Вълшебната сила на пуха - как да изберем между пух и синтетика? 2024

Зимният сезон не е причина да спрете да практикувате любимите си занимания сред природата. Студът, снегът и ледовете са само още една причина да усвоите нови умения в планинарството и зимните спортове. Това, което ви е необходимо за приятни приключения в зимната планина е… някои специфични умения и адекватна екипировка. И двете сфери са обект на големи и просторни дискусии, които няма да обхванем в един пост. Тук ще се фокусираме върху един от най-съществените елементи на зимната екипировка: изолационния слой т.е дрехата, която сте избрали да ви предпазва от студа.

 

Топло яке за зимата

 

 

За обличането “на слоеве”...

Независимо от сезона, планинската екипировка се състои от слоеве. Често в магазин CampingRocks получаваме въпроса защо е необходимо да се закупят няколко отделни дрехи вместо, например, едно мултифункционално яке, което едновременно защитава от студ, дъжд и вятър. Проблемът е, че такова яке бързо ще се окаже нефункционално поради своята тежест и невъзможност да комбинира едновременно топлоизолация и дишане. Докато се движим активно, изкачвайки планински склон, се загряваме и е по-комфортно да сме с леко и дишащо облекло, но условията на висока надморска височина често предполагат хладен вятър, снеговалеж, мъгла и тн - което не позволява да държим “мултифункционалното” яке в раницата. Затова най-практично е да бъдем облечени на слоеве:

 

  • Долен слой, който се допира до кожата - термобельо.
  • Междинен слой, който осигурява топлоизолация - полар (в по-топло време) или яке с изолация (в по-студено време).
  • Хардшел мембраннно яке, което е тънко, дишащо и осигурява защита от дъжд и вятър. В сухо време този горен слой може да бъде от софтшел яке, което е по-еластично и проветриво, но не ви пази от влага.

 

Така при изкачване, когато сте добре загрети можете да се движите по термобельо и хардшел яке, за да не ви е твърде горещо, а същевременно вятърът не ви притеснява. При спускане или докато се любувате на пейзажите на върха, слагате междинния изолационен слой, който ви защитава от студа.

 

Обличане на слоеве
Снимка: Outdoor gear lab

 

Сега вече ще наблегнем на изолационния слой - какъв да бъде той, как се носи, какъв пълнеж да изберем и как да се грижим за него

 

През голяма част от времето изолационното ви яке ще седи в раницата. То влиза в употреба, когато спрете за почивка, докато се спускате в студено време или когато преходът ви продължи дълго след здрач и вече изморени, не можете да генерирате необходимата топлина. Затова важна характеристика е теглото и компактността - якето ви трябва да се компресира до възможно най-малки размери.

 

Двете основни възможности за изолационен материал са пух и синтетика. Преди да направим сравнение между тях, нека разгледаме и двете опции по отделно.

 

Клъстери от пух

 

Пухени изолации

Якетата от естествен пух държат по-висока цена, но за сметка на това покриват голям спектър от критериите за изолационен слой: те са много леки, много топли и се компресират до изключително малък обем. Изолацията от пух не се прави от самите пера, а от т.нар “plumage” - оперение или по-ясно казано пухкавата перушинка под самите пера. Това е природният “междинен слой” на гъската/патицата. Затова важен параметър е съотношението пух/пера – колкото повече пух спрямо пера съдържа продукта, толкова по-висок клас е и толкова по-ефективна термоизолация осъществява.



Реално самият пух не генерира топлина - той образува клъстери - разгъвайки се, формира малки, но много на брой въздушни джобове. Въздухът е изключително лош проводник на топлина. Тя почти не преминава през него. Затова вашата собствена телесна топлина не напуска тялото ви през изолационното ви яке. Същевременно пухът е изключително лек и има способността да се компресира. Тези свойства могат да варират в зависимост от качеството на използвания пух.



Колко точно топли вашето яке?

Качеството и топлоефективността на артикул от пух (яке, панталон, спален чувал и тн) се определея по 3 параметъра:

 

  • Коефициент на разбухване (големина и плътност на въздушните джобове) - измерва се в cuin.
  • Съотношение пух/пера. Високият клас продукти притежават съотношение пух/пера между 80/20 (80% пух, 20% пера) и 95/5 (95% пух, 5% пера).
  • Грамаж на пуха - разбира се, колкото повече пух, толкова по-топло е якето.

 

Коефициент на разбухване или т.нар “fill power”:

 

LOFT = пространството, което пухът е способен да заеме в максимално разбухнато състояние. Колкото по-голямо пространство заема пуха, толкова повече въздушни джобове, толкова по-ефективна топлоизолация.

 

Т.нар “fill power” представлява колко кубични инча може да запълни 30 грама пух в максимално разбухнато състояние. Мерната единица за fill power се нарича cuin. Например fill power = 700 cuin означава, че 30 грама пух се разбухва до степен да запълни 700 кубични инча. Колкото по-голям fill power има пуха, толкова по-качествен е той, тъй като в максимално раздуто състояние заема повече пространство с въздушни джобове, които съхраняват топлината ви. За висок клас пух, подходящ за туристическа екипировка, се счита такъв с fill power от 600 cuin и нагоре.

 

300-450 cuin - базови модели за градска употреба

500 cuin - модели, подходящи за леки планински преходи и градска употреба

600 cuin - модели от по-висок клас за планински преходи

650-700 cuin - висок клас модели, подходящи за сериозни преходи, спане на открито

800 cuin - модели от изключително висок клас, експедиционно облекло

900-1000 cuin - eкспедиционно облекло за преходи на висока надморска височина

 

Набухване на пуха

Снимка: https://www.heddels.com/

 

 

Клъстери от пух

Снимка: Down & Feather Co

 

 

Две якета с еднакъв грамаж пух могат да имат различни изолационни свойства, ако притежават различен fill power. Съответно, по-леко яке с по-голям fill power ще е по-изгоден вариант, който ще топли също толкова, колкото по-тежките си колеги. Също така, компресията ще бъде по-добра и якето ще бъде по-компактно.

 

Колко топло трябва да бъде планинското ми пухено яке?

Топлоизолацията на една дреха може да се определи трудно, защото голяма част от факторите са субективни и зависят от индивидуалната студова устойчивост. Също има разлика между мъже и жени. В масовия случай, ако сравним мъж и жена със сходно тегло, дамите обикновено имат по-слабо развита мускулатура, която генерира топлина, както и повече мазнина между кожата и мускулите, което кара кожата да се усеща хладна, тъй като е по-отдалечена от кръвоносните съдове. Освен това дамите имат по-бавен метаболизъм, което също води до по-бавна адаптация към студа. Хормоните естроген и прогестерон, които са в по-големи количества при дамите също определят температурата на тялото. Естрогенът свива кръвоносните съдове при студ и води до по-голяма загуба на топлина, а прогестеронът свива кръвоносните съдове в кожата, за да засили потокът на кръвта към вътрешните органи, тъй като те са приоритет в екстремни ситуации, поради което ръцете и ходилата на жените често изстиват по-бързо.

 

Все пак, за да има ориентир, експертите използват мерната единица Clo:

 

Clo = степен на изолация, която осигурява една дреха

1 Clo = 1 брой дрехa, необходим за човек в пасивно състояние да се чувства добре на 21 градуса температура при влажност на въздуха под 50%.



Fill power

Clo

550

0.7

625

0.92

650-700

1

800

1.68

850+

2.53

 

Накратко предимствата на пуха са в ниското тегло, компресиране до много малък обем, изключително добри топлинни свойства. А какви са недостатъците? За съжаление, когато се намокри, пухът спира да топли, тъй като се слепва и не може да образува въздушни джобове. Веднъж намокрен, пухът съхне бавно, а когато дойде време да изперете якето, поддръжката му е по-сложна – пране със специален препарат за пух, прецизен процес на сушене, включващ употребата на топки в барабана на сушилнята, за да разпръсне добре пуха по протежение на дрехата, ниска температура (до 30ºС) и без центрофуга.

 

Част от тези проблеми са разрешени при някои по-скъпи модели с технологии за перманентно третиране с нано полимер, който подобрява реакцията на пуха към водата без да намалява качеството или да увеличава теглото. Тези технологии позволяват на пуха да задържа над 60% повече от “набухването” и абсорбира 30% по-малко влага сравнено с обикновен, нетретиран пух. Много популярни са пухените спални чували на австралийската марка Sea to Summit, преминали през такова третиране и които може да откриете в магазин CampingRocks. Съществуват доста модели с хибридна конструкция, при които в по-уязвимите в лошо време зони (раменете, ръкавите, гърба) има допълнителна синтетична изолация, тъй като тя се представя много по-добре при дъжд и влага.

 

Гъши пух vs Пачи пух

При избор на пухено яке ще срещнете две опции: пух от гъски и от патици. Пачият пух е на доста по-ниска цена, често двойно по-ниска от тази на гъшия. Гъските обитават по-студен хабитат и са се адаптирали към ниски температури чрез “по-топъл” пух. Те са по-едри от патиците и имат по-голям размер на перушината. Гъшият пух образува по-голям размер клъстери и има много по-голяма степен на набухване. Също гъшият пух има по-слаб мирис от пачия. Това не означава, че не можете да си купите яке с пачи пух, което е достатъчно топло за вас - просто ще трябва да търсите яке с по-голям общ грамаж пух.

 

Етично ли е да използваме пух от птици?

Този въпрос е изключително актуален сред производителите на туристическа екипировка. Абсолютно задължително е пух да се събира единствено от животни, които вече са убити за хранителната индустрия или са починали по естествен начин. Макар събирането на пух от живи птици още да съществува по света, реномираните брандове за висок клас екипировка застават против тази практика като налагат Responsible Down Standart (RDS) програма, която дава универсални критерии за етично събиране на пух. Брандове като Bergans of Norway, Picture Organic, Outdoor Research, Patagonia и много други използват само RDS пух.

 

Как да перем и поддържаме пухени дрехи?

Поради спецификата на тази материя са разработени специализирани препарати за почистване и импрегнация на пухени дрехи. Формулите за пране са по-нежни и не нарушават целостта на пуха, а импрегниращите препарати подновяват водоотблъскващия външен слой. Програмата трябва да не е с повече от 30 градуса и да е без центрофуга или с минимални обороти. При сушене е много важно да не позволите на пуха да се “слепне” или да избяга в един или друг край на дрехата. Ако сушите навън в никакъв случай дрехата не бива да е закачена, защото целия пух ще отиде в долната част дори, когато конструкцията е тип box с отделни камери за пуха. Ако използвате сушилня е необходимо да добавите топки за сушене. Много хора използват тенис топки, но поради своята твърдост понякога те могат да нарушат целостта на пуха. Затова се продават специални топки за многократна употреба, които са една идея по-меки и притежават малки меки шипчета, разпръскващи пуха прецизно навсякъде. Програмата трябва да бъде за пух или за деликатно пране.

Ако не се чувствате уверени, ние препоръчваме да давате дрехите си от пух за химическо чистене при специалисти, които се занимават с туристическа екипировка като студио Диста, с което ние работим от много години.

 

Препарат за пране на пух

Снимка: Grangers

 

Синтетични изолации

Ще се спрем на Primaloft синтетичните изолациикато най-висок клас в пазара на туристическото облекло. Primaloft е създадена за американската армия като синтетична изолация, която едновременно притежава всички положителни характеристики на пуха и издържа на намокряне, и не губи свойствата си във влажни условия.

 

PrimaLoft се прави като се тъкат заедно хидрофобни полиестерни микровлакна, които се подреждат в плоски слоеве. След това в сместа се добавя синтетичен агент, който при производствено нагряване „споява“ тези слоеве в комбинирана маса, която оставя въздушни джобове. При намокряне те не се „степват“ като пуха, защото хидрофобната им природа отблъсква водни капки и не им позволява да абсорбират влагата.

 

PrimaLoft синтетични изолации

Снимка: PrimaLoft Home Page

 

 

Съществуват 3 категории PrimaLoft като всяка от тях си има подкатегории.

 

  • PrimaLoft Gold
  • PrimaLoft Silver
  • PrimaLoft Black

 

Всяка от тези изолации е изключително лека, с малък обем в компресирано състояние и водоустойчива и не губи способността си да топли дори, когато е мокра. Тези изолации са по-дишащи от пуха и по-бързосъхнещи.

 

PrimaLoft Gold

Това е най-добрата синтетична изолация на пазара. Създадена за хора, които водят много активен начин на живот дори в изключително лошо време, основният й фокус е ефективно задържането на топлина дори, когато материята е влажна (от пот или дъжд). PrimaLoft Gold притежава Clo = 0.92, което отговаря на топлината на пух с fill power 625 cuin (както можете да видите от таблицата по-горе). Тази изолация има подвидове като основните са PrimaLoft Gold Eco (изработена от 55% рециклирани влакна) и PrimaLoft Gold Down Blend, в която има и гъши пух (30% PrimaLoft влакна и 70% гъши пух). Пухът в този подвид на PrimaLoft Gold има водоотблъскващо третиране и се намокря по-бавни от стандартния пух (и също съхне по-бързо).

 

PrimaLoft Silver

С Clo = 0.79, PrimaLoft Silver се представя една идея по-слабо от Gold. За сметка на това продуктите с тази изолация държат по-ниски цени и е най-добрата алтернатива на PrimaLoft Gold. Подвид на Silver изолацията е PrimaLoft Silver Active - специално за спортисти като предлага много добро дишане, лека е и се компресира до много малък обем. Подобно на Gold, Silver също има подвид, включващ гъши пух като тук съотношението е 40% PrimaLoft влакна/ 60% гъши пух. За феновете на екологичните практики, PrimaLoft Silver Eco използва 70% рециклирани влакна.

 

PrimaLoft Black

Тази изолация е подходяща предимно за ежедневно облекло, макар че е чудесен избор за планински преходи в по-меко време. С Clo = 0.65, тя предоставя изолация, сходна с тази на пух с fill power = 450-500 cuin. Ако търсите качествена синтетична изолация на ниска цена, това е вашият избор. Отново ще откриете подвидовете PrimaLoft Black Eco (60% рециклирани влакна) и PrimaLoft Black Down Blend (50% синтетични влакна и 50% пух). За по-добра ефективност и по-бухнала визия, този вид PrimaLoft има версия PrimaLoft Black Hi-Loft, при който влакната имат по-обемно набухване.



С развитието на технологиите, PrimaLoft стават все по-добри и доближават качествата на пухените якета. Най-близката последна разработка е PrimaLoft ThermoPlume, която мимикира поведението на гъшия пух в клъстери като продължава да запазва добра водоустойчивост. PrimaLoft са проактивни в различни програми за екологична изработка и намаляване на въглеродния отпечатък на производството си. С PrimaLoft P.U.R.E те намаляват въглеродния отпечатък с над 70% - не се използват производствени печки при нагряването, а вместо това слоевете се пръскат със смолист слой, който при реакция с кислорода се разтича и ги споява. PrimaLoft Bio е първата синтетична изолация, която напълно се разгражда в рамките на 2 години без да остави какъвто и да е отпечатък.



Как да перем и поддържаме дрехи от синтетика?

Прането на екипировка със синтетична изолация е по-лесно. То не изисква сложен процес на разбухване. Все пак е задължително да използвате програма на максимум 30 градуса и без центрофуга или с най-малко възможни обороти. Поради нетрайността на външните водоотблъскващи слоеве, полезно е периодично да импрегнирате дрехите с импрегниращ спрей, който възстановява този слой.



Изборът

Когато правим сравнение между пухените изолации и синтетичните, изборът кое е по-добро за нас става все по-труден. На този етап от развитието на технологиите все още няма алтернатива на най-високия клас пухени изделия с набухване от 600+ cuin. Те предлагат ненадмината топлоизолация, която може да достави комфорт независимо от надморската височина и температурата. Същевременно поддръжката, поведението в мокро време и бавното съхнене на тези материи са сериозен недостатък, когато се движите активно и практикувате спортове, при които можете да се изпотите повече или ако времето стане много мокро.

 

Нашият съвет е да прецените за себе си от какво точно се нуждаете. Ако ви е необходимо много топло яке, на което можете да разчитате независимо от температурите, по-добре заложете на пух. В дъжд и влага можете да скриете пуха под добър хардшел (информация за хардшел якетата можете да прочетете в нашата статия "Как да изберем между софтшел и хардшел материи"). Ако ви е нужно топло яке, което се представя добре в мокро време и смятате да го носите дори, когато се движите активно, можете да заложите на яке със синтетична изолация. Немалък плюс на синтетиката е липсата на етични дилеми около производствения процес, който при PrimaLoft е изключително екологичен и цели минимална вреда върху природата.

 

Ефективна топлоизолация

Снимка: Галерия Bergans of Norway

 

 

Няколко думи за изолациите на ски якетата

Бързо ще забележите, че в повечето модели ски якетана брандове, които активно работят с PrimaLoft и гъши пух, всъщност не се използват тези топлоизолации, а се срещат техни разработки. Например, Bergans of Norway използват Bergans Arctic Insulation в ски моделите си, а Picture Organic притежават различно плътни Thermal STD изолации. По своята същност това отново са синтетични изолации. Основните разлики са няколко: първо, за ски якета тежестта не е от толкова съществено значение т.е не е необходима скъпата инвестиция в олекотени изолации. Същевременно в ски моделите изолацията е добре скрита от климатичните условия посредством мембранни системи с различно високи параметри (от 8 до 20 000 мм воден стълб) и сложните технологии за изработка на водоустойчиви изолации като PrimaLoft не са финансово изгодни. Що се отнася до пух като изолация в ски якета, натежават два фактора: сложната поддръжка на пуха при пране и сушене и високата топлоизолация - при ски и сноуборд се движим активно, потим се и пухените изолации топлят прекалено добре, а не съхнат бързо. Затова всеки бранд си създава своя достатъчно лека и топла синтетична изолация, която е подходяща за специфичните условия на този спорт, а именно - нужда от повече топлина докато чакаме или се возим на лифта, а дишане и свобода на движенията при спускането надолу.



Източници:

https://zarimex.eu/en/blog/what-is-primaloft-insulation

https://www.switchbacktravel.com/down-fill-insulation-explained

https://primaloft.com/

Галерия Bergans of Norway

Галерия Picture Organic

 

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ТУРИСТИЧЕСКАТА И КЪМПИНГ ЕКИПИРОВКА С НАШИТЕ СЪВЕТИ:

Назад към всички статии