Избор на туристическа и къмпинг постелка

Надуваема постелка Sea to Summit

 

Без значение дали сте любители на преходите с палатка или на къмпинга с цялото семейство, спокойният ви сън зависи от избора на 3 основни елемента:

 

В тази статия ще разгледаме втория елемент от туристическата екипировка, а именно – постелката. За подробна информация за избора на спален чувал, можете да прочетете статията ни „Как да изберем спален чувал?“.

 

За какво ни е постелка?

Нашите клиенти, които за пръв път планират спане на открито, често ни питат защо да си купят надуваема или самонадуваема постелка за сън, когато могат да използват просто т.нар „шалте“? Шалтето е леко, макар и обемно, цената му е ниска, а и бабите и дядовците ни „все на надуваема постелка са спали“... да, но не. Има много предимства на качествената постелка отвъд самата площ за спане.

 

Ако легнете директно на студената земя или на пода на палатката, бързо ще ви стане много студено дори лятото, защото вашата собствена топлина се предава към земята. Защо? Ами физиката и по-точно термодинамиката, а още по-точно Втори закон на термодинамиката гласи, че топлината винаги се предава от по-топлото към по-студеното тяло. „Но аз имам спален чувал!“ – ще кажете вие. Да, но... не. Спалните чували разчитат на образуването на въздушни джобове, които не позволяват загубата на топлина. Проблемът е, че лягайки, вие сплесквате долната част на спалния чувал като компресирате въздушните джобове. Тогава това, което ви дели от студа... е вашата постелка.

 

Качествената постелка:

  • Е с достатъчно комфортна повърхност, за да спите непробудно през нощта – омекотяване в подходящите зони, по-твърда повърхност за стабилност на кръста и гърба. След една нощ, прекарана на шалте, бързо ще откриете предимствата на постелките в това отношение.
  • Притежава подходяща изолация, за да ви изолира от студената земя. Спалният чувал не е достатъчен в това отношение.

 

Първото, което трябва да определите е за какво ще се използва вашата постелка?

 

Постелки за сън за всякакви условия

 

Къмпинг постелки

Постелките за къмпинг са предназначени за пълен комфорт без твърде голям фокус върху тегло и компактност, тъй като обикновено пътуват в колата с вас без да се налага да ги носите на гръб с километри. Те са правоъгълни, а не с форма на мумия, за да имате максимално пространство да се въртите и да сменяте позиции цяла нощ. Най-високият клас къмпинг постелки са също толкова удобни, колкото матрака ви у дома. Използват пяна, плътни и приятни на допир външни материи и ефективни винтили, благодарение на които можете да регулирате дебелината и твърдостта според собствените си предпочитания. Марки като Outwell и Nomad произвеждат четирисезонни постелки с топла и студена страна – вътрешните панели са разположени така, че въздушните джобове са концентрирани от едната страна на постелката, така че изолационните им свойства варират в зависимост от посоката, която използвате. Изключително комфортни, къмпинг постелките предоставят всичко необходимо за спокоен сън с месеци през цялата ви лятна почивка, а цената е по-голямо тегло и по-обемна форма в сгънато състояние. Повечето къмпинг постелки са тип „самонадуваеми“, тъй като голямата повърхност и дебелина от 8-15 см изискват много въздух и би било трудно и неприятно да се надуват с уста.

 

Къмпинг постелки

 

Трекинг постелки

Постелките, предназначени за туристически преходи и планинарство нямат почти нищо общо с къмпинг постелките. Те са фокусирани върху 3 неща: ниско тегло, компактна форма в сгънато състояние и максимално ефективна топлоизолация, тъй като се носят в раницата понякога с часове през труден терен, а нощем температурите в планината падат значително и топлоизолиращите свойства на постелката стават особено важни. Формата почти винаги е тип мумия – така се спестява излишно тегло и се намалява обема въпреки, че така леко се ограничават движенията по време на сън. Теглото е под 1 кг (с изключение на някои зимни модели), а калъфите за транспорт се побират чудесно в раници от 40-50 литра заедно с целия останал багаж. При туристическите постелки ще откриете както самонадуваеми, така и надуваеми модели – така има „за всекиго по нещо“: тези, които искрено държат на възможно най-ниското тегло и малък обем залагат на надуваема постелка, а тези, които предпочитат да си създадат повече комфорт макар и на цената на няколко грама в повече, т.е любителите на баланса между удобство и ниско тегло, могат да се насочат към самонадуваемите постелки.

 

 

Каква е разликата между надуваеми и самонадуваеми постелки?

Надуваемите постелки изискват надуване с уста или с помпа. Те са много по-леки, разпъват се и се прибират бързо и лесно, заемат малко място в сгънато състояние и са добър избор за експедиции и дълги преходи. При тях има и някои минуси – не са толкова комфортни, макар че новите модели имат превъзходно разпределение на въздушните камери, което не позволява разместване, когато лежите върху тях, но те все още не са така балансирани, че да създават комфорт, когато седите върху тях, концентрирайки теглото си в една част от постелката. По-лесно е да спукате такава постелка, тъй като в стремежа за по-ниско тегло външната материя е по-тънка и по-лесна за пробиване. При по-големи температурни амплитуди понякога тези постелки изпускат леко въздух и е разумно да ги проверите преди да легнете да спите върху тях. В студени зимни дни, ако не притежавате помпа или постелката не идва в комплект с помпа (почти всички надуваеми постелки на Sea to Summit, например, включват помпа) има риск да вкарате влага с дъха си, което може да доведе до мухъл и дори до спукване на постелката.

 

Все пак, надуваемите постелки са ненадминати по ниско тегло и компактност. Това ги прави по-добрият избор, когато ви чакат тежки преходи с голяма денивелация.

 

Самонадуваемите постелки за трекинг са междинно звено между надуваемите постелки и къмпинг постелките. Комбинират удобство, по-плътна материя, усещане сякаш спите на матрак с все пак доста ниско тегло и приемливо компактен обем в сгънато състояние. Те работят на по-различен принцип: изработени са от пяна с кухи влакна, които всмукват въздух и въздушни джобове. Когато отворите винтила, въздухът автоматично нахлува и издува постелката без да се връща навън, изпълвайки въздушните джобове. Има специална позиция на клапата, в която тя може да изпусне въздух като отново не го прави без вашата намеса – вие трябва да я сгънете и компресирате, изтласквайки въздуха навън. Самонадуваемите постелки не стигат твърдо състояние от самосебе си – ако предпочитате да спите на по-твърда повърхност – налага се да подпомогнете процеса като донадуете постелката с уста. Общо взето самонадуваемите постелки са доста по-плътни, дават по-ефективна изолация от студената земя и са по-издръжливи дори при по-груба експлоатация. Дори да спукате такава постелка, обикновено се поправя по-лесно и бързо с ремонтен кит включително на терен. Минусите на самонадуваемите постелки са по-високото тегло, по-големия обем в сгънато състояние и значително по-трудното прибиране в компресионния им сак, тъй като изискват известна „борба“ докато изкарате въздуха навън. Това не е никакъв проблем в една топля лятна вечер, но ако планирате зимна експедиция и ви брули леден вятър на билото докато се борите да приберете постелката в раницата, а тя се раздува... може да се вкарате в приключение.

 

Самонадуваеми туристически постелки

 

Ние от CampingRocks препоръчваме да изберете надуваема постелка, ако обикновено участвате в дълги преходи с голяма денивелация в разнообразни климатични условия, експедиции във високите части на планината и държите на ниско тегло и бързо и лесно разпъване. Макар че в повечето случаи надуваемите постелки са по-скъпи, на пазара можете да откриете и бюджетни варианти, включително от висок клас. Например, в нашия магазин, ако търсите най-доброто – леки, компактни и с големи изолационни свойства, ще ви насочим към моделите на Sea to Summit, които са иновация в технологиите за изработка на надуваеми постелки и предлагат уникални характеристики. Ако търсите висок клас постелка с ограничен бюджет, можете да разгледате моделите на Robens – леки, компактни, с по-ниски изолационни свойства и без включена помпа в комплекта, но на изключително достъпни цени.

 

Ако търсите постелка за преходи с по-умерено натоварване и все пак държите на сравнително леко тегло, но сте готови да носите малко повече в замяна на повече комфорт – можете спокойно да заложите на самонадуваема постелка. Доста леки, компактни и приятни на допир модели ще откриете от всички наши брандове на разумни цени.

 

Изолация на постелката за сън

Изолацията на постелките е от огромно значение за това как ще прекарате нощта. Различните марки залагат на различни системи за задържане на топлината. Най-масово се използват кухи влакна, които се изпълват с въздух. Въздухът е лош проводник на топлина, така че тя не преминава през постелката и се задържа до тялото ви. Друга технология използва метализиран слой, който отразява инфрачервеното лъчение от тялото ви (инфрачервеното лъчение е топлинна енергия) обратно към вас и отново не позволява да губите топлина. На подобен принцип работи т.нар „аварийно фолио“, което е част от повечето аптечки за оцеляване в планината.

 

Параметър, който дава информация за топлоизолацията е т.нар R- value – той показва капацитета на постелката да предотврати преноса на топлина през нея. Колкото по-голяма е стойността на този параметър, толкова по-добре постелката изолира от студа. R идва от Resistance – съпротивление – съпротивлението на постелката да предаде топлината ви към земята. Този параметър далеч не се използва само за туристически постелки. Той е често използван за определяне изолацията на строителни материали, дограми и тн.

 

Туристическите и къмпинг постелките имат R-value, вариращ между 1 и 7. Летните постелки са с R-value под 2-2.5, трисезонните - между 2 и 4.5, а R-value над 4-4.5 предоставя изключително добра изолация от студа като е подходящо за зимни условия. Функцията на нарастване на R-value е линейна, т.е постелка с R-value = 2.0 е двойно по-топлоизолираща от постелка с R-value = 1.0. Ако използвате две постелки една върху друга – общия R-value е равен на сумата от R-value на всяка от тях.

 

Този параметър може да бъде малко труден за интерпретация, тъй като няма директна връзка с конкретни температури за разлика от спалните чували, които имат ясна температура на комфорт. За комфорта на вашата постелка роля играят много други фактори – собствения ви метаболизъм (лесно ли губите топлина?), позицията ви на сън (по корем, по гръб, настрани), времето навън (влажно, ветровито?) и тн. Тъй като не можем да ви дадем ясна скала, по която да изберете вашата постелка според нейния R-value, можем просто да генерализираме – постелките с по-висок R-value са по-добрия избор стига да разполагате с бюджета за тях и да попадат в избрания диапазон на тегло и компактност. За разлика от избора на спален чувал, тук няма опция да прегреете от прекалено топлоизолираща постелка за сън.

 

Ако спите по гръб, то теглото ви се разпределя равномерно по дължината на постелката, което ви дава възможността да извлечете максимума от R-value изолацията, с която разполагате. Ако предпочитате да спите настрани, то може да ви трябва постелка с по-висок R-value, за да компенсирате.

 

Що се отнася до спането на сняг – противно на очакваното всъщност не е задължително да търсите възможно най-високия R-value. Снегът притежава пореста структура, съдържаща множество въздушни джобове, което го прави много лош проводник на топлина. Всъщност спането на сняг често е по-топло и комфортно от спането на ледена земя.

 

Как се определя R-value?

След 2020 г вече тестовете са стандартизирани, затова с голяма увереност можете да разчитате на достоверното измерване на R-value.

 

Тестваната постелка се поставя в средата между две пластини – пластина с температура 35 градуса (тя играе ролята на човешко тяло и неговата топлина) и пластина с температура 5 градуса по Целзий (тя имитира студената земна повърхност). Постелката стои така 4 часа като през цялото време се измерва колко енергия е необходима за поддържането на температура от 35 градуса на топлата пластина. Колкото по-малко енергия е необходима, толкова по-изолираща е постелката и толкова по-малко енергия е загубила топлата пластина. Ако е необходима много енергия за поддържане на топлината на пластината, то постелката не възпира ефективно преноса на топлина.

 

Феновете на физиката от CR може би ще останат разочаровани, че това е краят на природните науки в този пост.  

 

 

Можете да използвате тази таблица като ориентир с каква постелка да комбинирате спалния си чувал и каква комбинация да изберете в зависимост от условията на спане.

 

Условия Топло Хладно Студено Екстремно
Очаквана най-ниска температура през нощта по Целзий 10 0 -7 -15
R-value на постелката Под 2 2 - 3.9 4 - 5.4 5.5+
Подходяща температура комфорт на спалния чувал по Целзий -1 -7 -9 -15

 

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ТУРИСТИЧЕСКАТА И КЪМПИНГ ЕКИПИРОВКА С НАШИТЕ СЪВЕТИ:

Назад към всички статии