Нашите съвети за Зимен бивак 2024

 

Зимните нощи са изключително красиви в планината, където можете да наблюдавате ясно звездно небе и невероятни залези и изгреви... Но за да им се насладите напълно е важно да бъдете добре подготвени. В този пост умишлено пропускаме подробното описание на екипировката: топъл спален чувал, качествена палатка, топли дрехи, водоустойчиви обувки и тн., за да не изписваме роман, а за тази част от подготовката ще можете да прочетете по-нататък в нашия блог.

 

Връх Алеко в Рила по залез слънце на Нова Година

Снимка: вр. Алеко в Рила, зимен бивак в Новогодишната нощ на 2022 г

 

Съвет 1. Локацията

Планирайте добре мястото, на което разпъвате своя лагер... и първо правило: Не забравяйте лопатата! Дори да сте фенове на височинния къмпинг, винаги можете да изберете участък от билото, където има завет, а ако не откриете такова – можете да го изградите сами от сняг с помощта на лопатата. Не разпъвайте палатката под дървета, защото клоните, натежали от снежните преспи могат да паднат или да изсипят тежестта върху вас. 

 

Съвет 2. Времето

Постарайте се да планирате прехода така, че да сте приключили с разпъването на палатката преди залез – от една страна в тъмното е по-трудно да се ориентирате в сглабянето, от друга – температурите падат рязко и е хубаво да имате готов подслон.  

 

Залез в подножието на връх Алеко

Снимка: Залез в подножието на вр. Алеко в Рила

 

Съвет 3. Стабилност на лагера

Добре окопайте палатката със сняг – ако палатката ви е класически зимен експедиционен модел, тя вероятно разполага със снежни поли, които да затрупате със сняг. Ако нямате снежни поли, натрупайте хубаво сняг и се постарайте да го уплътните, защото при силен вятър една трисезонна палатка лесно ще пропусне част от снега вътре дори да сте я затворили напълно заедно с предверието. По време на тиймбилдинг на CampingRocks на Горно Полежанско езеро февруари закопахме палатките с умерено старание като не уплътнихме добре натрупания сняг - времето беше тихо докато разпъвахме лагера. През нощта вятърът се усили на пориви и снегът нахлу в палатките между покривалото и спалното помещение като цяла нощ се сипеше върху главите ни при всеки порив на вятъра. 

 

Горно Полежанско езеро в Пирин

Снимка: Окопаване на палатката на Горно Полежанско езеро, Пирин

 

Съвет 4. Допълнителна изолация

Вземете пикник одеало (или олекотено одеало), което да постелете под туристическата ви постелка. Без значение колко добре изолирана е надуваемата (или самонадуваема) постелка, с която разполагате, този слой много помага за спокоен сън – нощите зимата са по-дълги, а заради студа ще прекарате много по-дълго време в палатката отколкото лятото. Понякога може да се наложи да прекарате 14-15 часа в нея, както установихме при зимен бивак под вр. Алеко в Рила януари - още около 17-17:30 ч падна гъста мъгла, която ни принуди да се мушнем в палатката, а сутринта мощните пориви на вятъра ни принудиха да останем в нея за закуска като прекарахме почти 16 ч вътре. Удобно е да се озовете върху изолиращ слой освен пода на палатката, ако се изхлузите от постелката по време на сън или докато си приготвяте хапване за вечеря. 

 

Съвет 5. Носете си лиофилизирана храна

Пакет лиофилизирана храна струва между 19 и 28 лв, което за една вечеря изглежда като скъп лукс, но това вкусно хапване променя цялото преживяване. Има няколко причини да заложите на такава вечеря:

  • Изключителна лекота. Лятото не забелязваме разликата така, както зимата, когато носим повече и по-тежки дрехи, чувалът е по-тежък, а в добавка носим лопата, снегоходки (или ски) и котки, които правят екипировката значително по-тежка.

  • Висока калоричност. Пакетче лиофилизирана храна носи между 400 и 700 ккал.

  • Уникален вкус на готвено ястие. След няколко часов преход с газене в снега с тежка раница мисълта за студена консерва сърмички и 2 сандвича ни топли доста по-малко от, да речем, телешка яхния с картофки, зеленчуци и подправки.

  • Лесно приготвяне без да цапаме съдове. Лиофилизираната храна се приготвя лесно, защото същинското готвене (задушаване) се случва в самата й опаковка. Само сгрявате вода на котлончето и сипвате. Войла, след 10 мин хапвате чили кон карне или пиле тика масала.

 

Норвежка Лиофилизирана храна RealTurmat

Норвежка Лиофилизирана Храна RealTurmat - вкусна крем паста със свинско и подправки

 

Съвет 6. Хидратация. Пийте много течности. Зимата лесно забравяме да пием поради студа, а точно тогава заради сухия въздух, мощното UV и голямата загуба на вода при усиления метаболизъм, целящ да ни стопли, имаме още по-голяма нужда от хидратация.

 

Съвет 7. Мушнете се топли в спалния чувал

Никога не изчаквайте да ви стане истински студено, за да се приберете в него. Чувалът не създава топлина – идеята му е да изолира и да не позволява загубата на топлината, която вашето тяло излъчва. Ако влезете вкочанени, ще отнеме много време на метаболизма ви да загрее вас и чувала. Затова в случай, че зимният мраз ви е хванал неподготвени и вече чувствате силен студ, направете няколко клека, разтичайте се около палатката докато усетите, че кръвта се е раздвижила и сте започнали да се загрявате. 

 

Подготовка на Лагера на Горно Полежанско езеро

Снимка: Подготовка на Лагера на Горно Полежанско езеро

 

Съвет 8. Приберете обувките вътре в палатката

Лятото предпочитаме да държим обувките в предверието, за да не цапат вътрешността, но в снежни условия е най-добре да ги задържите на топло при вас. От една страна, за да не замръзнат и от друга, за да не се напълнят със сняг, ако вятъра го навее в предверието. Това важи с още по-голяма сила за ски обувки, които така или иначе са много твърди. Оставени навън, те могат да замръзнат до степен да се обуят трудно, а пълни със сняг, термоформованата пяна се омокря и съхне бавно.

 

Съвет 9. Уормъри и спасително фолио

Възможно е уормърите да не ви потрябват, но в противен случай ще се радвате, че са в багажа. На пазара има различни варианти – за многократна употреба, за еднократна употреба, електрически и химически... Важното е да имате опцията да се сгреете в случай, че независимо от топлите дрехи и чувал, все пак температурите рязко паднат и не можете да сгреете ръцете или краката си. Що се отнася до спасителното фолио, то е задължителна част от аптечката ви за първа помощ не само зимата, но през цялата година в планината. 

 

Бонус: От какво да носим по повече от 1 брой?

 

Ръкавици – лесно се губят и винаги е добре да имате резервни.

 

Кърпа за глава – изключително практични, кърпите за глава (т.нар бъфчета) са едновременно шалове, маска за уста, шапка, лента и кърпа, с която да хванете нагорещеното канче от котлона. 

 

Чорапи – поне 3 броя. Нищо не проваля уикенда така, както мокрите крака.

 

Челник – зимата батериите на челниците падат бързо, а нощите са дълги. 

 

Малко за тежестта на раницата при зимен бивак

Зимата прави нещата по-трудни не само заради ниските температури и газенето в сняг. Тя изисква носенето на доста по-тежка раница, която често включва снегоходки, алпийски котки, пикел, доста повече дрехи и по-дебели и тежки чували и постелки. Нашият съвет е много внимателно да прецизирате какво наистина ви трябва и да редуцирате максимално багажа без излишен лукс, тъй като в последствие може да откриете, че сте се натоварили пределно на силите ви и не сте в състояние да продължите до края. Заложете на пуха - леки, топли и компактни, чувалите и якетата от пух ще ви спестят доста тегло. Оставете носталгията по едновремешните преходи с консерви и буркани с храна - неслучайно е изобретена лиофилизираната храна, а ако тя ви се струва твърде скъпа - заложете на пакетчета полуготови спагети или картофено пюре - хранителни и калорични варианти на ниска цена. Ако тепърва пазарувате голяма част от екипировката си, винаги първо питайте за теглото и кои са най-леките варианти. За летни приключения и ежедневни разходки можете да направите компромис, но за зимно палаткуване, това ще ви струва доста повече усилия и дори риск да не завършите експедицията си. 

 

Залез с палатка над Муратово езеро в Пирин

Снимка: Залез над Муратово езеро в Пирин 

 

Зимното къмпингуване носи изключителни емоции и макар че често включва известна доза дискомфорт, тези спомени са вечни, а гледките се запечатват за цял живот.

 

Палатков лагер в планината Тимфи, Гърция

Снимка: Палатков Лагер в планината Тимфи, Гърция

 

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ТУРИСТИЧЕСКАТА И КЪМПИНГ ЕКИПИРОВКА С НАШИТЕ СЪВЕТИ:

Назад към всички статии