Запазете топлото със съветите на полярния изследовател Ерик Ларсен

Полярният изследовател Ерик Ларсен от екипа професионални пътешественици на норвежката марка Bergans of Norway познава студа. Той е бил на експедиция на Северния и Южния Полюс и е изкачил връх Еверест в рамките на една година!

 

Американското списание за оутдор екипировка „Gear Gunkie” интервюира Ерик с цел да разберем всички ние, кои са най-добрите трикове и методи, за да запазим топлината, когато температурите навън са минусови.

 

Следвайте 5-те съвета  на Ерик за запазване на оптимална топлина и ще бъдете щастливи и топли, независимо от времето навън.

 

1. Вътрешната нагласа е много важна – Ако мислите постоянно, че ще ви е студено и неприятно навън, то най-вероятно така ще се чувствате. С подходящото облекло, поведение и психологическа нагласа, Ерик казва, че може да ви бъде топло, независимо от температурата навън.

 

2. Полярният стриптийз – много често срещана грешка при студено време е да сте навлечени, докато се движите. Тялото ви генерира много топлина, когато сте активни, започвате да се потите и влагата започва да измества топлия въздух между тялото и първия базов слой дрехи. В този случай, когато спрете да се движите, тялото много бързо изстива и започвате да изпитвате студ. Как да се избегне това? Най-добре е да се облечете с по-малко слоеве дрехи, от тези, които мислите, че ще са ви необходими и да ви е леко студено в началото. След като се раздвижите добре и продължава да ви е студено, може да добавите допълнителен слой, ако трябва. В случай, че сте излезли навън много облечени, добре е дрехите ви да имат вентилационни отвори за проветрение или да започнете да махате слоеве преди да сте се стоплили твърде много. Това се нарича полярен стриптийз, както Ерик Ларсен споделя, по този начин, слагайки и махайки слоеве дрехи в движение може да се чувствате на топло дори и при температури от - 50 градуса.

 

 

3. Внимавайте да не ви стане твърде студено — Ерик казва, че според него, няма такова нещо като студено време, просто има недостатъчно слоеве дрехи. Ако изпитвате студ, просто облечете още един слой. По време не експедиции, понякога Ерик е трябвало да носи до 7-8 слоя дрехи!

Той разделя дрехите си в три основни категории:

1 - Дишащи;

2 - Изолиращи;

3 - Предпазващи от вятър.

По-долу е примерна извадка от системата на обличане на Ерик в студено време.

1. Базов слой - тениска (дишащ);

2. Средно-лек базов слой с дълъг ръкав (дишащ);

3. Полар (изолиращ);

4. Пухено яке/елек  (изолиращ);

5. Високотехнологично шел яке (предпазващо от вятър);

6. Експедиционно пухено яке (изолиращ).

 

За начало на всяко свое пътешествие Ерик започва с четири слоя дрехи 1,2,3 и 6. Слой 4 се добавя при много студено време или при по-слабо движение. Слой 5 се добавя, когато е в палатката и слой 7 се облича, когато не се движи изобщо.

 

4. Хубаво пухено яке - Не са много случаите, когато едно хубаво пухено яке няма да ви помогне да се стоплите. То е леко и компактно и много добър топло изолатор. Ерик Ларсен споделя, че винаги облича пухенката си, когато прави кратки почивки по време не експедиции или подготвя лагера, тъй като така запазва постоянна телесната си температура.

 

5. Яж, пий и се весели - При много студено време, може да е трудно да спрете да хапнете нещо, но тялото ви има нужда от храна, за енергия и за да може да произвежда топлина. Яжте и пийте течности редовно през целия ден (Ерик го прави на всеки час), за да си гарантирате, че имате достатъчно газ в резервоара, за да изминете цялото разстояние, което сте си поставили за цел.

 

6. Бонус съвет - Носете шапка, маска – балаклава, шал или лента за врат, за да запазите топлината. Бързо ги свалете, когато започвате да чувствате, че прегрявате.

 

Назад към всички статии