Как да изберем туристически обувки?

Колкото и да харесваме даден модел, чувството бързо ще изчезне, ако не е “нашия” модел и започне да убива по време на преход. На всеки се е случвало да се прибере с пришки, ранички и подбити ходила, които развалят преживяването дори, когато всички останали фактори като време, гледки и компания са перфектни.

 

Затова е от съществено значение да отделите повече време при избора на туристически обувки и да се насочите към модел, който отговаря на критериите ви:

  • Формата на ходилото ви
  • Подходящ размер
  • Подходящ за условията, в които смятате да носите обувките
  • Подходящ за сезона, в който ще ги използвате
  • Снабден с всичко необходимо за защита на ходилото

 

КОНСУЛТАЦИЯТА

 

Задължително изберете магазин, който предлага консултация. Нашият екип има опит както с планински преходи на безброй дестинации в България и чужбина, така и с конкретните марки, които предлагаме и можем да ви насочим към подходящите модели конкретно за вас, стеснявайки кръга на избор. 

 

Туристически обувки ALFA

 

Зимни или трисезонни модели

 

Обувките за планина се делят най-общо на зимни и трисезонни (пролет, лято есен) като всеки модел притежава различни характеристики на подметка, водонепромокаема мембрана, вътрешна подметка, изолационни материи и конструкция, за да бъде подходящ за различен тип терен (пътеки, скални масиви, виа ферати и тн).

 

Обувките с мембрана ви защитават от дъжд, сняг и преминаване през потоци, но намаляват дишаемостта на материите и увеличават теглото. Затова е хубаво да прецените какви точно са изискванията ви спрямо условията, в които посещавате планината. Например, ако редовно ходите на преходи и попадате в променливи условия, добре е да изберете обувка с Gore-Tex мембрана, за да сте подготвени в случай, че времето се развали. Ако планирате предимно летни преходи в хубаво време, можете да заложите на модели без водоустойчива мембрана, които предлагат по-висока дишаемост и са по-олекотени. В повечето случай обувките без мембрана са изработени от материи, които съхнат бързо.

 

Gore-Tex мембраните са вградени във вътрешността на обувката и работят на механичен принцип - всеки квадратен сантиметър от тях притежава милиарди микро пори - всяка пора е около 20 000 пъти по-малка от водна капка следователно водните капки не могат да проникнат. Същевременно всяка пора е 700 пъти по-голяма от парата - водните молекули, които се отделят, когато ни е топло. Така водата не може да проникне, но парата, която се изпарява преди да се изпотим може да излезе

 

Gore Tex мембрана за обувки

 

Важно е да имате предвид, че нито една мембрана на пазара не е способна да ви защити напълно от проникване на вода - Gore-Tex мембраните ви пазят от дъжд и сняг, но ако газите продължително време в киша, потоци и тн, в даден момент материята ще пропусне. Затова обувките с мембрана се наричат водоустойчиви, а не водонепромокаеми. Макар на пръв поглед това да изглежда като минус в технологичната изработка, в действителност е предвидено в дизайна, който позволява да се осъщестява ефективно проветрение. Напълно запечатана обувка (каквито са например водонепромокаемите ботуши за градинарство) запарва краката и не е подходяща за туризъм, тъй като бързо ще се окажете с мокри ходила заради отделената пот. 

 

Твърдост

 

Важно е да прецените обективно своя толеранс към твърдостта на подметките, защото често планинските обувки са по-ригидни, за да сте стабилни на труден терен и да не усещате неравностите му, което защитава ходилото, но може да бъде предизвикателно за начинаещи в туристическите преходи. В повечето случаи производителите предвиждат междинна подметка с EVA пяна (или други видове пяна), които облекчават дискомфорта от твърдите подметки, но независимо от това, ако не сте свикнали с такъв тип обувки, в началото ще се наложи да преминете през период на напасване. Ние препоръчваме най-твърдите модели, които ще откриете сред високопланинските обувки да се използват при употреба през зимата или ако планирате ходене на смесен терен, включващ участъци, изискващи употреба на котки. За летния сезон този тип обувки бързо изтощават и "подбиват" ходилото. 

 

ПРОБАТА

 

Отидете за проба следобед, защото след ежедневните ви дейности краката ви са по-подути и са по-близо до състоянието, в което се намират при дълги преходи, когато ходилото отича в обувката. 

 

Подгответе се с подходящи чорапи, които смятате да използвате по време на туристически преходи. Перфектните чорапи имат средна дебелина (за трисезонна употреба), височина над глезена и използват материи, които не запарват ходилото и съхнат лесно. С такива чорапи можете да се сдобиете и в нашия магазин. 

 

Ако използвате ортопедични стелки, носете ги. Стелките на всички модели обувки в магазин CampingRocks се свалят и могат да се подменят с ваша стелка.

 

ИЗБОРЪТ

 

Задължително пробвайте поне 3 чифта обувки. Когато сведете избора до 2 модела, обуйте единия на десния крак, а другия на левия, за да усетите по-фино коя обувка е по-удобна.

 

Изберете размер, който оставя достатъчно пространство отпред в зоната на пръстите. За разлика от ежедневните обувки, планинските модели са половин или дори цял размер по-големи, защото трябва да имате достатъчно отстояние - то ви дава свобода при слизане по стръмен терен и не позволява да подбиете пръстите си.

 

Как да изберем туристически обувки?

 

Добра идея е при колебание в размера да извадите стелката и да наложите ходилото отгоре в търсене на правилното разстояние.

 

СЛЕД ПОКУПКАТА

 

Задължително още същата вечер се разходете у дома с новите ви обувки. Така на спокойствие ще прецените дали някъде усещате дискомфорт. Ако обувките не са носени навън и пазите кутия и касов бон, можете да ги върнете и да замените за друг размер или модел, или да се откажете от тях.

 

Направете поне 1-2 по-леки и кратки разходки преди да се впуснете в голямо приключение, за да се отпусне обувката и да се напасне по-ходилото ви.

 

 

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ТУРИСТИЧЕСКАТА И КЪМПИНГ ЕКИПИРОВКА С НАШИТЕ СЪВЕТИ:

Назад към всички статии