Как да съхраним палатката през зимата?

 

Идва края на лятото и скоро ще се наложи да приберем летните палатки. Независимо дали сте фенове на дивото къмпингуване по била и върхове, или разпъвате семейна палатка край язовира, или сте прекарали месец на плажа... има някои неща, които е добре да направите преди да приберете палатката за цяла зима.

 

  • Почистете внимателно платнището и спалното помещение от замърсявания. Най-добре е да ги измиете с топла вода и сапун (ако палатката е била сред природата) или с препарат за почистване на палатки (ако палатката е била край брега, където солта и солните изпарения полепват по плата) и да ги оставите да изсъхнат на сянка.

 

Можете да разгледате почистващи препарати тук

 

  • Нанесете тънък слой импрегниращ препарат, който възстановява UV защитата и водоустойчивостта на плата. Важно е да се има предвид, че независимо от високия слънцезащитен фактор на платовете, предлагани от нашите марки (UPF+ 50), продължителното излагане на слънчеви лъчи води до нарушение в цвета, плътността и водоустойчивите свойства на материята. Поради тази причина е важно след всяко по-продължително използване да се полага импрегниращ слой, който съживява плата и подновява водоотблъскващия външен слой. 

 

  • Добре изсушете палатката. Задължително проверете за влага в зоните на шевовете, които съхнат по-бавно и ако бъдат оставени влажни могат да доведат до образуване на мухъл.

 

  • Полезно е да запечатате сухите шевове с т.нар seam guard – водоустойчиво лепило за шевове. Достатъчно е да нанесете тънък филм по вътрешната страна на шева и да оставите да изсъхне. Лепилото е на водна основа като използва уретаново покритие, което не се влияе от температурата и поддържа водонепромокаемите свойства повече от година. Подходящо е за найлон, полиестер, винил, платно.

 

  • Добре почистете рейките и колчетата, изсушете ги и ги съхранявайте в отделно калъфче без досег с платнището.

 

  • Съхранявайте палатката си на сухо и хладно място през зимния сезон.

 

Aко полагате добра грижа за вашия втори летен дом, той ще ви служи дълги години и ще ви подари много чудесни ваканции, прекарани сред природата.

 

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ТУРИСТИЧЕСКАТА И КЪМПИНГ ЕКИПИРОВКА С НАШИТЕ СЪВЕТИ:

Назад към всички статии