Инструкции за употреба на чугунени съдове

 

Като материал чугунът е предпочитан от много домакинства заради своите невероятни свойства – поглъща топлината много бързо и лесно, и я отделя изключително равномерно, което позволява да сготвите много вкусни ястия, нагряти с еднаква температура през целия процес на готвене. Той задържа топлината продължително време, не изстива бързо, а освен това е издръжлив и може да използвате чугунените си съдове в продължение на много години... неслучайно все още можете да откриете 70-годишни чугунени съдове в кухнята на баба. НО! От съществено значение е да полагате нужните грижи за този материал, ако искате да се похвалите с вкусно хапване години наред.

 

Разгледайте нашите предложения за чугунени тенджери, тигани, огнища и др. 

 

Какво да направим с чугуна, за да го подготвим за употреба преди първото готвене?

 

Първата стъпка е т.нар. „омасляване“ на чугуна. То прави този материал естествено издръжлив и незалепващ като създава бариера между съда за готвене и кислорода или влагата. Влагата е най-сериозният враг на чугунените материали, защото при липса на правилна обработка, тя бързо ги кара да ръждясат. „Омасляването“ действа, тъй като чугуна има пореста повърхност, която задържа маслото и го запазва като тънък слой.

 

  • Загрейте фурната на 230°С.
  • Измийте чугунения съд с топла вода или с много малко количество препарат като използвате меката страна на гъбата за миене.
  • Изсипете една чаена лъжица масло (слънчогледово, соево, гроздово и тн.) и разнесете по цялото тяло на съда – вътрешна и външна част. Оставете за няколко минути.
  • С чиста хартиена кърпа избършете съда докато придобие сух, матов вид. Необходимото за омасляване масло се съдържа вече в порите на чугуна.
  • Поставете съда с главата надолу в загрятата фурна.
  • Изсушете го за 60 минути.
  • Изключете фурната и оставете чугуна в нея още 30 минути.
  • Извадете съда.
  • Полезно е да повтаряте тази процедура на няколко готвенета.

 

 

Как да почистим чугуна след употреба?

 

Важно е добре да почистите чугунените съдове, за да предотвратите корозия.

 

Този материал не харесва влага и не е добре да се мие със сапун, защото поема от аромата му и в последствие може да развали вкуса на приготвената храна.

  • Избършете съда докато е още топъл – когато температурата позволява да бъде докосван. Хранителните остатъци трябва да бъдат премахнати, но няма проблем, ако остане мазнина – тя е полезна и позволява да отложите във времето повторно омасляване на материала. Ако почистването с мека гъба или хартиена кърпа се окаже недостатъчно, измийте съда с топла вода, но без абразивни средства за почистване като тел и твърда четка. Ако остатъците от храна са много упорити, може да накиснете съда с топла вода.
  • Веднага след почистване изсушете добре съда със суха кърпа и никога не го оставяйте просто да изсъхне сам на въздух, защото задържа водни молекули в порите си и може да ръждяса. Най-добре е да поставите чистия чугунен съд на слаб огън за 5-10 мин, за да може остатъчната влага да се изпари.
  • Изсипете половин чаена лъжица масло в съда и я разнесете внимателно с кърпа по същия начин, по който се омаслява.

 

Къде да съхраним чугуна?

 

Чугунът се съхранява на хладно и сухо място. Не бива да бъде затрупван с други съдове (дори да са от чугун), защото може да се издраска и развали омаслената повърхност.

 

 

Източници:

https://hosse-kitchen.bg/

https://www.biggreenegg.eu/

 

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ТУРИСТИЧЕСКАТА И КЪМПИНГ ЕКИПИРОВКА С НАШИТЕ СЪВЕТИ:

Назад към всички статии