История на CampingRocks... или как се създава успешен малък бизнес в България :)

 

CampingRocks е създаден през месец юли 2010 г (зодия лъв), а собствениците не са публични личности и вероятно не сте чували за тях в интернет пространството. Двамата са приятели още от училище и след дипломирането им всеки от тях се впуска в корпоративния свят, без каквито и да е планове за създаването на цял бранд, представител на над 50 марки за къмпинг и туризъм, както се случва в последствие.

 

Как започва всичко?

 

Всичко започва непринудено от една къмпинг почивка на яз. Копринка. Влади и Недялко вземат хладилната чанта Coleman на родителите на Влади, но някой я открадва през нощта заедно с всичкото й съдържание – пържоли и ракия. Те бързо прежалват хапването (ракията и до ден днешен не бива прежалена), но искат да закупят нова хладилна чанта, която да върнат на родителите на Влади - откриват с почуда, че такава не може да се намери изобщо на нашия пазар. И не само хладилна чанта. Голяма част от асортимента, който е необходим за къмпинг се открива изключително трудно в България, а някои артикули могат да се поръчат единствено онлайн от чуждестранни вносители. Така се заражда идеята за създаването на онлайн платформа в помощ на любителите на почивката на открито, където всеки да може лесно и бързо да се екипира с всичко необходимо за къмпинг.

 

Магазин CampingRocks фасада

 

Идеята е още бебе, но целта е по-мащабна от просто зареждане със сглобяеми мебели и тенти за плаж. Концепцията включва няколко много съществени елемента, които отличават CampingRocks от повечето бизнеси в тази ниша:

 

Мисия 1

Не просто онлайн магазин с къмпинг аксесоари, а място, където могат да се открият наистина най-качествените и висококласни изпълнения на пазара – до ден днешен спазваме тази мисия и много внимателно проучваме брандовете, с които работим. След като името CampingRocks вече започна да означава нещо, с нас се свързват много производители и доставчици на различни стоки за къмпинг и туризъм. Ние избираме да работим само с тези, които покриват основните ни критерии, а именно: възможно най-висококачествена изработка с добре обмислен и функционален дизайн, чиста и прозрачна комуникация що се отнася до грижа за клиента и потенциални рекламации и участие в програми за екологична изработка, щадяща природните ресурси. Не е изненадващо, че голяма част от марките, които представяме са скандинавски от страни, в които конкуренцията е силна и няма вариант за слабо представяне по нито един от тези критерии.

 

Мисия 2

Първокласна грижа за клиента като това включва бърза доставка, лесен процес на предявяване на рекламации, програма за лоялни клиенти, но и нещо, което считаме, че ни отличава от голяма част от конкуренцията, а именно – възможността да получите много обстойна консултация и съвети от нашите служители. Както при подбора на производители, така и при подбора на членовете на екипа на CampingRocks... никой не е случаен. При нас работят изцяло и само хора, които обичат дейностите на открито и активно спортуват в планината. Когато търсите конкретен продукт, можете да сте сигурни, че е тестван лично от нас. Можем да ви насочим към това, което ще ви бъде най-полезно, да ви дадем съвети не само за екипировката ви, но и за бъдещите ви планове, тъй като нашия екип е постоянно, така да се каже, на терен и много добре познава българските (и чуждестранни) планини и маршрути, така че когато дойдете при нас или ни се обадите по телефона, разговорът ще бъде не само изключително полезен, но и много приятен. Индивидуалния подход е наш основен инструмент - от самото начало ние се опитваме на първо време да ви разпитаме и да разберем какво точно търсите, така че съветите ни да отговарят индивидуално на вашите нужди.

 

Мисия 3

Уникална атмосфера при пазаруването. Този елемент можете да усетите във физическия магазин на CampingRocks. Концепцията на магазина е да бъде „Малка дървена хижа с настроение“ и считаме, че целта е постигната.

 

Уютна атмосфера в магазин CampingRocks

Уютна атмосфера в магазин CampingRocks

 

Как се развива малък бизнес от нулата на местна почва?

 

В началото пътят е трънлив - създаването на собствен бизнес със свой собствен бранд от нулата на наша почва никога не е лесно. На първо време убеждаването на световноизвестни лидери в производството на къмпинг оборудване да работят с напълно начинаеща фирма без нито една продажба в малка държава с неособено развит туристически сектор що се отнася до почивката на открито... изисква не малко дипомация, но най-вече безспирно търсене и многобройни опити. В крайна сметка първата марка, с която започва магазин CampingRocks е американския бранд Coleman, който до този момент не е стъпвал на българска земя. Coleman са производител на хладилни чанти, осветителни тела за къмпинг и палатки – от двуместни туристически до големи семейни палатки.

 

Интервю със собствениците

 

Как избрахте името на бранда си - CampingRocks?

Владимир Ралчев (съсобственик на CampingRocks): името е създадено една вечер след няколко питиета в клуб Rock’n Rolla - решиме, че щом ни харесва и къмпинг, и Rock то името CampingRocks, което може да се интерпретира по няколко ралични начина е добро име за нашето начинание да зпочнем да развиваме къмпинга у нас.

 

Как успяхте да убедите американска фирма от такава величина да работи с вас още преди да имате развит бизнес?

Недялко Ангелов (съсобственик на CampingRocks): Писахме им писма, изпращахме снимки, дори написахме доста тежичък доклад за икономическото, демографско и социално състояние на българите. Когато нищо не помогна, не се отказахме и продължихме да настояваме докато 2 години по-късно те се предадоха и успяхме да направим първата ни доставка.

 

Първата доставка е налице през 2010 г, а малко по-късно се осъществява и първата продажба. Влади и Недялко са толкова щастливи от първата направена поръчка, че отиват заедно да я доставят лично на първия клиент. Лека полека като снежна топка, която се търкаля по склон, поръчките и клиентите се увеличават. Тогава двамата собственици решават, че е крайно време изцяло да се отдадат на своя бизнес в аутдор сектора и да напуснат сигурната си работа.

 

Как преминахте от къмпинг към къмпинг И туризъм? Нишата за доставка на стоки за туристическо оборудване е била вече доста развита в това време и е разчитала на вече доказани брандове. Защо решихте да опитате да се наложите в нея?

Недялко Ангелов: Решихме, че искаме да се отдадем изцяло и да напуснем другите си работи, но трябваше да измислим как да преборим сезонността, която е силно изразена при къмпинг продуктите, затова първо започнахме с Bergans of Norway, а след като отворихме физическия магазин дойде и Dachstein.

 

Как се стигна до решението да отворите физически магазин?

Недялко Ангелов: В началото наш склад и хранилище за цялата стока се намираше в малък апартамент на Неофит Рилски над пицария Уго. Представляваше временен офис, в чийто хол направихме мини шоурум. Един ден по телефона се обади известна министърка (ще запазим името в тайна) и пожела да пробва ски облекло на норвежката ни марка Bergans of Norway. Въпреки многократните ни опити да я убедим, че в нашия офис пробването няма да бъде удобно и можем да изпратим по куриер всичко, което иска да си избере, в крайна сметка тя настоя - заяви, че идва в офиса и край на разговора. С Владо разпънахме една шатра за тоалетна и душ*, която да послужи за съблекалня и я посрещнахме. Имаше елемент на изумление и дамата малко ни се накара, че се налага да пробва в такива условия, но се влюби в ски екипа и се разделихме с усмивка (поне от наша страна хаха). Тогава всъщност осъзнахме, че имаме нужда от магазин, за да не се излагаме повече така, хаха.

 

*Шатрите за тоалетна са широко търсен аксесоар по време на къмпинг почивки особено, когато се практикува диво бивакуване без обособени зони за душ и тоалетна. Такива можете да разгледате при нас – от марките Outwell и Easy Camp.

 

Как избрахте мястото на Николай Хайтов 2Б?

Недялко Ангелов: преди Николай Хайтов бяхме харесали едно друго помещение в Иван Вазов, дори сключихме договор за него и когато отидохме да вземаме мерки за стени, се оказа, че в задната му част е лепнат трафопост, който започна да издава чудни звуци и вибрации - та се наложи да развалим договор, олекнахме с един наем и тогава всъщност намерихме Николай Хайтов – случайно, по обява. В последствие разширихме към съседния магазин, когато той се освободи – хванахме чукове и къртачи и за 3-4 часа пробихме дупка. В момента там е нашия къмпинг шоурум през лятото и Дамско царство с дрехи, обувки и аксесоари за дамите през зимата.

 

Кога решихте, че е време да назначите първите си служители и по какъв критерии ги избрахте? 

Владимир Ралчев: След първата една-две години, когато нещата започнаха да се задвижват, задачите ставаха все повече и беше нужно да се отделя повече време и внимание. Решихме, че е време да погледнем по-професионално на това начинание да внасяме и предлагаме качествено къмпинг оборудване в България. Но освен нашата отдаденост трябваше да намерим някой, който да ни помага. Хубаво е, че имахме редица познати с общи интереси и с мотивация да участват нещо ново и така успяхме да разширим екипът на CampingRocks. От 2013 година екипът на CampingRocks се разширява и развива всяка година и сега вече сме една голяма и добре сплотена банда.

 

Имате ли планове за отварянето на още магазини?

Недялко Ангелов: По-нататък обмисляме да открием магазини в Пловдив и Варна, от където често имаме онлайн поръчки.

 

Магазин CampingRocks Днес

Към днешна дата магазин CampingRocks работи с над 50 доказани бранда с богато портфолио и ненадминато качество в сферата на къмпинг и трекинг оборудването. Сред тях са Outwell, Robens, Primus, Sea to Summit, Bergans of Norway, DEVOLD of Norway, Dachstein, Kayland, ALFA, IceBug, Picture Organic, Warmpeace, Trimm, Gabel и много други. Всяка година се опитваме да разширим нашето портфолио с нови брандове като продължаваме да спазваме критериите си за избор. Последните изненади в нашия магазин са слънцезащитните кремове на NomadFace, коланите ARCADE, сгъваемите бутилки HydraPak, раниците на Osprey, а вече и шведската марка за туристическо облекло Five Seasons. Голяма част от нашите брандове са представени ексклузивно от нас, ние сме техен официален дистрибутор и при необходимост, можете да се свържете с тях чрез нас.

 

Вътрешна Структура на CampingRocks

 

Най-важното за един бизнес са клиентите, а за да бъдат доволни клиентите, трябва обслужването да бъде на много високо ниво. Поради тази причина всъщност най-важни... са служителите.

 

В момента CampingRocks е разделен на 4 отдела:

 

Физически магазин – директно обслужване на клиенти и консултация, поддръжка на красивата визия на магазина.

 

Онлайн магазин – обработване на поръчки и комуникация с клиенти по телефона.

 

Отдел Маркетинг и създаване на съдържание – рекламна дейност и поддръжка на сайта като се стремим да поддържаме максимално обстойни и полезни описания на всеки наш продукт.

 

Основен склад – приготвяне на стока за изпращане и обновяване на стоката във физическия магазин, приемане на доставки от нашите производители.

 

Dream Team - екипът на магазин CampingRocks

 

Тиймбилдинг на CampingRocks на Страшното езеро в Рила

Тиймбилдинг на екипа на CampingRocks в Рила - Страшното езеро

Всеки член на колектива можете да видите във физическия магазин в различни дни от седмицата. От самото начало избираме служителите си така, че да са полезни в консултацията си на нашите клиенти като всеки от тях практикува планински спортове и често избира почивката на открито. Можете да се запознаете с нас тук:

 

Динко Николов – управител на магазин CampingRocks. Запален от дете по сноуборда, той е изключително умел както в карането на писта (което вече му е леко скучно), така и във фрийрайда и туринга със сплитборд. Целогодишно се придвижва с велосипед като дори продава колата си, тъй като предпочита да кръстосва града на 2 гуми вместо на 4. От него можете да научите много за зимните спортове, както и за туристическите преходи през по-топлата част от годината, а що се отнася до маршрути в любимия му Пирин – той знае повече от голяма част от планинските водачи.

 

Павел Митов – отдел онлайн продажби. Павката е запален по туристическите преходи с екстремен елемент като любими са му виа ферати, нощни снежни приключения и изкачването на върхове. Той има опит не само на българска почва, а е част от експедиции в Хималаите, в Австрийските Алпи и Словения. Макар че е доста скромен и счита, че е най-голям фен на „хубавото хапване в хижата“, от него можете да научите изключително много за туристическата екипировка както за лежерни разходки, така и за технически зимни маршрути.

 

Стела Димитрова – отдел Маркетинг. Стела бяга от дете като планинското бягане е най-голямата й страст. Няколко години се състезава активно в любителски състезания из нашите планини, а дори когато спира да участва със състезателен номер, продължава да бяга редовно. Целогодишно организира туристически преходи като предпочита палаткуването включително в зимни условия във високите части на Пирин и Рила. Стела обожава да кара ски и макар да няма уменията за каране извън пистите, е много запалена по ски туринг като избира маршрути с интересно изкачване и по-лесно спускане.

 

Веска Белова – планински водач към ТрекМания, с които имаме сътрудничество, Веси има богат опит в планинарството. Родният й дом е в Родопите, където израства редовно кръстосвайки най-дивите им кътчета. Тя е запалена по катерене и туризъм, а по характер е изключително спокоен и земен човек, който с удоволствие ще ви даде страхотни съвети за бъдещите ви разходки.

 

Милен Методиев – планински водач с над 10г опит, Милен познава нашите планини като петте си пръста, а през последните няколко години участва и организира пътешествия в Норвегия, Карпатите, Тимфи, Австрия и Доломитите. Милен притежава най-богатото портфолио от активни хобита, свързани с планината като включва ендуро колоездене, пейзажна залезна фотография, сноуборд и туристически преходи с бивакуване във високата планина.

 

Спас Златков – може би най-колоритния член на нашия колектив, Спас е добре познат на по-голямата част от посетителите на физическия ни магазин. Той е запален по пещернячество и техники за оцеляване в дивата планина. Ако се нуждаете от съвети по изграждането на заслони, палене на огън, откриване на храна и бушкрафт, той е вашия човек. С богат опит в редица активности, той дълги години кара сноуборд и е бивш национален състезател по хокей на лед.

 

Памела Хайгърова – отдел онлайн продажби. Памела е запалена по туристическите преходи и обожава многодневните приключения с престой в хижа или на палатка. Тя е запален фотограф като не се колебае да студува или да измине десетки километри за перфектния кадър. През последните 2 зими ново хоби за нея е сноуборда. :)

 

Михаил Гребенаров – отдел Складова наличност. Мишо е най-стария член на фирмата като работи в магазин CampingRocks от над 10 години. Той има огромен опит в туристическите преходи като е активен планинар от повече от 20 г. Смирен, духовен и винаги готов да помогне, Мишо е съхранил в себе си старите ценности на планинарския дух.

 

Творчество на екипа на магазин CampingRocks

 

Творчество на екипа на магазин CampingRocks

 

Творчество на екипа на магазин CampingRocks

Забавления и украсяване на Скиорски кът във физическия магазин CampingRocks 

 

Често в магазина можете да бъдете обслужени и от самите собственици, но вероятно няма да го разберете, тъй като и двамата не обичат да се набиват на очи. Влади и Недялко не пропускат възможност за къмпинг като още от началото през далечната 2008 г досега за тях това е едновременно хоби и професионална реализация. Влади е запален скиор и планинар, а Недялко често може да срещнете по реките с мухарката в ръка или в каяка някъде из любимите му Родопи.


Разходете се в магазин CampingRocks!

 

 

В магазин CampingRocks можете да откриете:

Палатки за туризъм и къмпинг

Шатри и тенти

Сгъваеми мебели – столове, маси, шкафове и кухни

Спални чували за туризъм и къмпинг

Постелки за сън и походни легла за туризъм и къмпинг

Всички необходими аксесоари за почивка на палатка

Облекло за туризъм, бягане, ски и сноуборд, колоездене и практично ежедневно облекло

Обувки за планински преходи, алпинизъм, бягане и ежедневие

Всички аксесоари като шапки, шалове, ръкавици, чорапи и други

Алпийска екипировка: снегоходки, котки, щеки, пикели, карабинери и седалки за катерене

Ски оборудване: ски каски, ски маски, слънчеви очила, ски раници

Раници за туризъм, ежедневие, колоездене, бягане и ски

Бутилки, прибори и съдове както за готвене на открито, така и за транспортиране в планината и на къмпинг

Барбекюта, грилове и чугунени съдове за готвене сред природата

И още много други артикули, които можете да разгледате на нашия сайт: CampingRocks.bg

Назад към всички статии