилно закачане на котки (за котките – след малко), цялостен и твърд гумен борд, по-висок профил в зоната на глезените. Същевременно, въпреки че повечето обувки от висок клас използват Gore-Tex мембрана, тя не е еднаква във всеки модел. Съществуват множество разновидности на Gore-Tex, а в зимните обувки тази мембрана не се фокусира толкова върху дишането на материята, колкото в изолирането на краката ви от външните фактори – сняг, вода. Често избраният от производителя вид Gore-Tex е допълнително изолиран с материя, която задържа топлината. Зимните обувки за преходи се избират една идея по-големи от тези, предназначени за лятна употреба. От една страна дават възможност да носите по-дебели чорапи или да добавите загряващи стелки (т.нар уормъри), но и повече въздух в обувката означава по-ефективна топлоизолация, защото въздухът не провежда топлина и позволява на краката ви да не изгубят топлината, която генерирате с метаболизма си или при усилено движение.

 

Трисезонни обувки и зимни обувки - разлики

Основни разлики между зимните и трисезонните обувки

 

Затова... ако си вземете обувка, предназначена за трисезонна употреба с идеята да я ползвате зимата, трябва да сте наясно, че краката ви ще са по-студени (липса на изолиращи материи), подметките ви ще са прекалено меки за някои терени (не можете, например, да избиете сигурно стъпало във фирнован сняг), няма да можете да ги съчетаете с алпийски котки (а само с механични, които също са ОК, но ви ограничават в избора на маршрути) и е много вероятно да пропускат вода по-лесно... защото външната материя също оказва влияние върху издръжливостта на мембраната била тя и висок клас Gore-Tex. Мембраните се справят с определено натоварване от водата (при дрехите то се бележи с т.нар. воден стълб, но при повечето обувки не е обозначен този параметър), но това колко силно ще е натоварването много зависи от външната материя и нейната водоотблъскваща промазка. Разбира се, когато външната материя е мрежеста (при летните обувки, целяща да дишат по-ефективно), тя ще остави по-голямо количество вода да достигне до мембраната. Когато разчитате на кожа или здрав текстил и/или полиуретан, използван при направата на зимните обувки, той е по-твърд и непропусклив, не може да се накваси с вода и съответно, до мембранния слой достига много по-малко количество вода, а краката ви са на сухо.

 

Затова за зимни преходи от магазин CampingRocks ви съветваме да изберете модел, който добре обхваща глезена, разполага с твърда, но стабилна подметка и нужните материи, които да не позволяват загубата на топлина. На пазара съществуват и модели с по-нисък профил, които осигуряват по-голям комфорт и свобода на движение в глезените – те са удачен избор, ако се движите скоростно и не предприемате преходи с висока техническа трудност. Ако често използвате алпийски котки и снегоходки, такъв тип обувка е неподходящ, защото е много вероятно под напора на тежестта на тези приспособления, обувката да се вади и да не предпазва адекватно глезените ви.

 

Зимни обувки можете да разгледате в нашия онлайн магазин, а в случай, че имате нужда от помощ, ще се радваме да ви дадем съвет при избора. Също съвети при покупката на туристически обувки можете да прочетете в нашия блог.

 

Дали търсите обувки с жлеб за котки също е избор, зависещ предимно от маршрутите, които планувате. Съществуват алпийски котки с механично закрепяне, които могат да се слагат на обувки без жлеб – те са удобни и се слагат лесно, но не са достатъчно стабилни за труден терен. Нека разгледаме котките:

 

КОТКИ

На пазара ще откриете много различни модели котки – от най-елементарните градски котки с малки шипчета тип шпайк, които са любим избор за бягане и разходки в парка до най-сериозните алпийски котки с 12-14 зъба и автоматично заключване.

 

При нас можете да откриете котки тип „градски“, които са подходящи за планинска употреба, когато маршрутите, които избирате са много лесни, но зимата се заледяват. Това НЕ са котките с шипчета, а са специални модели, които използват същото силиконово закрепяне, но долната им част представлява верига със зъби – много по-къси от алпийските, но все пак доста стабилни. Те са супер избор както за планинско бягане, така и за скоростни преходи от хора, които харесват да се раздвижват на чист въздух без да предприемат маршрути с много стръмни участъци над пропасти и/или с висока техническа трудност. Тези модели НЕ са заместител на алпийските котки! Подходящи маршрути за употреба на такива котки са: изкачване на Черни връх, изкачване от Боровец до заслон Ледено езеро, изкачване до Втора тераса на Мальовица, разходка до Рилски езера, голяма част от преходите из Стара планина и т.н. Предимствата на тези котки са лекотата (изключително леки), универсалността (стават на всякакви обувки, включително маратонки) и бързия монтаж и демонтаж – буквално с две движения се слагат за по-малко от минута.

 

Котки за лед и сняг, тип градски

При нас този тип котки са представени от австрийската марка Nortec и можете да ги разгледате в нашия онлайн магазин.

 

Алпийските котки вече имат различна визия и са подходящи, когато пътеката ви изведе на по-трудни участъци. При тях отново можете да заложите на механично закрепяне, когато обувката ви няма специален жлеб поне в задната част. Тези котки са ОК за преходи без прекалено стръмни наклони, но все пак позволяват да покриете много по-голяма част от маршрутите, възможни със силиконовите котки.

 

Обувките ви могат да притежават жлеб в задната част (на петата) или 2 жлеба: в задната част и отпред (при пръстите). В първия случай тези обувки са подходящи за т.нар полу-автоматични котки, а в другия – за автоматични или т.нар. пълен автомат. Полу-автоматичните котки се закрепят изключително стабилно в задната част и се фиксират с помощта на мека, пластмасова връзка в предната част. Те могат да притежават от 10 до 12 зъба и зъбците им могат да бъдат изключително остри или леко затъпени в зоната на върха. Ако планирате траверси, катерене и маршрути с висока техническа трудност, по-разумно е да се насочите към модели с 12 остри зъба. Същото важи за автоматичните котки, които се фиксират неподвижно и в предната и задната част от стоманена вилка, хлътваща в жлебовете на обувката. Те са много стабилни и с тях можете да правите практически всичко – от опасни траверси до ледено катерене.

 

Част от моделите котки на Petzl, които предлагаме в магазин CampingRocks са универсални като в комплекта имате включена предна пластина и можете да превърнете полу-автоматичната котка в автоматична само със смяна на предната част като това е подходящо, ако използвате котките както за планинарство (например, с обувка за полу-автомат), така и за ски алпинизъм (тъй като ски обувките имат два жлеба и са подходящи за котки с пълен автомат). Същата марка предлага и котки, предназначени специално за ски алпинизъм и ски туринг – те са олекотени, използват алуминиеви материали, имат закачане тип пълен автомат и връзване, което е разположено така, че да не пречи на боравенето с шраймерите на ски обувката.

 

Разлики между различните видове котки за обувки

B0 - oбувка за леки преходи и бягане, C0 - микрокотка с верига и силиконово закачане

B1 - обувка за зимни преходи без жлебове за котки, C1 - механична алпийска котка

B2 - обувка за зимни преходи с жлеб за полу-автомат, C2 - полу-автоматична котка

B3 - обувка за технични зимни преходи с 2 жлеба за пълен автомат, C3 - автоматични котки

 

Снимка и схема: Tam McTavish, Quora

 

ОБЛЕКЛОТО

Зимата принципът за обличане на слоеве като лукова глава важи десеторно повече отколкото през летния сезон, тъй като при изкачване се загрявате много (заради газенето в снега и тн), а същевременно често духа леден вятър, попадате в участъци с ниска облачност и мъгла, и е много вероятно температурата да е под 0 градуса. Затова за вас е още по-важно да сте комбинативни и да можете бързо да лавирате с дрехите, необходими за всяка една част от маршрута.

 

Долен слойтермобельо от мерино вълна. Мерино вълната пази топло дори, когато се намокри (от вашата собствена пот), не се вмирисва лесно и има естествени терморегулиращи свойства. На пазара съществуват модели, които комбинират блуза с балаклава като включват качулка и шал през лицето, които могат да бъдат изключително удобни за зимни преходи. В термобельото включваме хубавите чорапи от мерино вълна – те имат удебеления в зоните с по-голямо напрежение, за да предотвратят образуването на мазоли и протриването в по-твърдите зимни обувки.

 

Среден слой – тънък полар с добро дишане, който може да е основната ви топлеща дреха в по-топлите зимни дни.

 

Изолационен слой – пухен или синтетичен в зависимост от предпочитанията ви. Това пухено яке се намира в раницата докато се движите нагоре и сте загрети и влиза бързо в употреба щом спрете на едно място и по време на слизане. За повече информация при избора на изолационен слой, можете да прочетете нашата статия, която дава подробно сравнение между пухени и синтетични изолации.

 

Хардшел мембранаЯкето и панталонът, които ви предпазват от вятър, снеговалеж и влага. През голяма част от времето ще ги носите само върху термобельото, но те са неизменен спътник за зимна планина. Подробна информация за избора на хардшел мембрана.

 

Ръкавици – най-добре е да имате двоен слой – тънка ръкавица за боравене с инвентар, фотоапарат и т.н., и дебела ръкавица с изолационен материал, която може да бъде с пръсти или лапа. Плюс на ръкавиците с пръсти е, че много по-лесно боравите с различни предмети. Плюс на лапата е, че топли много повече, тъй като пръстите ви си предават топлина един на друг. В зависимост от това колко мръзнат ръцете ви, можете да прецените кое е по-добър избор за вас. При нас има различни модели ръкавици като долния слой тънка ръкавица може да бъде от лека поларена материя или от мерино вълна, а външната ръкавица може да притежава различни екстри. Например, повечето ръкавици лапи на нашите марки включват вътрешно разделение на пръстите през тънък плат, който не пречи на трансфера на топлина между тях – тези лапи се усещат много удобни. Интересен модел е т.нар ръкавица „рачешка щипка“ – при нас френската марка Picture Organic предлага такива ръкавици, които имат 3 пръста и комбинират маневреността на ръкавиците с пръсти и топлоизолацията на лапите.

 

Шапка и балаклава – В зависимост от това дали носите каска, можете да си изберете различно дебела шапка или да използвате само балаклава.

 

В зависимост от индивидуалните ви нужди, вашата „лукова глава“ може да е много различна от тази на приятелите ви. Някои хора се загряват много при движение и бавно губят топлина дори, когато спрат за почивка. Обикновено те се потят повече и имат нужда от по-леки и дишащи материи, по-тънка пухенка или дори не се нуждаят от изолационен слой с кухи влакна и въздушни джобове. Други мръзнат дори при относително високи за зимата температури от -3-4 градуса, загряват се бавно и предпочитат по-дебели дрехи като в някои случаи дори избират ски яке за хардшел слой заради допълнителния слой изолация или дебели пухени якета с пълнеж, подходящ за експедиционна употреба. Независимо от кой тип сте, важно е да се чувствате добре, за да си изкарате хубав уикенд.

 

Куче, облечено в слоеве облекло

Дори кученцето е облечено на слоеве... термобельо и яке с изолация и мембрана с воден стълб 30 000 мм... какво остава за вас. :) Колежката от снимката се намира под Хвойнати връх в Пирин и се кани да бивакува в снега с палатка, а в този кадър е облечена с термобельо от мерино вълна на Devold, тънка пухенка на Bergans of Norway, хардшел панталон на Outdoor Research, хардшел яке на Bergans of Norway, дебела шапка на P.A.C и ръкавици лапи на Picture Organic. Обувки: Dachstein Serles GTX. 

 

Уормъри – химически или със специална система за зареждане, уормърите са аварийно спасение, когато температурите паднат повече от личната ви търпимост и се притесните за пръстите на ходилата или ръцете си.

 

В по-студено време организма има тенденцията да издърпа кръвта към жизнено-важните органи и това кара краката и ръцете ви да мръзнат. Има един сигурен начин да направите този процес по-бавен и това е да държите ядрото си топло, защото тогава няма необходимост от изтегляне на топлината към вътрешните органи. Затова качественото облекло е много съществено. Все пак, ако усетите, че ходилата и ръцете ви мръзнат, хубаво е да имате под ръка уормъри. Те са аксесоар, който ще живее в багажа ви през повечето време, но ако ви потрябва, спасява всяко бедствено положение безотказно.

 

*Бележка от личен опит: Ако планирате да карате ски при много ниски температури (-10, -15 градуса и надолу) можете да сложите уормър тип стелка в ски обувката дори предварително. Ски обувките особено тези, предназначени за алпийско каране, са тесни (все пак при избора пръстите опират в края на обувката), т.е няма много въздух, който да изолира ходилата ви и да ги защитава от загуба на топлина. Затова въпреки, че привидно са дебели и притежават пяна, ски обувките позволяват на краката да мръзнат доста повече от туристическите обувки.

 

РАНИЦА ЗА ЗИМНИ ПРЕХОДИ

За разлика от лятото, зимата нямате толкова голяма нужда от мрежести, дишащи гърбове и изчистен, олекотен дизайн. Зимата се нуждаете от по-голяма функционалност. С новите технологии вече не се налага да избирате между лекота и екстри, защото Dyneema, Cordura и други здрави и устойчиви на износване и влага материи предлагат също така и ниско тегло. Все пак, гърбовете на зимните раници често включват протектор, което е хубав детайл предвид много по-честото падане зимата било то при ски/сноуборд или при подхлъзване в снега, а предната им част включва повече детайли и точки за закачане на инвентар.

 

Хубавата зимна раница предлага опция да закачите пикел, щеки, снегоходки, ски/сноуборд, включва мрежичка за закачане на каска и удобни отделения за бърз достъп до лавинна екипировка, ски маска или очила и допълнителни неща от съществено значение като аптечка, ръкавици, шалове и т.н.

 

Подножието на вр. Харамията в Рила

Снимка от подножието на вр. Харамията в Рила

 

СКИ МАСКА И ОЧИЛА

И маската, и очилата са необходими, ако планирате зимни преходи. Добрите планински очила са леки, с удобна конструкция, която включва пластини срещу проникване на вятър и сняг и предлагат 100% защита от UV лъчи. НО те не са достатъчни, когато се озовете в снежна виелица със силен вятър, набиващ сняг в лицето ви. Тогава на помощ идва ски маската, която ви изолира много по-пълноценно от условията навън. Как да изберете ски маска можете да научите от нашия блог.

 

Обилен снеговалеж с маски Scott

Снимка: Галерия Scott

 

ЩЕКИ и/или ПИКЕЛ

Голяма част от стандартните туристически зимни маршрути могат да се изминат само с щеки, които са ви голям помощник при ходенето с котки и снегоходки. Важно е щеките ви да са телескопични и заключването им да не позволява механизма да замръзне и да не позволява регулиране на дължината им. Ако, обаче, планирате по-трудни маршрути, включващи траверси, пасажи над пропасти, катерене под голям наклон и тн, необходим е пикел. Най-същественото при избора на пикел е да установите дължината, която ви е нужна. За да разберете каква е тя, хващате пикела за главата и оставяте ръката ви отпусната до тялото. Краят му трябва да стига около глезените ви. Употребата на пикел изглежда елементарна и очевидна на пръв поглед, но има множество детайли около техниките за самозадържане при падане и походката с него. Затова ви съветваме, ако нямате опит в зимната планина, да се запишете на Курс по Зимно планинарство. Такива курсове се предлагат в няколко школи в България и са изключително полезни по редица причини.

 

С пикел в ръка

Снимка: Rei experts

 

СНЕГОХОДКИ

Не подценявайте снегоходките! Не един или два прехода са пропаднали още в началото си поради затъване до кръста в пресен сняг. Понякога липсата на пъртина (вече направена следа от хора) може напълно да провали плановете ви и да направи придвижването невъзможно. Съвети за избор на снегоходки, както и наръчник за ходене с тях, можете да откриете в нашия блог.

 

НАВИГАЦИЯ

Много важно е да имате навигация с вече зададен маршрут. Ако не разполагате с GPS устройство, можете да заложите на приложение за телефон тип Orux, Locus и т.н. като задължително инсталирайте офлайн карти. Зимата ниската облачност може да ви остави слепи дори на привидно елементарни маршрути.

 

*Бележка от личен опит: С колегите можем да покажем забавни снимки от нощен, коледен Черни връх с гъста мъгла, при който се придвижвахме цели 8 часа до върха като поне 4 от тях се въртяхме в кръг между колчетата между Скопарник и Черни връх.

 

Навигацията ви трябва да бъде добре заредена и да е подкована на 100% с пауър банк, защото зимата батериите се разреждат бързо.

 

Един не маловажен съвет от нас е да не предприемате зимни преходи дори на познати места сами... А, ако това е неизбежно, задължително уведомете близък човек за плановете си. Зимната планина е красива и опияняваща, но също така е по-опасна, защото при инцидент времето за откриването ви от спасителните служби и транспортирането ви до безопасно място е от още по-съществено значение. Нашият съвет е да сте винаги подготвени и да не подценявате прогнозата и да се забавлявате на максимум сред преспите независимо дали сте любители на екстремните приключения, или на умерените разходки в планината.

 

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ТУРИСТИЧЕСКАТА И КЪМПИНГ ЕКИПИРОВКА С НАШИТЕ СЪВЕТИ:

Назад към всички статии