☺Поръчайте сега! БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА над 99.00 лв до 24 часа!☺

Petzl

Petzl

Petzl е френска компания, специализирана в производството на екипировка за спортно и класическо катерене, пещерно дело и височинна работа, със седалище в Crolles, близо до Grenoble, Франция. Компанията е основана през 1970 г. от Фернанд Петцел, но приказката започва 40 години по-рано, в Югоизточна Франция, където през 30-те години на миналия век, френският спелеолог Фернанд Петцел, след всяко свое катерене в тъмните и вертикални дебри на пещерите във Франция, разбира огромната необходимост от по-надеждна екипировка. Едва през 1968 г. на пазара излиза първото негово устройство в катеренето, а именно- самохвата, наречен още джумар, което поставя официално началото на марката Petzl. Две години по-късно през 1970 г. фирмата е официално основана и създадена на пазара.

Petzl има три основни насоки в производството си:

Вертикални спортове: включващи оборудване на екипировка за спортно и класическо катерене, пещерно дело; Височинна работа: включваща работа по строежи, обезопасяване на труднодостъпни места и планинско спасяване; Челници: те са едно от основните им производства, тъй като са особено важни в Спелеологията, където работата със свободни ръце и същевременно добра осветеност е от особена важност;

Основните принципи и цели на френската марка Petzl е да създаде надеждна и сигурна екипировка,с която да осигурят максимална надеждност при катерене и да направят така, че местата, които днес не са възможни и достъпни, да бъдат в утрешния ден.

Фернанд Петцел е роден през 1913 г. и започва своята кариера на пещерняк в края на 20-те и началото на 30-те години на миналия век. През 1936 се запознава с Pierre Chevalier, с който още тогава започват работа за подобряване на технологиите и екипировката при катерене. Двамата през 1943 г. създават и тестват първото съвременно найлоново въже, което е създадено с идеята да замени до тогава използваните стълби в спелеологията. Това поставя началото на почти всички съвременни методики във вертикалното катерене, включително води до първото 1000- метрово вертикало спускане, когато Petzl изследва пещерата Gouffre Berger, Франция през 1950.

В годините той продължава да експерементита с нови идеи и така през 1968 г. създава първия за фирмата джумар, а през 1973 г. първия челник за компанията. През 1975 г. се ражда корпорацията Petzl, когато Фернанд Петцел създава първата централа на компанията в Crolles, Франция. Две години по-късно създава първата сбруя за катерене, с която започва постепенно да разширява производството си от екипировка за пещерно катерене към такава за класическо. В последствие създава и разработва първите ледени ръце, пикели, клинове и много други с които разраства продукцията си и в по-специализираните видове катерене, каквото е леденото катерене. Много важно звено в историята на компанията е фондацията Petzl.

Фондацията Petzl е важна и неразделна част от френската компания Petzl. Чрез нея фирмата подкрепя и инциира проекти, свързани с инцидентите в планината и тяхното предотвартяване, опазване на околната среда и опознаването на природата около нас. В тази връзка компанията е създала няколко устройства, които са изцяло нейн патент, какъвто е например GriGri - устройство за осигуряване, /1991/ създадено в пряка връзка със спасителни акции и днес широко използвано в спортното катерене.

Така компанията от деня на създаването и до днес е фокусирана върху това да популялизира дейности на открито, с минимално негативно екологично въздействие върху околната среда, каквито са алпинизма, спелеологията, височинния алпинизъм и други. Днес марката има над 700 продукта на пазара и предлага широка гама от продукти за катерене и алпинизъм, в това число- разнообразни модели котки, челници, въжета, както за височинна работа, така и за спортно и класическо катерене, спациализирани и разнообразни модели от каски, сбруи, включително за деца, майони, клинове, карабинери, примки, пикели, ледени ръце (сечива за катерене по лед), спирачни и осигуряващи устройства като GriGri, микротраксион, риверсо, самохват и много други. Днес Petzl е една от водещите компании в целия Свят в производството и продажбите на всякакво оборудване за алпинизъм, пещерно дело и височинна работа, отговаряща на всички изисквания на Международната федерация по катерения и алпинизъм - UIAA (Union Internationale des Associations d'Alpinisme).

Разгледайте официалния сайт на PETZL

Филтри
 1. Челник Petzl ACTIK 450 LM hybrid concept Blue
  Petzl Челник Petzl ACTIK 450 LM hybrid concept Blue
  99.00 лв. с ДДС
  Оценка:
  0%
 2. Челник Petzl TIKKA 350 LM Yellow
  Petzl Челник Petzl TIKKA 350 LM Yellow
  69.06 лв. с ДДС
  Оценка:
  0%
 3. Челник Petzl TIKKA 350 LM Green
  Petzl Челник Petzl TIKKA 350 LM Green
  69.00 лв. с ДДС
  Оценка:
  0%
 4. Полу и автоматични котки за алпинизъм Petzl VASAK LL UNIVERSEL
  Petzl Полу и автоматични котки за алпинизъм Petzl VASAK LL UNIVERSEL
  -14%
  Специална цена 299.00 лв. Обикновена цена 349.00 лв. с ДДС
  Оценка:
  0%
 5. Полу и автоматични котки за алпинизъм Petzl IRVIS LL UNIVERSEL
  Petzl Полу и автоматични котки за алпинизъм Petzl IRVIS LL UNIVERSEL
  -14%
  Специална цена 249.00 лв. Обикновена цена 289.00 лв. с ДДС
  Оценка:
  0%
 6. Механични котки за алпинизъм Petzl VASAK FLEXLOCK
  Petzl Механични котки за алпинизъм Petzl VASAK FLEXLOCK
  -12%
  Специална цена 289.00 лв. Обикновена цена 329.00 лв. с ДДС
  Оценка:
  0%
 7. Челник Petzl ACTIK 450 LM Hybrid Concept Red
  Petzl Челник Petzl ACTIK 450 LM Hybrid Concept Red
  99.00 лв. с ДДС
  Оценка:
  0%
 8. Полу и автоматични котки за алпинизъм Petzl SARKEN LL UNIVERSEL
  Petzl Полу и автоматични котки за алпинизъм Petzl SARKEN LL UNIVERSEL
  -13%
  Специална цена 349.00 лв. Обикновена цена 399.00 лв. с ДДС
  Оценка:
  0%
 9. Механични котки за алпинизъм Petzl IRVIS Flexlock
  Petzl Механични котки за алпинизъм Petzl IRVIS Flexlock
  -11%
  Специална цена 239.00 лв. Обикновена цена 269.00 лв. с ДДС
  Оценка:
  0%
 10. Котки за ски алпинизъм Petzl IRVIS HYBRID LLU
  Petzl Котки за ски алпинизъм Petzl IRVIS HYBRID LLU
  -12%
  Специална цена 289.00 лв. Обикновена цена 329.00 лв. с ДДС
  Оценка:
  0%
Филтри