С куче на планина 2024

 

Домашният любимец е част от семейството, а съответно и част от семейните почивки независимо дали сте фенове на къмпинг на плажа или планински преходи. Както при появата на бебе, така и при вземането на кученце, за да запазите активните си приключения сред природата е нужна лека пренастройка и известна подготовка.

 

Когато взехме кучето талисман на магазин CampingRocks – уипет на име Ерик, не бяхме убедени как ще се справи той, а и ние покрай него с активните ни почивки, които включват ходене по каменист и стръмен терен, зимни преходи в сняг, палаткуване, а понякога и нощувки в хижи. С времето открихме, че той е по-оправен от нас и с малко подготовка можем да не се отказваме от любимите хобита. Вече повече от година той е с нас навсякъде включително в дивите Карпати.

 

 

Подготовка във възпитанието на кучето

 

Има две особено съществени неща, които домашния любимец трябва да владее, за да няма прекалено много сконфузни ситуации.

 

Първото е да си знае името и да идва, когато бъде повикан. Това може да звучи супер лесно и очевидно особено след като вече виждате как кученцето ви слуша в парка или на кучешката площадка, но имайте предвид, че в планината разсейващите фактори (миризми, катерици, птички, диви животни...) са много особено, ако породата е ловна и с развито обоняние, а горе няма заграждения и дружелюбни хора, които да ви насочат за местоположението на кучето. Много пъти сме засичали изгубени кучета, които видимо са домашни и причината е, че по един или друг начин са се отделили от собствениците си, следвайки тяхна си цел докато в един момент са открили, че не знаят как да се върнат. За да избегнете този риск научете кучето да се връща при вас, когато го повикате и през цялото време следете да е наблизо. Ако се отдалечи продължете да го викате и не бързайте да сменяте мястото си, за да ви намери по-лесно. Много полезно е да си купите свирка и да обучите кучето да идва при вас, когато я чуе.

 

Можете да закупите също GPS устройство, но имайте предвид, че в планината обхвата е слаб и почти всички модели на пазара няма да ви свършат работа там. Тези, които действат безотказно, са доста скъпи, но ако желаете, можете да се оборудвате и да си спестите една тревога.

 

Второто съществено нещо е да осигурите спокойствие на останалите хора особено, ако сте на хижа или на населена пътека. Голяма част от хората се страхуват, когато не познават кучето, а друга част изобщо не харесват кучета. Както вие, така и те отиват в планината, за да се насладят на спокойствие и пейзажи, и е въпрос на етика да не си пречим едни на други. Затова, ако кученцето може да се движи около вас без да закача другите, можете да го пуснете да тича свободно с готовност да го хванете, ако видите някой, който се притеснява, а ако е по-диво и обича да прави бели, разумно е да бъде на повод поне в участъците, където има хора.

 

Какво е необходимо в екипировката на кучето за планина?

 

Нагръдник

Въпреки, че много кучета носят нашийници, нагръдникът може да ви помогне в много ситуации, когато се налага преминаване на по-трудни пасажи. Ерик, например, притежава нагръдник с 3 точки на закопчаване с дръжка на гърба, за да можем да го вдигнем и да преодолеем прекалено високо и сложно за него препятствие като високи морени, тесен и вертикален пасаж при изкачване и други. По-тежки породи трудно ще се възползват от това да бъдат вдигнати през голям камък, но отново можете да им помогнете като им осигурите още една точка за баланс.

 

 

Сгъваеми купички за храна и вода

На пазара се предлагат чудесни олекотени модели сгъваеми купички, които са удобни за носене и ни дават възможност да заситим жаждата и глада на косматия приключенец по всяко време.

 

 

Дрехи за късокосмести и зиморничави породи

В студените месеци от годината кучето също може да има нужда от дрехи особено предвид условията във високата планина, които предполагат студен вятър, дъжд и ниски температури. В зависимост от породата можете сами да прецените дали се налага покупката на истински планински дрехи за куче или е достатъчно да заложите на далеч по-евтините дрехи за кучета, предлагани в зоомагазините. Ерик, например, е хрътка с много къс косъм и спи завит под одеало още есенно време вкъщи. Поради тази причина сме заложили на планинска екипировка за кучета от специализиран сайт въпреки високата цена. Ако планирате спане в палатка във високите части на планината, можете да подготвите и отделен спален чувал, но реално е много по-вероятно кучето да се постарае да влезе при вас във вашия чувал.

 

 

Вазелин през зимата

Тъй като малко кученца са в състояние да изтърпят кучешки обувки на лапите си, вариант за зимата в снега е да намажете лапите отдолу с вазелин. Това дава известна изолация и е по-вероятно кучето да се чувства комфортно газейки в преспите.

 

 

Закрепващо колче за връзване на куче при бивакуване

Полезен артикул за по-палави породи е колчето за завързване. То е метално, притежава завита форма за лесно забиване в земята подобно на тирбушон и има халка за закачане на каишка. Страхотен вариант докато разпъвате палатка, готвите или подготвяте бивака, който ви позволява да се устроите удобно без да следите кученцето за бели.

 

Независимо къде отивате и какви са плановете ви, всяко планинско приключение е още по-приятно с верния космат другар до вас.

 

Назад към всички статии