Филтри

Petzl

Petzl

Petzl е френска компания, специализирана в производството на екипировка за спортно и класическо катерене, пещерно дело и височинна работа, със седалище в Crolles, близо до Grenoble, Франция. Компанията е основана през 1970 г. от Фернанд Петцел, но приказката започва 40 години по-рано, в Югоизточна Франция, където през 30-те години на миналия век, френският спелеолог Фернанд Петцел, след всяко свое катерене в тъмните и вертикални дебри на пещерите във Франция, разбира огромната необходимост от по-надеждна екипировка. Едва през 1968 г. на пазара излиза първото негово устройство в катеренето, а именно- самохвата, наречен още джумар, което поставя официално началото на марката Petzl. Две години по-късно през 1970 г. фирмата е официално основана и създадена на пазара.

Petzl има три основни насоки в производството си:

Вертикални спортове: включващи оборудване на екипировка за спортно и класическо катерене, пещерно дело; Височинна работа: включваща работа по строежи, обезопасяване на труднодостъпни места и планинско спасяване; Челници: те са едно от основните им производства, тъй като са особено важни в Спелеологията, където работата със свободни ръце и същевременно добра осветеност е от особена важност;

Основните принципи и цели на френската марка Petzl е да създаде надеждна и сигурна екипировка,с която да осигурят максимална надеждност при катерене и да направят така, че местата, които днес не са възможни и достъпни, да бъдат в утрешния ден.

Фернанд Петцел е роден през 1913 г. и започва своята кариера на пещерняк в края на 20-те и началото на 30-те години на миналия век. През 1936 се запознава с Pierre Chevalier, с който още тогава започват работа за подобряване на технологиите и екипировката при катерене. Двамата през 1943 г. създават и тестват първото съвременно найлоново въже, което е създадено с идеята да замени до тогава използваните стълби в спелеологията. Това поставя началото на почти всички съвременни методики във вертикалното катерене, включително води до първото 1000- метрово вертикало спускане, когато Petzl изследва пещерата Gouffre Berger, Франция през 1950.

В годините той продължава да експерементита с нови идеи и така през 1968 г. създава първия за фирмата джумар, а през 1973 г. първия челник за компанията. През 1975 г. се ражда корпорацията Petzl, когато Фернанд Петцел създава първата централа на компанията в Crolles, Франция. Две години по-късно създава първата сбруя за катерене, с която започва постепенно да разширява производството си от екипировка за пещерно катерене към такава за класическо. В последствие създава и разработва първите ледени ръце, пикели, клинове и много други с които разраства продукцията си и в по-специализираните видове катерене, каквото е леденото катерене. Много важно звено в историята на компанията е фондацията Petzl.

Фондацията Petzl е важна и неразделна част от френската компания Petzl. Чрез нея фирмата подкрепя и инциира проекти, свързани с инцидентите в планината и тяхното предотвартяване, опазване на околната среда и опознаването на природата около нас. В тази връзка компанията е създала няколко устройства, които са изцяло нейн патент, какъвто е например GriGri - устройство за осигуряване, /1991/ създадено в пряка връзка със спасителни акции и днес широко използвано в спортното катерене.

Така компанията от деня на създаването и до днес е фокусирана върху това да популялизира дейности на открито, с минимално негативно екологично въздействие върху околната среда, каквито са алпинизма, спелеологията, височинния алпинизъм и други. Днес марката има над 700 продукта на пазара и предлага широка гама от продукти за катерене и алпинизъм, в това число- разнообразни модели котки, челници, въжета, както за височинна работа, така и за спортно и класическо катерене, спациализирани и разнообразни модели от каски, сбруи, включително за деца, майони, клинове, карабинери, примки, пикели, ледени ръце (сечива за катерене по лед), спирачни и осигуряващи устройства като GriGri, микротраксион, риверсо, самохват и много други. Днес Petzl е една от водещите компании в целия Свят в производството и продажбите на всякакво оборудване за алпинизъм, пещерно дело и височинна работа, отговаряща на всички изисквания на Международната федерация по катерения и алпинизъм - UIAA (Union Internationale des Associations d'Alpinisme).

Разгледайте официалния сайт на PETZL

Филтри
 1. Механични котки за алпинизъм Petzl VASAK FLEXLOCK
  Petzl Механични котки за алпинизъм Petzl VASAK FLEXLOCK
  -12%
  Специална цена 289.00 лв. Обикновена цена 329.00 лв. с ДДС
  Оценка:
  0%
 2. Полу и автоматични котки за алпинизъм Petzl SARKEN LL UNIVERSEL
  Petzl Полу и автоматични котки за алпинизъм Petzl SARKEN LL UNIVERSEL
  -13%
  Специална цена 349.00 лв. Обикновена цена 399.00 лв. с ДДС
  Оценка:
  0%
 3. Котки за ски алпинизъм Petzl IRVIS HYBRID LLU
  Petzl Котки за ски алпинизъм Petzl IRVIS HYBRID LLU
  -12%
  Специална цена 289.00 лв. Обикновена цена 329.00 лв. с ДДС
  Оценка:
  0%
Филтри